Piše Zlatko Crnčec

Tek prvi u nizu ratnih Uskrsa u Ukrajini

Zlatko Crnčec

REUTERS

REUTERS

Ni na pravoslavni Uskrs oružje nije utihnulo u Ukrajini.

placeholder


Ni na pravoslavni Uskrs oružje nije utihnulo u Ukrajini. Ni carigradski patrijarh Bartolomej ni papa Franjo nisu uspjeli prekinuti pucnjavu barem na taj dan. Razmjena vatre nastavila se po cijeloj liniji fronte u istočnoj Ukrajini gdje ruska vojska provodi zadnje pripreme uoči najavljene velike ofenzive kojom namjerava slomiti otpor ukrajinskih oružanih snaga. Drama se nastavlja i u Mariupolju gdje je nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika i civila blokirano u podzemnim prostorima čeličane Azovstal.


Rat se dakle nastavlja. I potrajat će još dugo. Jako dugo. Moguće i godinama. Naprosto se čini da će ruska vojska jako teško probiti ukrajinske linije na način koji bi joj jamčio onakvu vojnu pobjedu kakvu priželjkuje. Naravno, Rusi će zasigurno u ovoj ofenzivi napraviti nekakav napredak. Velika pojačanja u ljudstvu i oružju pristižu iz Rusije i za očekivati je da će ona omogućiti nekakve pomake na liniji fronte. Međutim, barem tako kažu zapadni, ali i neki ruski vojni stručnjaci, to sve ipak neće omogućiti Rusiji potpunu vojnu pobjedu koja bi dovela do toga da se rat prekine i konačno započnu nekakvi pregovori. I da se napravi prvi korak prema nekakvoj normalizaciji odnosa između Ukrajine i Rusije. Ali i između zapada i Rusije. Dakle, ruska pobjeda malo je vjerojatna. Čak i neki Putinovi pristaše otvoreno govore o tome da ruska pobjeda nije moguća bez barem djelomične mobilizacije u Rusiji koja bi omogućila ruskoj vojsci da naprosto »na masu« u potpunosti probije ukrajinske linije i ostvari vojne ciljeve plana B. Plan A je bio osvajanje Kijeva i rušenje vlasti Volodimira Zelenskog. I napušten je nakon što se pokazalo da je neizvediv.


S druge pak strane ni ukrajinska vojska nije sposobna da ostvari konačnu vojnu pobjedu. Iako stalno dolazi novo oružje i sva ostala pomoć iz NATO-a, ukrajinske oružane snage naprosto nisu sposobne istjerati rusku vojsku iz Donbasa. O eventualnom vraćanju Krima pod ukrajinsku kontrolu ne mogu ni sanjati. To je čista znanstvena fantastika. Zelenski je u jednom trenutku bio omekšao svoju poziciju u smislu da bi mogao prihvatiti da Rusija i dalje pod kontrolom drži istočne pokrajine Luhansk i Donjeck, ali je vrlo brzo potom ponovo počeo govoriti o potpunom oslobađanju zadnjeg metra okupiranog ukrajinskog teritorija.
Ukratko, rat će trajati vječno. Ni jedna ni druga strana nisu sposobne ostvariti svoje ratne ciljeve. Što pak znači da će se ratovati još godinama. Moguće i puno duže od već uobičajenih četiri godine koliko traju veliki ratovi. Kako će Ukrajina, Rusija, ali i cijeli svijet nakon toga izgledati, bolje je i ne razmišljati. Jer sigurno neće izgledati lijepo. Ukrajina bi mogla izgledati kao Afganistan. Spaljena i uništena zemlja. S jedinom razlikom što je u Ukrajina ravnica i Afganistanom dominiraju planine. Čak i da je EU po nekom ubrzanom postupku primi u članstvo, veliko je pitanje što bi zaista osim uništene zemlje postalo novi dio Europe.


Sada je sasvim jasno da nikakvi kompromisi nisu mogući. I da zapad ni ne pomišlja ponuditi Rusiji bilo kakav častan ili polučastan izlaz iz političke, moralne i vojne kaljuže u koju je upala. Ide se na to da se Rusiju prisili na ponižavajući uzmak. Čak da je nešto takvo uopće i moguće, da se stigne do takve situacije trebat će godine. Možda i desetljeća. A dotad će svijet kakav smo poznavali postati neprepoznatljiv. A ono što se događa i što bi se sljedećih dana moglo dogoditi u Mariupolju bit će tek generalna proba za ono što će se u Ukrajini dalje događati.


I ne mogu tu pomoći previše ni patrijarh Bartolomej niti papa Franjo. Ni svi oni svjetski državnici koji pokušavaju iskoristiti preostale djeliće diplomatskog prostora koji bi mogli dovesti do skorog kraja rata. I Emmanuel Macron je digao ruke od toga da pokuša uvjeriti Vladmiria Putina da stane. A Olaf Scholz se još uvijek očajnički odupire sve jačim pritiscima da se odrekne ruskih energenata, poteza koji bi doveo do sloma njemačkog gospodarstva. Ali ako se rat u Ukrajini nastavi dosadašnjim tempom i načinom morat će to u jednom trenutku napraviti. Ovo je očito bio samo prvi Uskrs u nizu koji su Ukrajinci i Rusi angažirani u ukrajinskom ratu dočekali pod granatama.