Acrobat Portfolio Tasting

Edi Prodan bio je na prvom festivalu najskupljih vina i destila, evo što je zabilježio

Edi Prodan

Oduševljeni tastingom / Foto VEX

Oduševljeni tastingom / Foto VEX

Kći velikog Angela Gaje, Gaia Gaja, bila je najveća zvijezda tastinga održanog u sklopu prvog izdanja jedinstvenog događanja u organizaciji Riječanina Dina KušenaZAGREB  Zahvaljujući turizmu, Hrvatska je perspektivno tržište za internacionalnu vinsku scenu. Želimo li privući najekskluzivnije goste visoke platežne moći, moramo im omogućiti pristup vrhunskim proizvodima, kao i kvalitetnu uslugu.


Zato mi je želja bila Hrvatsku vinski i gastronomski približiti Europi te educirati ugostitelje, vinare i hotelijere – približiti im svjetska i većini često nedostižna vina, da ih ipak probaju, i na taj način lakše i sigurnije predstavljaju sve kvalitetnijim gostima koji dolaze u Hrvatsku, rekao je organizator tastinga i vlasnik tvrtke Acrobat Riječanin Dino Kušen.


On je naime u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn proteklog vikenda prvi put organizirao Acrobat Portfolio Tasting koji je u Zagreb prvi put doveo neka od najznačajnijih imena svjetske vinske scene.


Kruno Kapetanović i Gaia Gaja / NL


Kruno Kapetanović i Gaia Gaja / NL

Svoja su vina osobno predstavili i sami vlasnici tih ekskluzivnih vinskih kuća. Među njima je najveća zvijezda bila kći velikog Angela Gaje, Gaia Gaja, potom Roberto Voerzio, jedan od najznačajnijih svjetskih proizvođača barola, ali i najutjecajniji slovenski vinar Marjan Simčič. Francuska institucija bijelog burgundca Olivier Laflaive, te jedan od najutjecajnijih vinara na svijetu Frescobaldi.


Na tastingu su održane i majstorske radionice ovih velikana vinskog svijeta za koje se u prepunim dvoranama tražilo mjesto više. Posjetitelji su mogli kušati i najprestižnija vina, šampanjce i destilate na tržištu, poput Pontet-Caneta, Champagne Billecart-Salmona, Dal Forno Romana, Whispering Angela, Vega Sicilie, Christian Moreaua, Pascal Joliveta, Gin Marea, Cocchija, Le Tributea, Roby Martona, Zuidama te mnogih drugih.


Iznimna zainteresiranost struke za tasting / NL


Iznimna zainteresiranost struke za tasting / NL


– Čast mi je sudjelovati u događanju ovakvog kalibra, među imenima koja kroje trendove u vinskom svijetu, ali i među ovakvim posjetiteljima za koje se vide kako razumiju ono što im se prezentira, što znači da je publika pomno odabrana, rekla je Gaia Gaja, koja je na tastingu održala majstorsku radionicu te zainteresirane upoznala s vrhunskom selekcijom vina vinarije Gaja.


– Odluka za dolazak u Hrvatsku bila je jednostavna jer volim Hrvatsku, ovdje se osjećam kao da sam doma, kao da smo svi povezani. Također, rado dolazim na ovakav tip tastinga jer se u razgovoru s ljudima rađaju nove poslovne ideje, a pogotovo kada se radi o razgovoru s Hrvatima, naglasila je.


Najveće zanimanje među masterclassovima izazvao je onaj vlasnika Clase Azul, najskuplje tequile na svijetu, Marca Caccialupija, na kojemu su posjetitelji mogli saznati više o načinu nastajanja ove vrhunske tequile.


Gaia Gaja održala je majstorsku radionicu / Fozo VEX


Gaia Gaja održala je majstorsku radionicu / Fozo VEX– Bilo je jako dobro, inspirativno i informativno. Svakako i poticajno za nas ugostitelje i hotelijere koji se trude hrvatskoj ponudi i turizmu dati najviši nivo, onaj koji Hrvatska po mnogim svojim elementima zaslužuje, istaknuo nam je Krunoslav Kapetanović, vlasnik hotela Navis u Preluku, kao i jedan od najaktivnijih kad je promišljanje stalnog napretka domaće gastronomske scene u pitanju, a koji je s velikim zadovoljstvom prisustvovao Acrobatovom tastingu.


Događanje je začinio i kulinarski spektakl šest vrhunskih hrvatskih chefova. Za posjetitelje večeru su kuhali Hrvoje Zirojević iz Laganinija, Hrvoje Kroflin iz ManO2, Belizar Miloš iz Agave, Marin Rendić iz Bistroa Apetit by Marin Rendić, Timeov Marko Alilović te Hiltonovi chefovi.