Zdravi međuobrok

Granola može ispasti odlično i kod kuće. Evo par savjeta za savršen recept

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Hranjiva je i ne opterećuje vaš želuda, a osim toga, prirodno je bez glutena.

U posljednje vrijeme puno slušamo o granoli, proizvodu koji se obično konzumira u anglosaksonskim zemljama, a koji se u posljednje vrijeme sve više širi i cijeni diljem svijeta. To je mješavina zobenih pahuljica, sušenog i dehidriranog voća i meda ili javorovog sirupa. Savršena za doručak, uz hladno mlijeko ili jogurt, a ujedno je zdrava hrana bogata dragocjenim hranjivim tvarima.


Hranjiva je i ne opterećuje vaš želudac. Osim toga, prirodno je bez glutena. Čak i oni koji boluju od celijakije mogu je mirno jesti. Priprema granole kod kuće prilično je jednostavna. U nastavku ćemo objasniti kako se priprema osnovna verzija. No, smjesu možete obogatiti sastojcima po izboru kako biste se ujedno zabavili stvarajući uvijek nove kombinacije i okuse.


Sastojci koji su vam potrebni za osnovnu verziju granole:


–  700 grama zobenih pahuljica


–  70 grama badema


– 70 grama lješnjaka


– 70 grama indijskih oraščića


– 50 grama dehidriranih crvenih plodova


– 50 grama grožđica


– 130 grama meda


– 130 grama javorovog sirupa


– 25 grama biljnog ulja


– 1/2 čaše vode


Priprema:


U zdjelu stavite zobene pahuljice, sušeno voće i dehidrirano voće. Pospite uljem, medom, javorovim sirupom i vodom. Promiješajte i rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pomoću stražnje strane mokre žlice izravnajte sve kako biste dobili ravnomjeran sloj. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160° otprilike 20 minuta.


Okrenite ju žlicom i ponovno pecite još 20-30 minuta, dok ne postane lijepa i hrskava. Ukoliko vidite da bi mogla zagorijeti, prekrijte ju aluminijskom folijom. Pustite da se ohladi, a zatim ju razbijte rukama.


Obično se jede za doručak jer daje pravu količinu energije za suočavanje s radnim danom, ali je dobra i kao međuobrok u ranim poslijepodnevnim satima ili sredinom jutra.


Treba ju kombinirati s hladnim proizvodima kako ne bi izgubila tipičnu hrskavost. Kravlje ili biljno mlijeko te jogurt su stoga savršeni. Za potpuniji obrok možete dodati i svježe voće narezano na kockice (jabuka, kruška, kivi, jagode, banana, borovnice …).


Za nešto moćniju verziju smjesu možete obogatiti i komadićima čokolade.