FOKUS NA REZULTATE

Mala, ali složna bakarska ekipa odradila velik posao

NL native

Tomislav Klarić

Tomislav Klarić

Grad s 8.500 stanovnika često se spominje kao primjer uspješnosti, što i ne čudi kad se vidi što je sve napravila gradska uprava sa svega 24 djelatnika, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom KlarićemGrad Bakar kroz vjekove slovi kao primorski gradić, no njegovo područje prostire se danas na površini od 126 kvadratnih kilometara, a mnoge će iznenaditi i podatak da vrh Risnjaka i njegov planinarski dom pripadaju ovoj jedinici lokalne samouprave, kao i da je najviše od 12 bakarskih naselja smješteno na čak 920 metara nadmorske visine. Specifičnost Bakra je i gospodarski zamah koji ovaj grad proteklih godina intenzivno potiče, tako da se sve više spominje kao primjer uspješnosti. Kada viđenom pridodamo i činjenicu da se radi o gradu sa svega osam i pol tisuća stanovnika, tek tada možemo pojmiti posao koji je odradila mala, ali očito složna Gradska uprava Bakra od svega 24 djelatnika na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Klarićem. Na pitanje što istaknuti Klarić je kratko odgovorio: “Sve, baš sve“, a kada je počeo nabrajati morali smo zastati i krenuti upravo iz najvišeg bakarskog naselja.


Zlobin i Zlobinsko Brdo


Prekopane prometnice u Zlobinskom Brdu i Dragi, brojna građevinska operativa i semafori sugeriraju da se radi o velikom i skupom projektu izgradnje vodovoda za naselja Brdo i Draga, kao i o transportnom cjevovodu koji će povezivati izvorišta Gorskog kotara s Hrvatskim primorjem. Ovo je investicija vrijedna jedanaest milijuna kuna, sredstva su osigurali Grad Bakar i Hrvatske vode. No, paralelno s ovim izvode se radovi i na rekonstrukciji javne rasvjete u svim bakarskim naseljima, a investicija je vrijedna 5,5 milijuna kuna. Usput je na Zlobinu obnovljena i cesta prema groblju, vatrogasni dom i ulica Gmajnica, a pored Doma kulture izgrađeno je potpuno novo parkiralište, obnovljeno boćalište, izgrađena nadstrešnica i kamin. Oku promatrača svakako se neće sakriti i upravo završena mjerno-redukcijska stanica na ulazu u Zlobin.
– Radi se o državnoj investiciji projekta LNG Hrvatska. Projekt je to koji je od vitalnog značaja za Grad Bakar, njegovu Industrijsku zonu, buduće poslovne zone, ali i sva bakarska naselja budući da projekt osigurava sigurnu opskrbu energenta što jamči još brži razvoj, veću izgradnju i nova radna mjesta, kaže gradonačelnik Klarić.
Spuštajući se sa Zlobina za oko prolazniku zapinje predivan pogled na Hrvatsko primorje s otocima, Učkom i Grobničkim poljem. Kao na dlanu su Bakar i njegova naselja, zatim Kraljevica, Krk, Cres, Rijeka i Opatija, a pogled puca sve tamo do iza Velih vrata na Kvarneru. Ne čudi da je upravo ovdje Bakar osmislio vidikovac zvučnog naziva “Ključ Primorja”. Pored predivnog pogleda tu će biti i spomenik posvećen žuljevitim rukama primorskog čovjeka u ne tako davnoj prošlosti. Naime vidikovac s parkiralištem je smješten upravo na kamenoj „Japnenici“ koju su bakrani obnovili iznad naselja Plase, neposredno uz cestu lijepog imena „Karolina“, prvom cestom koja je u prošlosti povezivala Bakar sa zaleđem te Karlovcem i Zagrebom.


Uređen Vidikovac Japnenice na Plasama


Plase, Melnice i Hreljin


Nasuprot vidikovca smještena je impozantna vodosprema kojom je Grad Bakar riješio problem vodoopskrbe svojih naselja Plase i Melnice. Do sada je Grad Bakar u suradnji s Hrvatskim vodama u ovaj projekt uložio više od 30 milijuna kuna. Na Plasama i Melnicama također traju i radovi na obnovi javne rasvjete, a strojevi ne miruju niti na Hreljinu. Upravo se pored novog dječjeg vrtića, obnovljene ambulante i novoizgrađenog parkirališta gradi dječji park. Projekt koji dominira svakako je obnovljena osnovna škola i potpuno nova školska sportska dvorana, novo vanjsko igralište te još jedno novo parkiralište. Zastali smo ispred škole, a iz svake riječi gradonačelnika Klarića moglo se vidjeti koliko je ponosan i zadovoljan dvoranom.


Novoizgrađena školska sportska dvorana OŠ Hreljin s novim učionicama, uređenim vanjskim igralištem i parkiralištem
– Znate, prije 40 godina ja sam išao u ovu školu, tada sam slušao obećanja kako će se tu graditi dvorana, ta ista obećanja su slušala i moja djeca!, kaže Klarić i kroz smijeh zaključuje: Morao sam postati gradonačelnik da bi se konačno izgradila, sad sam sretan. Eto, u njoj će se konačno igrati tek moji unuci.


Sportska školska dvorana OŠ Hreljin


Napuštajući dvoranu s najljepšim pogledom na cijeli Kvarner, vozimo novo obnovljenom prometnicom kroz Lonju, zastajemo na igralištu NK Naprijed. I tu su vidljive promjene, izvedeno je novo krovište, riješena oborinska odvodnja, izgrađeni upojni bunari i obložene tribine. Klarić ustrajno nabraja i ostale radove u Hreljinu – obnovljen krov na Domu kulture i uređene prostorije hreljinske Sloge, pa cesta kod Milleniuma, cesta na Ružić Selu i na Biljinu, protupožarni put od Prišca do kolodvora Meja.


Meja, Praputnjak i Krasica


No, kao poseban projekt ističe upravo izgrađeni novi kružni tok Meja. Osim zbog sigurnosti prometa, prema riječima Klarića, ovo je zapravo početak velikih zahvata koji će se u narednim godinama događati na području Hreljina, Meje i Praputnjaka. Izgradnjom kružnog toka Meja, zatim raskršća za buduću poslovnu zonu Lunga, kao i rekonstrukcijom ceste od Meje prema Oštrovici sa spojem na autocestu, stvaraju se uvjeti za snažnu gospodarsku aktivnost i buduća radna mjesta, kao i stambenu izgradnju na ovim prostorima.
– Bakar u ovom projektu financira izgradnju vodovoda i infrastukture za Poslovnu zonu Lunga i cjevovod za buduću vodospremu na Bajti koja je u fazi projektiranja. Da se dugoročno promišlja dokazuje i prometnica koja će u jednom djelu biti zaobilaznica Praputnjaka, a koja će otvoriti buduća građevinska područja i bolji pristup Domu kulture gdje je izgrađeno lijepo parkiralište, uređena prometnica, izgrađena nadstrešnica s velikim kaminom i dječjim parkom, ističe Klarić.


Izgrađen kružni tok Meja


Dodaje kako je na Praputnjaku postavljen i velebni kameni križ na mjesnom groblju, otkupljeno zemljište za širenje ceste kod škole.
Na svega nekoliko koraka od Praputnjaka opet strojevi, radovi na sportskom centru Hroljevo na Krasici, grade se pomoćni objekti, uređuje travnjak, obnavljaju potporni zidovi, pomoćno igralište i svlačionice. Gradi se novi vodovod za Randišku Višnjevicu, uređuje prostor za hladnjaču LD Tuhobić i krasičarske boćare. Dom kulture na Krasici proteklih je godina dobio novi krov, energetsku fasadu i novu stolariju, kreće uređenje unutrašnjosti. Krasica je dobila i novi dio groblja, za njega pristupnu cestu i parkiralište, rješava se oborinska odvodnja. Novo je krovište na zgradi Vijeća mjesnog odbora, nedaleko koje je i novo dječje igralište.


Škrljevo i Kukuljanovo


S Krasice put vodi u Škrljevo. Tamo je obnovljen dječji park, proširen dječji vrtić, obnovljena fasada na crkvi, izgrađeni novi vodovodni ogranci, a bakarski prvoligaš na kojeg su ponosni, KK Škrljevo AdriaOil, financira se sredstvima gradskog proračuna. Od svega što je u tom bakarskom naselju odrađeno, gradonačelnik je najzadovoljniji novim Vatrogasnim domom DVD-a Škrljevo.


Novi Vatrogasni dom na Škrljevu


– Ovo je obećanje koje sam davno dao, a teško ga je bilo ispuniti. Danas je Dom izgrađen, predali smo ga vatrogascima i sada mi je srce na mjestu, kaže Klarić.
Pitamo ga što se to kopa pored novog doma? Kaže, još jedna nova poslovna hala i nova radna mjesta, a posebno je zadovoljan jer se vlasnica firme uključila u program poticaja gospodarstvenicima koje su osmislili u Bakru. Ovaj prostor ujedno je i poveznica, kako Klarić kaže, tromeđa Škrljeva, Kukuljanova i Industrijske zone Bakar.


Dječji vrtić Bakar na Škrljevu, prošireni kapaciteti i uređeno vanjsko igralište


Vozeći se kroz Kukuljanovo, zapažamo veliki broj novih obiteljskih kuća, nogostupe, lijepo parkiralište pored Doma kulture, obnovljeni kolnik, a preko puta crkve lijepo uređen novi dječji park, pored njega fitness park i igralište, niže obnovljena lokva Stamer, novi dio groblja.


Dječji park na Kukuljanovu


Bakar


Na kraju današnjeg puta, kako Klarić kaže, najvažnija priča. Priča o Bakru koji je kroz povijest imao uspone i padove, uništavan, razaran, devastiran, ali uvijek neizostavan dio Hrvatske, one koja trpi i pati, a uvijek se iznova uzdiže i daje domovini najbolje što ima.  Obnovili smo rivu, izgradili ljetnu pozornicu, Žal ribara, Jaz, izgradili sportsku dvoranu Pomorske škole, tu je nova i Gradska knjižnica, obnovljen gradski vrt. Kupili smo zgradu ex Koksara, obnovili zgradu MGK Pack, novu cestu, Dom kulture, perilo. Krenuli su radovi u parku Banj, uređena su dječja igrališta, kreće izgradnja objekta na igralištu Borca. Pokrenut je projekt i osigurana sredstva za obnovu istočnog djela obale kod tunela. Kreće izgradnja i dugo najavljivanih valobrana takozvane šetnice na moru. Zahvaljujući sredstvima Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu i Škrljevu ulazimo u novo investicijsko razdoblje i izgradnju kanalizacije i kolektora s uređajem za pročišćavanje. Kreće i obnova vodovodnih instalacija u Bakru, rekonstrukcija rasvjete, nastavlja se obnova Kaštela. Pored svega Grad je osigurao  logopeda i pedijatra, dovoljan broj mjesta u vrtićima. Tu su i pregledi za građane, božićnice i uskrsnice za umirovljenike, besplatan prijevoz, produženi boravak u školama, nagrade učenicima i studentima, stipendije, sredstava za novorođenčad, marende za učenike. Financiraju se udruge, klubovi pripremaju projekti, sređuje katastar i zemljišne knjige, privlače sredstva iz europskih fondova, dug je još popis svega što Grad pruža svojim građanima. Slijede najveća ulaganja u projekt „Bakar centar“, u narednim godinama, no to je Program razvoja koji tek slijedi, kaže Klarić, a njega će uskoro prezentirati svojim sugrađanima


Investitori u Zonu ulažu milijarde kuna


Svaki puta kada smo imali priliku pričati s bakarskim gradonačelnikom, a tema je bila gospodarstvo ili Industrijska zona iznenadio bi nas njegov slikovit opis onog što će se na tom prostoru tek događati. Doslovno je opisivao svaki dio Zone, brežuljak, udolinu, prometnicu, kružni tok ili halu koje još naravno nema, ali koja će po njegovom planu tu biti i izgledati baš tako.


Gospodarsko središte Hrvatskog primorja


Slušajući davno gradonačelnika i njegove riječi koliko će na tom prostoru biti novih hala, obećanje o preko tisuću novih radni mjesta, tri kilometra novih cesta, dva nova kružna toka, plinovodi, vodovod, kanalizacija, LNG punionica za vozila ili punionica za elektro automobile, njegove riječi su tada djelovale su prilično umišljeno.


Sada, s odmakom od četiri godine ne samo da su se ostvarile već u Industrijskoj zoni Bakar osobno svjedočimo izgradnji kakva na našim prostorima nije bila vidljiva desetljećima. Samo u četiri godine izgrađeno je preko 20 novih hala, trenutno se gradi njih još osam. U pripremi za izgradnju je još 13, a sveukupna brojka novih radnih mjesta premašiti će brojku od dvije tisuće novih radnika.


Zahvaljujući viziji čelnih ljudi Grada Bakra, u Zonu sada investitori ulažu milijarde kuna. Stvaraju se nove vrijednosti koje pune i državni Proračun. Gradonačelnik Klarić uvijek ističe: „Sve je to odradila mala šačica ljudi, svega njih šest zaposlenih u Industrijskoj zoni Bakar i zaposleni u upravi Grada Bakra“, Ponosan san sam i zahvalan što imam takve ljude, s njima stvaramo čuda.“ No ipak, Klarić ističe da bez podrške i sloge u Gradskom vijeću Grada Bakra kojim predsjedava Milan Rončević, sve ovo bilo bi nemoguće ostvariti.


„Često mi predbacuju da previše ulažemo u Zonu, a premalo u naselja. Da smo takve slušali, sada bi gradski Proračun bio jedva dvadesetak milijuna kuna i ništa ne bi gradili. Produženog boravka u školama ne bi bilo, u dječjim vrtićima ne bi bilo mjesta, a udruge bi imale višestruko manje sredstava, klubovi bi životarili, nezaposlenih bi bilo mnogo više. Za kakav takav standard vjerojatno bi morali uvesti prirez i povećati namete građanima.


Industrijska zona Bakar


Naš Proračun je sada zahvaljujući ulaganju u gospodarstvo prešao 116 milijuna kuna, nemamo većih kredita. U budućnosti će biti puno veći, moći ćemo izgraditi što god poželimo, a građanima osigurati bolji život.“


„Mi Zonu ne gradimo samo za sebe“, govori Klarić. „Kad prolazim zonom, ulazim u proizvodne firme, skladišta ili trgovačke centre pa čujem naglaske radnika, ljudi iz svih općina i gradova u našem susjedstvu tada znam da smo stvorili i stvaramo nešto veliko. Veliko ne samo za Bakar, već za čitav naš primorsko goranski kraj i Hrvatsku. Ponosan sam što imam priliku služiti svome kraju i zahvalan na podršci koju mi daju moji sugrađani.“


Nemoguće je nabrojati sve, pa kad pitamo gradonačelnika kako uz sve to uspijeva povezati svoju ulogu gradonačelnika i saborskog zastupnika kaže nam: “Koliko god takav način rada na relaciji Bakar-Zagreb predstavlja napor, na njega sam bio spreman. Moram priznati da uz sav napor koji iziskuje takav angažman, on ne samo za Bakar već i za cijeli naš kraj, sa sobom nosi  brojne benefite u rješavanju problema i aktivnog sudjelovanja u kreiranju zakonodavne politike. Sve to znači lakšu, bržu i jednostavniju proceduru kod realizacije projekata i povećanja životnog standarda naših građana. Bez te simbioze Grada Bakra i vrha državne politike rezultati našeg rada na terenu bili bi puno skromniji“.


Na kraju puta kroz bakarski kraj i protekle četiri godine, shvatili smo da nismo vidjeli sve. Popis realiziranih projekta je prevelik za ovaj članak. Nismo govorili o nevidljivom djelu posla koji dotiče svakodnevni život građana, a on se u Bakru i te kako osjeti.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Bakar