Karin Baloh Martić

Astrologinja otkriva: ‘Dnevne i mjesečne horoskope ne doživljavajte ozbiljno, napisani su zbog zabave’

Karmen Bosnić

Za ozbiljnu astrološku prognozu potrebni su točni podaci, odnosno datum, vrijeme i mjesto rođenja, a i u tom slučaju treba je shvatiti točno kao što i riječ kaže – prognoza – ona služi prvenstveno kao orijentacija i još više kao pomoć kako da se nosite s onim što vam donosi budućnostVolim prognoziranje u astrologiji usporediti s prognozom vremena. Radi se o trendovima koji će vas pratiti u budućnosti, a o vama ovisi kako ćete se prema njima postaviti. Jednako tako ako je najavljeno kišno vrijeme, možete sa sobom ponijeti kišobran ili ćete se o nju oglušiti i možda pokisnuti. Savjet astrologa možete, ali i ne morate poslušati. On služi kao neka vrsta smjernice za budućnost koja vam može pomoći da se bolje snalazite u životu i da spremnije dočekate neke događaje, odgovara na pitanje koliko je uz pomoć astrologije moguće prognozirati događaje Karin Baloh Martić, psihološka astrologinja, autorica knjiga o dvanaest horoskopskih znakova, vatrenim, zemljanim, zračnim i vodenim, što ih je objavila izdavačka kuća Adamić. Razgovaramo o svemu pomalo, no za početak, što je to ustvari psihološka astrologija?


– Psihološka astrologija moderna je astrološka grana nastala u 20. stoljeću kada se, ne samo u astrologiji, nego i u društvu općenito, pojavila potreba za proučavanjem ljudske osobnosti. Čovjeka se tada počinje promatrati ne samo kao lutku na vjetrometini života koju se ne može kontrolirati, nego kao aktivnog sudionika svijeta oko sebe.


Tijekom 20. stoljeća razvila se i psihoanaliza, a za astrologiju je ključna bila psihoanaliza Carla Gustava Junga, koji je u svom proučavanju ljudske psihe ukazao i na duhovne potrebe svakog čovjeka, a i sam je proučavao astrologiju, mitologiju i religiju. Psihološka astrologija pruža uvid u kompleksnost ljudskog karaktera, pri tome često se služeći metaforama. U centar svog proučavanja stavlja čovjeka, njegovu osobnost u svim njegovim aspektima, ukazujući mu na njegove potencijale, kao i neosviješteni dio njegove osobnosti kako bi se razvio u zadovoljnog i kreativnog pojedinca.

Jeste li se bavili prognozama predstojećih predsjedničkih izbora na osnovi podataka koji su trenutno dostupni?


– Ne, s obzirom na to da, kao što i sami navodite, još uvijek nemamo dovoljno raspoloživih podataka. Osim točnog datuma održavanja izbora, potrebni su točni podaci rođenja svih kandidata, a koliko znam, sve kandidature nisu još službeno objavljene.Retrogradni Merkur


Čak i oni koji ne znaju puno o astrologiji, znaju za retrogradni Merkur, kada se taj planet prividno kreće unatrag tri puta godišnje. Od 31. listopada do 20. studenoga Merkur je opet retrogradan i to u znaku Škorpiona. Treba li zaista i na što pripaziti u tom razdoblju?


– Tri puta godišnje Merkur, planet trgovine, prometa i komunikacije, kreće se unatrag, barem se nama tako sa Zemlje čini. U to doba dobro je izbjegavati potpisivanje ugovora, kupoprodaje, putovanja. U principu u to doba neće se dogoditi ništa strašno, samo se ono što radite može jako zakomplicirati. Ugovori koje potpišete možda se neće realizirati ili će biti promijenjeni i odgođeni, ako kupujete možete dobiti mačka u vreći, što ne znači nužno da ćete proći loše, ali nećete dobiti ono što ste mislili da kupujete. Ovo je vrijeme nesporazuma u komunikaciji, poteškoća u prometu, zagubljene pošte, zalutalih informacija. Međutim, u razdoblju retrogradnog Merkura možete doći do podataka koji su vam inače nedostupni, to je dobro vrijeme za analiziranje i detaljno proučavanje, učenje te dublje zagledanje u sebe.


Autorica ste knjiga o dvanaest horoskopskih znakova koji su podijeljeni po elementima, vatra, zemlja, zrak i voda. Po čemu se oni razlikuju?


– Elementi su jedan od gradbenih temelja astrologije, no s elementima se susrećemo u svakodnevnom životu. Svaki element ima svoju psihološku funkciju po teoriji C. G. Junga, pa tako element vatre (Ovan, Lav, Strijelac) povezujemo s intuicijom, element zemlje (Bik, Djevica, Jarac) s čulima, element zraka (Blizanci, Vaga, Vodenjak) s intelektom, a vodeni element (Rak, Škorpion, Ribe) s emocijama. Nadalje, vatra je element koji je okrenut prema budućnosti, zato i ima sposobnost vidjeti nove mogućnosti koje se otvaraju u vremenu koje dolazi. Zemlja i zrak žive u sadašnjosti, s time što zemlja, odnosno zemljani znakovi, svijet oko sebe opipavaju, gledaju, slušaju, kušaju i udišu. Zrak analizira ono s čime dolazi u kontakt, njegova je funkcija prenositi informacije i povezivati, zadržavajući objektivan stav. Voda, odnosno vodeni znakovi, uvijek se osvrću prema prošlosti, oni čuvaju uspomene, senzibilni su i slojevite osobnosti


Sloboda odlučivanja


Oni malo upućeniji kažu da kad se čita horoskop treba čitati i prognozu koja se odnosi na podznak, a ne samo na znak u kojem smo rođeni. Zašto je ta prognoza točnija?


– Da, dobro je pročitati prognozu koja se odnosi i na znak u kojem imate podznak, odnosno ascendent. Ascendent je ono što čini razliku između pripadnika istog znaka, on je lice koje pokazujemo svijetu i ono po čemu nas na prvi pogled prepoznaju. Ascendent je početak natalne karte, odnosno početak prve kuće, polja. U astrologiji, polja predstavljaju različite aspekte života poput posla, braka, zdravlja. Zato i čitanje prognoza za znak u kojem vam se nalazi podznak može biti korisno jer će naznačiti na kojem području života možete očekivati promjene.


Kako je moguće prognozirati što će se dogoditi idući dan, tjedan, godinu baš svim Ovnovima, nije moguće da će svi u isto vrijeme preuređivati kuću ili zasnovati obitelj?


– Astrološka predviđanja za svaki znak zodijaka, posebno dnevne i mjesečne horoskope, ne treba shvaćati previše ozbiljno, ona su i napisana više radi zabave. Za ozbiljnu astrološku prognozu potrebni su točni podaci, odnosno datum, vrijeme i mjesto rođenja, a i u tom slučaju treba je shvatiti točno kao što i riječ kaže – prognoza – služi prvenstveno kao orijentacija i još više kao pomoć kako da se nosite s onim što vam donosi budućnost. S time da je odluka kako ćete postupiti ipak u konačnici na vama, odnosno na svakom od nas.


Strah od budućnosti


Koliku slobodu osoba ima u kreiranju događaja?


– Svoj život možemo promijeniti najprije upoznajući sebe u potpunosti. Kada se barem donekle upoznamo, a to je posao za koji nije dostatan ni cijeli ljudski vijek, možemo se pokušati promijeniti, što je vrlo spor i mukotrpan proces. Mijenjajući sebe, mijenjamo svoje životne izbore i svoj život. Zapravo, rekla bih da je sudbina karakter, a karakter sudbina. Svaki aspekt i u natalnoj karti i u prognozi možemo usmjeriti u pravcu koji nam više odgovara, naravno, uz malo dobre volje. Izbor je na nama. Tako, primjerice, netko s naglašenim Neptunom u horoskopu može plesati, plivati, meditirati, ali može i bježati od stvarnosti ili postati ovisnik ako s takvom pozicijom ne učini ništa konstruktivno. Područje u horoskopu koje je povezano s igrama na sreću obuhvaća i neka druga područja života, pa se može dogoditi da umjesto očekivanog dobitka u novcu, netko dobije – bebu.


Što ljude najviše muči, zbog čega se obraćaju astrolozima za savjet?Kakva je astrološka prognoza za Hrvatsku?


– Što se prognoze za Hrvatsku tiče, Saturn i Pluton u znaku Jarca još uvijek bitno utječu na formiranje nove slike koju želimo stvoriti pred svijetom i nastojanje da ono što se događa u zemlji držimo pod kontrolom. Ulazak Saturna u znak Vodenjaka iduće godine označit će početak višegodišnjeg razdoblja, kada više neće biti moguće da se oslanjamo na druge ni u financijskom, ni u drugim aspektima. Krajnje je vrijeme da upotrijebimo svoje vlastite snage, talente i resurse, kao i svoj rad i da onim što imamo naučimo racionalno gospodariti. Jaka osma kuća u natalnoj karti Hrvatske govori kako se rado, pa i olako, oslanjamo na tuđe izvore financiranja kao i podršku, što ima svoju cijenu, pa je sljedećih nekoliko godina vrijeme da takvu praksu minimaliziramo.– Različiti su razlozi, uglavnom se ljudi obraćaju astrologu kada su u krizi ili na nekoj životnoj prekretnici. Psihološka astrologija kojom se bavim prvenstveno ima intenciju da klijent osvijesti tko je i kako prihvatiti sebe i upotrijebiti svoje pune potencijale. Jedino upoznajući i mijenjajući svoj karakter možemo promijeniti svoj život. Jedini problem je što se uglavnom jako bojimo promjena.


Ima onih koji se boje posjetiti astrologa da ne bi saznali “tko zna što”, odnosno nešto što nisu spremni ili ne žele čuti.


– Smatram da se astrolog prvenstveno treba postaviti kao savjetodavac, a ne nametati svoju volju, ni svoje svjetonazore, i po mogućnosti svojom interpretacijom osobi ne utjerati strah u kosti od budućih događaja, nego je ohrabriti i ukazati joj na mogućnosti. Nije uvijek lako reći klijentu ono što vidite u njegovom horoskopu, te ne treba neke stvari ni govoriti dok ih on nije spreman čuti jer ga to može samo opteretiti. Natalna karta je slojevita slika nečije osobnosti, te je potrebno vremena za njezino analiziranje, a svatko sam treba odlučiti je li za to spreman ili ne. Na astrologu koji ima iskustva je da prepozna kada neke stvari treba, a kada ne treba reći.


Velike promjene


Kažu da je najvažniji astrološki događaj 2020. godine konjunkcija Saturna i Plutona u znaku Jarca. Kakav je njen značaj?


– Važnost ove konjunkcije na kolektivnom planu posve je jasna kada znamo da je zovu velika konjunkcija, Great conjuction. I Saturn i Pluton planeti su velikih, dubokih i dalekosežnih promjena i na individualnom i na globalnom planu. Ova konjukcija označava kraj jedne i početak nove ere na političkom i ekonomskom planu. Posljednji put na nebu bila je u znaku Vage u razdoblju od 1982. do 1983. godine. Početak 80-tih godina prošlog stoljeća bio je zametak promjena na geopolitičkom i ekonomskom planu koje su jasnije bile vidljive krajem 80-tih i početkom 90-tih godina prošloga stoljeća. Sada smo svjedoci velikih promjena. U prošlom ciklusu na vlasti u SAD-u bio je Ronald Reagan, u Velikoj Britaniji Margaret Thatcher, sada imamo Donalda Trumpa i Borisa Johnsona, koji će također promijeniti lice svijeta, prerasporediti centre svjetske moći i donijeti krize. No, bez kriza nema ni konstruktivnih promjena, te je svaka kriza prilika za napredovanje i napuštanje starih i dotrajalih obrazaca i duboku transformaciju. Kako se ove promjene odnose na društvo u cjelini, tako se odnose i na svakog od nas, te su nam ova vremena prilika da se dublje zagledamo u sebe i krenemo u novu i kvalitetniju fazu života.– Saturn će svoj strogi pogled usmjeriti na pripadnike fiksnih znakova – Lavove, Škorpione, Bikove i, naravno, Vodenjake. Za njih će sljedeće tri godine postati napornije i teže, no istovremeno im se pruža prilika da ostvare svoje dugoročne ciljeve – Odahnut će Rakovi, Ovnovi, Vage i Jarci, barem što se Saturna tiče, i napokon vidjeti rezultate svojih muka prethodnih godina. Njima će vjetar u leđa dati i Jupiter koji uskoro ulazi u znak Jarca, pa će na svijet gledati malo optimističnije – Za pripadnike promjenjivih znakova – Blizance, Djevice, Strijelce i Ribe – 2020. je godina završetaka, vrijeme da stave točku na sve ono neodrživo i nezadovoljavajuće u svojim životima, kao i priprema za novi ciklus koji započinje za koju godinuP


U ožujku 2020. Saturn ili kako su ga prije često nazivali “Gospodar granica” mijenja znak, te prelazi iz Jarca u Vodenjaka. Općenito se smatra da je Saturnove lekcije bolje čim prije odraditi jer onaj tko izbjegava poteškoće, s istima će se suočiti opet kada Saturn bude aktivan u njegovom horoskopu, ali će mu tada biti puno teže.


Čemu poučava Saturn u Vodenjaku?


– Tijekom 2020. Saturn ulazi u znak Vodenjaka – nakon promjene i kriza na ekonomskom planu, fokus strukturalnih promjena usmjerit će se na društveno-politički plan. Za razliku od Saturna u znaku Jarca koji se bavio uglavnom strukturalnim promjenama na području gospodarstva i ekonomije, Saturn u znaku Vodenjaka fokus usmjerava ka društvenim strukturama i društvu općenito. Ovo je vrijeme udruživanja i borbe različitih interesnih skupina za zajedničke ciljeve. Saturn će svoj strogi pogled usmjeriti na pripadnike fiksnih znakova – Lavove, Škorpione, Bikove i, naravno, Vodenjake. Za njih će sljedeće tri godine postati napornije i teže, no istovremeno im se pruža prilika da ostvare svoje dugoročne ciljeve. Odahnut će Rakovi, Ovnovi, Vage i Jarci, barem što se Saturna tiče, i napokon vidjeti rezultate svojih muka prethodnih godina. Njima će vjetar u leđa dati i Jupiter koji uskoro ulazi u znak Jarca, pa će na svijet gledati malo optimističnije. Za pripadnike promjenjivih znakova – Blizance, Djevice, Strijelce i Ribe – 2020. je godina završetaka, vrijeme da stave točku na sve ono neodrživo i nezadovoljavajuće u svojim životima, kao i priprema za novi ciklus koji započinje za koju godinu.