Kineski horoskop

KINESKA GODINA SVINJE: Evo što nam za 2019. prognozira kineski horoskop. Eh, kad bi barem bili u pravu

P. N.

foto: Max Pixel

foto: Max Pixel

Na kinesku Novu godinu obitelji održavaju tradicionalne večere i gledaju maratonski televizijski program. Djeca dobivaju crvene kuverte s novcem za sreću.PEKING – Kinezi su utorak proslavili Novu godinu po lunarnom kalendaru, prilikom čega su se okupili na obiteljskim večerama i dočekali posljednji od znakova kineskog zodijaka – svinju.


Proslave u većim kineskim gradovima bile su tiše nego inače jer su vlasti prošle godine zbog zagađenja i iz sigurnosnih razloga zabranile vatromete.


Nova godina je u Kini najvažniji praznik, a stotine milijuna ljudi otputovalo je do svojih obitelji kako bi ga proslavilo, što je najveća godišnja migracija na svijetu.
Vlasti su očekivale sveukupno 3 milijardi putovanja automobilom, vlakom i zrakoplovima u 40 dana oko tog praznika.


Na kinesku Novu godinu obitelji održavaju tradicionalne večere i gledaju maratonski televizijski program. Djeca dobivaju crvene kuverte s novcem za sreću.


Usprkos usporavanju rasta gospodarstva, sve veći broj Kineza za blagdane putuje izvan države. Vlasti su očekivale prosječno 1,77 milijuna međunarodnih putovanja dnevno ovaj tjedan, što je rast od 8,9 posto u odnosu na prošlu godinu.


Prema kineskom zodijaku, čijih se 12 znakova mijenja po godinama, 2019. je godina svinje. 


Godina svinje, vjeruje se na Dalekom istoku, vrijeme je harmonije i zabave. Godina je to, vjeruju Kinezi, ugađanja samome sebi i drugima.