FOKUS NA REZULTATE

Iza nas su investicijski i programski intenzivne godine, rezultati su vidljivi po cijeloj Županiji

NL nativeNa kraju još jednog četverogodišnjeg mandata župan Zlatko Komadina ne krije zadovoljstvo što je programski, projektno i investicijski intenzivno razdoblje, uspješno odrađeno. »Doista imam razloga biti zadovoljan jer smo odradili gotovo sve što smo planirali i obećali, usprkos nepredvidim okolnostima pandemije s kojom se, nažalost, još uvijek borimo, a donijela nam je velike izazove i nametnula neke nove prioritete. Koroni usprkos mi smo radili i gradili, pa mandat zaključujemo dovršetkom triju kapitalnih investicija, dogradnje i rekonstrukcije škole Jelenje-Dražice sa sportskom dvoranom što je generacijski projekt za cijelu Grobinšćinu, novog objekta Doma zdravlja u Novom Vinodolskom i jedinstvenog projekta iz područja zaštite i promocije naše prirodne baštine, Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, kao novog motiva za dolazak turista i izletnika u naš lijepi Gorski kotar. I ne stajemo. Odradili smo sve pripreme za nove kapitalne investicije u području obrazovanja pa krećemo u gradnju sportske dvorane Medicinske škole, dogradnju osnovne škole u Rabu, a zajedno s Općinom Viškovo pripremamo gradnju nove, moderne škole i sportske dvorane u Marinićima. U partnerstvu s općinama iz riječkog prstena i gradom Kastvom, projektiramo prenamjenu bivše vojarne u Klani u suvremeni dom za starije osobe koji ćemo prijaviti za europska sredstva iz socijalnog fonda. Stvaramo uvjete da zajedno s Gradom Opatija izgradimo novi Dom zdravlja primjeren našoj najjačoj turističkoj destinaciji, ali i potrebama lokalnog stanovništva« ističe župan Komadina.


Želimo se približiti razvijenim europskim regijama, već smo sada u hrvatskom vrhu


Dodaje da su već sada zacrtali ambiciozne planove za novi mandat jer ne žele usporiti dva desetljeća dugi i snažan investicijski zamah. Kaže kako je glavni motiv još više podići kvalitetu života stanovnika u svim dijelovima Županije i razvojno se približiti regijama iz europskog okruženja, jer je PGŽ već sada, po svim parametrima razvijenosti, u samom vrhu u usporedbi s drugim hrvatskim županijama. Argumentira to i zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku po kojima je Primorsko-goranska županija druga županija, odmah iza Zagreba, po visini bruto domaćeg proizvoda. Također je među vodećima po broju aktivnih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru, rastu prihoda i neto dobiti poduzetnika, kao i po visini stranih ulaganja, a vodeća je jadranska županija po povlačenju bespovratnih europskih sredstava. »Mi smo prepoznati kao regija poželjna i sigurna za život, politički stabilna, otvorena i tolerantna, poticajnog okruženja za poduzetnike i investicije i regija.


Županija smo koja vodi promišljenu politiku uravnoteženog razvoja i nastoji uspješno valorizirati sve komparativne prednosti naših mikroregija, područja iznimno bogate prirodne i kulturno-povijesne baštine, zatim svoj geoprometni položaj, svoju dugu tradiciju turizma«, naglašava Komadina.


Zlatko Komadina


Održali smo stabilan i uravnotežen proračun
Ističe i da su uspješno amortizirali posljedice izmjena poreznih zakona te proračun održali stabilnim i dovoljno snažnim da osiguraju sredstva za pomoć koronom pogođenom sektoru poduzetništva, više od 10 milijuna kuna u nepunih godinu dana. »I našim zdravstvenim ustanovama, preusmjerili smo dodatna sredstva, preko 10 milijuna kuna, za izvanredne okolnosti borbe s epidemijom, te svim obrazovnim i socijalnim ustanovama nabavili zaštitnu opremu kako bi se spriječilo širenje epidemije u školama i domovima za starije. Rebalansom proračuna s 4 na 5 milijuna kuna povećali smo sredstva za programe javnih potreba u sportu kako bismo pomogli klubovima i sportašima u novonastaloj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa. Održali smo i financiranje udruga civilnog sektora, svih programa i projekata kulture, kao i financiranje programa Rijeka EPK 2020 usprkos činjenici da je taj ambiciozni i sadržajno bogato osmišljen najveći kulturni projekt ne samo Rijeke već i naše Županije, pandemija značajno reducirala. Pomagali smo i KBC-u Rijeka gdje smo u proteklih pet godina izdvojili preko 10 milijuna kuna. Naš je Proračun javan i transparentan, a dokazali smo da jako dobro pazimo kako i u što trošimo javni novac. Važno je, dodaje župan, napomenuti da su u posljednjoj godini mandata proveli uspješnu integraciju povjerenih poslova i zaposlenika Ureda državne uprave pri čemu se nije mijenjala organizacijska struktura jer su i poslove i djelatnike rasporedili u postojeće upravne odjele. »U svim segmentima za koja smo nadležni kao što su školstvo, zdravstvo, socijala, pomorsko dobro, izdavanje dozvola, postigli smo visoku razinu usluga, osigurali nadstandarde kroz već spomenuta značajna ulaganja u objekte i opremu te pripremili nove investicije«, kaže župan Komadina.


Vodimo politiku ravnomjernog razvoja


»I nadalje ćemo graditi i obnavljati, gdje god bude trebalo, jer želimo da uvjeti za školovanje naše djece i život stanovnika u svim dijelovima Županije budu jednako dobri. Prva smo Županija koja je ponijela status »Županija prijatelj djece«, pomogli smo u opremanju i financiranju programskih sadržaja u uredima i društvenim domovima za mlade od Rijeke, preko Lovrana, Klane do Fužina. Svih godina vodili smo se načelom ravnomjernog razvoja naše Županije jer je to temelj za uravnotežen standard i kvalitetu života naših Gorana, kao i otočana i Primoraca. Osnovali smo u ovom mandatu i poseban Fond za Gorski kotar, kroz koji sufinanciramo projekte goranskih općina i gradova. Intenzivnim ulaganjem u naše zdravstvene ustanove na otocima, Psihijatrijsku bolnicu u Rabu i Lječilište Veli Lošinj, podigli smo značajno i razinu zdravstevnih usluga, a otvaranjem izdvojenog odjela Doma za starije »Mali Kartec« na Rabu, »pokrili« smo institucionalnom skrbi najstarije sugrađane na svim našim otocima. U dostizanju cilja uravnoteženog razvoja sigurno bi bili još uspješniji da kao regionalna i lokalna smouprava imamo više sredstava i veće ovlasti kreiranja vlastitog razvoja, što se kao model odavno potvrdilo uspješnim u naprednim europskim zemljama. Ja sam optimist i vjerujem da će se cjelovit proces decentralizacije, fiskalne i funkcionalne, morati pokrenuti, a mi u PGŽ-u, kao regionalna samouprava dokazali smo da smo itekako sposobni nositi se i s odgovornosti i s problemima,« ističe župan.


 


Gradili smo i uređivali škole, puno ulagali u zdravstvene ustanove, luke i lučice, Platak…

U protekle četiri godine, gradili smo, dograđivali i uređivali škole, zdravstvene i socijalne ustanove, gdje smo uspjeli osigurati visoku razinu standarda za građane i korisnike. Gradili smo u suradnji s gradovima i općinama i uz podršku resornog ministarstva luke i lučice na obali i otocima, praktički nema mjesta gdje nije uloženo u uređenje obale, riva. Tu su i ulaganja u kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu. Infrastrukturno i sadržajno revitalizirali smo Platak gdje smo uložili preko 70 milijuna kuna i brendirali ga u atraktivnu cjelogodišnju destinaciju sporta, rekreacije i izletničkog turizma. Uredili smo i na desetke kilometara županijskih cesta gdje ŽUC godišnje ulaže preko 80 milijuna kuna. Stvarali smo uvjete za energetsku i ekološku tranziciju naših otoka. Posebno sam ponosan na činjenicu da smo razvili, održali pa i nadograđivali partnerske odnose s našim općinama i gradovima, te nastojali pomoći i bili prisutni u svakom dijelu naše Županije. Upravo i zahvaljujući odgovornosti regionalnih i lokalnih vlasti, sposobnosti naših gospodarstvenika i poduzetnika, inovativnosti i kvaliteti sveučilišne ali i cijele obrazovne zajednice, u ovom smo madatu učvrstili svoju poziciju jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija.

Kroz EU projekte povukli smo gotovo 500 milijuna kuna europskog novca

Posebno je važno istaknuti da smo među vodećim županijama po korištenju bespovratnog (su)financiranja iz europskih fondova. Do kraja 2020. godine provedeno je 75 projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima EU, u iznosu od gotovo 500 milijuna kuna, a trenutno ih je u provedbi još 67. Naše županijske lučke uprave spremne su i s dobro pripremljenim i gotovim projektima dočekale mogućnost kandidiranja na bespovratna europska sredstva za izgradnju lučke infrastrukture. Uz podršku resornog ministarstva te su projekte uspješno kandidirali i do sada osigurali gotovo 250 milijuna kuna bespovratnog europskog novca za niz projekata kao što su dogradnja luka Mrtvaška, Baška, Cres, Unije i Crikvenica. Svi ti projekti, oni dovršeni kao i ovi koji su tek započeli, rezultat su udruženih snaga Županije, naših županijskih lučkih uprava, resornog ministarstva i jedinica lokalne samouprave. S europskim novcem realizirali smo i veliki projekt kulturno-turističke valorizacije vrijedne povijesne baštine Putovima Frankopana, energetski obnovili školske zgrade, osigurali gotovo 100 milijuna kuna za projekt centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, kroz projekt Mala barka obnovili brojna tradicijska plovila i učinili turistički vidljivijom našu pomorsku baštinu, dogradili i izgradili luke i lučice. Naša uspješnost prije svega je rezultat sustavne, pravovremene i kontinuirane pripreme projektnih prijedloga i projektne dokumentacije te nominiranje već spremnih projekata za sufinanciranje bespovratnim sredstvima u trenutku kada se natječaji otvore. Želim naglasiti kako smo i sada u pripremi potrebnih strateških dokumenta (Plan razvoja županije 2021.- 2027.), ali i razrade novih projekata što će biti podloga za nastavak vrlo uspješnog apliciranja na bespovratno sufinanciranje sredstvima fondova EU. Kao pomoć u korištenju EU fondova osnovali smo i javnu ustanovu Regionalna razvojna agencija PGŽ koja uz Regionalnu energetsku agenciju Kvarner ima primarni zadatak besplatne podrške u pripremi i provedbi EU projekata svim županijskim institucijama ali i općinama i gradovima s područja PGŽ.

Sadržaj izrađen u suradnji s Primorsko-goranskom županijom