Fokus na rezultate

Viškovo – sinonim za rast, razvoj i dobar život za sve

NL native

Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, foto: Sergej Drecshler

Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, foto: Sergej Drecshler

Sa 6.000 stanovnika koliko je imala prije 28 godina, Općina Viškovo narasla je na 17.000 ljudi. Godišnje se rađa od 150 do 180 djece koja će, kad odrastu i završe školovanje, u čemu će imati svesrdnu pomoć Općine, imati gdje raditi - u nekom od 1.100 gospodarskih subjekata, što trgovačkih društava, što obrtaOpćina Viškovo obilježit će 15. travnja Dan Općine i 28 godina od svog osnutka, godina rasta i razvoja zbog kojih je Viškovo toliko prepoznatljivo. O njemu nekad i danas najbolje govori broj stanovnika. Sa 6.000 stanovnika 1993. godine, Viškovo je naraslo na nešto više od 17 tisuća. Po broju stanovnika, Viškovo je najveća hrvatska općina koja nema demografskih problema i ostat će jedna od nekoliko sredina s pozitivnim prirodnim prirastom jer joj se godišnje rađa od 150 do 180 djece.


– To je dobro u svakom smislu, a posebno jer znači da ćemo i u budućnosti odgajati generacije radno sposobnog stanovništva koje će živjeti i stvarati u Viškovu. Jedni će samo živjeti, a drugi živjeti i raditi u nekom od 1.100 gospodarskih subjekata, što trgovačkih društava, što obrta. I jednima i drugima na Viškovu je dobro. Oni koji i žive i rade i imaju djecu, a takvih je s obzirom na broj novorođenih, vrtićaraca i školaraca puno, na svoju Općinu mogu računati. Imaju izdašne subvencije za smještaj djeteta u vrtiću, Općina im financira smještaj u produženom boravku odnosno alternativnim oblicima smještaja i podučavanja djece, smještaj u obrtima koji obavljaju djelatnost dadilja. Za djecu i mlade izdvajamo četvrtinu godišnjeg proračuna, mislim da to dovoljno govori samo za sebe. Dijelom zbog toga, stekli smo i status Općina – prijatelj djece, kaže općinska načelnica Sanja Udović.


Vrtić u Marčeljima


Po pitanju povećanja smještajnih kapaciteta, realiziran je projekt izgradnje dječjeg vrtića u Marčeljima koji će na jesen primiti 50-ak djece u dvije skupine. Izgradnja i opremanje vrtića vrijedni su nešto manje od 6,5 milijuna kuna čime će se značajno unaprijediti kapaciteti vrtića u Općini Viškovo i olakšati život i rad brojnim roditeljima s viškovskog područja. Ovaj je projekt sufinciran europskim sredstvima s 3,8 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.


Dječji vrtić Marčelji
Odnedavno predškolci imaju i pedijatrijsku ordinaciju jer je u Marinićima u prizemlju zgrade Doma otvorena ordinacija koju je otvorila pedijatrica Ivona Brbora, nakon što je Općina uredila i opremila prostor.


Pedijatrijska ordinacija


Da se djeca imaju gdje igrati, na raspolaganju je 17 dječjih igrališta i tri sportsko-rekreacijske površine. Još dva dječja igrališta će biti gotova u sljedećih mjesec dana. Jedno se gradi na površini od 1.500 četvornih metara u ulici Vrtače u Marčeljima. Za realizaciju ovog 450 tisuća kuna vrijednog projekta općinska administracija iz bespovratnih europskih sredstava priskrbila je oko 350 tisuća. S ciljem ujednačenog razvoja cijelog područja Općine, manje dječje igralište i sportsko igralište grade se i u Marinićima, neposredno uz objekt Boćarskog kluba.
– S ovih 1,1 milijuna kuna uvjeti života u tim dijelovima Viškova će se poboljšati, posebice djeci i roditeljima. Djeca će imati nove i sigurne sadržaje za igru i druženje i moći će kvalitetno provoditi vrijeme na otvorenom. Osim toga, izgradnjom igrališta potičemo djecu i mlade na aktivniji i zdraviji način života, dodaje načelnica i podsjeća na završetak izgradnje dječjeg igrališta i rekreacijske površine Srokov kal u Peščićićima, gdje je u prvoj fazi napravljeno dječje igralište, a nedavno su postavljene i sprave za rekreaciju nešto starije populacije.


Srokov kal, dječje igralište


Briga za mlade i stare


Osnovcima su osigurane besplatne radne bilježnice te nadstandard u mnogim pitanjima odgoja i obrazovanja. Učenike i stipendiste Općina Viškovo stipendira svake godine sve više, ne ograničavaju broj stipendija, već pravo na nju imaju svi koji ostvare kriterij izvrsnosti, a ove ih je godine bilo 163. U Općini su izračunali da u dijete od rođenja do punoljetnosti na ovaj ili onaj način ulože 100-tinjak tisuća kuna. Na njih misle i kad jednom dođu na tržište rada, pa su i neke od mjera potpora i subvencija iz Programa poticanja razvoja gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti usmjerene na potpore za zapošljavanje bivših stipendista i potpore za zapošljavanje mladih osoba nakon stručnog osposobljavanja.
Viškovo je poznato i po brizi za starije. Prošle je godine uvedena jednokratna godišnja novčana pomoć za osobe starije od 65 godina. Dosad je, ovisno o mjesečnim prihodima, pomoć u iznosu od 400, 600 ili 1.000 kuna ostvarilo više od 1.100 mještana starijih od 65 godina. Stariji i nemoćni sumještani značajnu pomoć dobili su i u sklopu još jednog europskog projekta “Ruke pomažu”, jer je uz zapošljavanje gerontodomaćica, mnogim starijim i nemoćnim ljudima olakšana svakodnevica.
Kako bi svojim radnosposobnim mještanima pružila mogućnost realizacije vlastite poduzetničke ideje odnosno zaposlenja u svojoj općini, kao jedan od ciljeva ova je općinska uprava zacrtala stvaranje što povoljnijeg okruženja za razvoj gospodarstva i poduzetništva. Osim Radne zone Marinići i brojnih manjih i većih subjekata koji su Viškovo doveli na vodeća mjesta riječkog prstena, za daljnji razvoj općine nužna su i nova ulaganja. I ovdje je općinska administracija bila izrazito uspješna pa je za realizaciju projekta “Radna zona Marišćina K-2 u Općini Viškovo” osigurala 12 milijuna kuna putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
– Tih nešto manje od 12 milijuna kuna su bespovratna europska sredstva, dok su ukupni prihvatljivi troškovi nešto više od 15 milijuna kuna, a iznos cijele investicije penje se na nešto više od 20 milijuna kuna. Nova radna zona predstavlja temelj za dinamičan gospodarski razvoj, jer će se njezinim uređenjem u prometnom, komunalnom i energetskom smislu osigurati preduvjeti za investicije u gradnju objekata poslovne namjene koji će dodatno poboljšati poduzetničku klimu. Osim toga, sve to donijet će i nemala sredstva u općinski proračun, ističe načelnica.


Rotor do rotora


Općina Viškovo sustavno radi i na podizanju kvalitete komunalne infrastrukture te standarda komunalne opremljenosti. U posljednjih nekoliko godina pomaci su u Viškovu itekako vidljivi, kako samim mještanima, tako i ljudima koji dolaze s vremena na vrijeme jer svako toliko vide neku promjenu nabolje. Od općine bez rotora, Viškovo je danas u situaciji da za koji mjesec počinju s izgradnjom petog rotora, kod skretanja za Mladeniće u centru Viškova.


Rotor u centru Marinića


Rotori Marinići 1 i 2, rotor u centru Saršona, rotor Halubjan – sve njih gradila je općina u suradnji sa Županijskom upravom za ceste i ostalim partnerima. Dvadeset milijuna kuna uloženo je zajedno sa ŽUC-om, KD-om Vodovod i kanalizacija i HEP-om u rekonstrukciju dijela jedne od žila kucavica Viškova. Dionica Mladenići – Ronjgi sada zaista izgleda kako je i zamišljena – sigurna, moderna i komunalno uređena cesta.


Cesta Mladenići – Ronjgi


Novi nogostupi, nova kolnička konstrukcija, uređeni bočni priključci, nova javna rasvjeta, riješeno pitanje oborinske odvodnje i kanalizacije, obnovljena DTK i elektroenergetska mreža. Po pitanju ulaganja u vodoopskrbnu mrežu, u zadnje četiri godine i izgradnju 10-ak kilometara nove vodovodne mreže uloženo je blizu 30 milijuna kuna. Ukupno je ovim radovima obuhvaćeno područje na kojem živi blizu tri tisuće stanovnika koji sada imaju suvremeni vodovod.
Od kapitalnih projekata, lani je završeno proširenje groblja Viškovo, za što je Općina izdvojila oko milijun kuna, s čime su izgrađena 143 ukopna mjesta i 120 grobnih niša.


Sl.1. Blagoslov groblja uoči Svih svetih 2020., Sl.2. Proširenje groblja


Od značajnijih investicija, nedavno je završena i izgradnja nove javne površine na nešto manje od 1.300 četvornih metara u središtu Marinića neposredno uz kružni tok. Investicija od dva milijuna kuna upotpunjena je postavljanjem modernih kućica koje su se savršeno uklopile u okolni prostor. Ovih dana slijedi i javni natječaj za zakup javne površine i navedenih prodajnih prostora.


Javna površina Marinići


Nema straha


– Kad promatram zadnje četiri godine, ali uzimajući u obzir i prve četiri na poziciji načelnice, rekla bih da smo stvorili dobre temelje za kontinuirani razvoj Viškova. Ono što će obilježiti godine pred nama jest realizacija dvaju generacijskih projekata koji će svaki na svoj način Viškovu dati jednu novu dimenziju. Riječ je o izgradnji nove osnovne škole Marinići i Kuće Halubajskega zvončara. Investicija u školu u Marinićima vrijedna je oko 110 milijuna kuna. Osamdeset milijuna koštat će školska zgrada od kojih će 50 posto iznosa osigurati Primorsko-goranska županija. Dodatnih 30-ak milijuna Općina će samostalno uložiti u izgradnju dviju novih prometnica u zoni škole, javne parkirne površine te sportskog igrališta. Marinići će tako, kao najveće naselje u Općini, dobiti nove prometnice u zoni obuhvata škole, ali i moderno uređen javni prostor koji će, osim školi, služiti i široj društvenoj zajednici.


Vizualizacije nove škole Marinići


Drugi generacijski projekt je izgradnja Kuće Halubajskega zvončara u kojoj ćemo objediniti dom Halubajskih zvončara s modernim muzejskim konceptom u kojem ćemo imati tradiciju, baštinu, gastronomiju, turizam, edukaciju. I za njega smo bili uspješni u prijavi na EU-fondove pa smo ugovorili 7,8 milijuna kuna iz Urbane aglomeracije Rijeka i projekta “Povežimo se baštinom”, najavljuje Sanja Udović.


Buduća Kuća Halubajskega zvončara


Da se u Viškovu sprema puno toga dobroga u narednim godinama, svjedoči i 300 milijuna kuna koliko iznose planirana proračunska sredstva za 2021., 2022. i 2023. godinu. S tim iznosom i dokazano uspješnom politikom te općinskom administracijom koja ju prati u realizaciji ciljeva, Viškovo uistinu nema straha za budućnost.


Komunalni standard

U segmentu komunalnog standarda, treba spomenuti Komunalno društvo Viškovo koje je ovih dana obilježilo pet godina rada na itekako oku vidljivom podizanju komunalnog standarda, jer vrijedni djelatnici održavaju groblje, javne površine, održavaju i popravljaju dječja igrališta i slično. Reciklažno dvorište Viškovo koje je izgrađeno prvo u prstenu poslije Rijeke obilježava već četvrtu obljetnicu. Više od 1.000 tona krupnog i glomaznog otpada zbrinuto je kako spada, a ne po šumskim predjelima i divljim deponijima. Šumskim predjelima svakako je ljepše vidjeti posjetitelje koji već treću godinu halubajske ljepote istražuju kroz HALUbike, sustav javnog iznajmljivanja bicikla u sklopu kojeg su postavljene dvije bike-sharing stanice s 20 mehaničkih i elektro bicikla na Milihovu i u Ronjgima.


HaluBIKE, sustav javnog iznajmljivanja bicikla


Aktivnu ulogu Općina je preuzela i u gospodarenju otpadom u dijelu koji je u njezinoj nadležnosti pa je proveden i europskim novcem financiran projekt “Viškovo reciklira”. Dok čeka državu da izvrši svoj zadatak i uspostavi učinkovit sustav gospodarenja otpadom, Općina je podijelila individualne spremnike za miješani komunalni otpad, uskoro će spremnike za reciklabilne frakcije otpada, kreće i pilot projekt odvojenog prikupljanja biootpada, a podijeljeno je i 500-tinjak kompostera za kućno kompostiranje.

Sadržaj nastao u suradnji s Općinom Viškovo.