FOKUS NA REZULTATE

Grad s pet zvjezdica je “hrvatski Top deset”

NL native

Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatija

Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatija

Puno pažnje, ali i konkretnih mjera posvetili smo pronatalitetnoj politici, te je pomoć za poticanje nataliteta izdašno povećana u posljednje četiri godine. Za prvo dijete u obitelji roditelji dobivaju 10 tisuća kuna, za drugo 15 tisuća, za treće 20 tisuća te za svako iduće po 5 tisuća kuna više. Treba još reći i da u Opatiji svako drugo i iduće dijete u obitelji ima besplatan vrtić - rekao je opatijski gradonačelnik Ivo DujmićOpatija može postati “grad s pet zvjezdica”, vrhunska turistička destinacija, ali i mjesto pogodno i privlačno za život svih generacija, pa se i gradska vlast trudi voditi grad čak i u najtežim vremenima s puno optimizma. Ideje postoje, no važno je reći i da su mnoge od njih realizirane kako bi se stvorili preduvjeti za ostvarivanje jedne “nove slike Opatije”.


GRAD OPATIJA
SNIMIO MARKO GRACIN


To je grad koji se danas ponosi novom sportskom dvoranom Marino Cvetković u kojoj se održavaju velike manifestacije poput festivala Dora, Centrom Gervais koji kulturnim događanjima pruža puno novih mogućnosti, a obnovljeno je i “srce grada”, opatijska tržnica, jutarnja “žila kucavica”, gradski mrkat.


SPORTSKA DVORANA MARINO CVETKOVIĆ
SNIMIO VEDRAN KARUZA


Kada je riječ o projektima koji su se ostvarili u posljednje četiri godine, može se primijetiti da je Grad Opatija, inače Grad prijetelj djece još od 2005. godine, posebnu pozornost posvetio upravo najmlađima i njihovoj dobrobiti. Osim što na opatijskom teritoriju postoji 31 dječje igralište, značajan se novac ulaže i u što bolji i suvremeniji standard predškolaca. Tako je krajem kolovoza 2018. godine Opatija dobila prvi vrtić izgrađen namjenski, upravo za bezbrižno odrastanje onih na kojima budućnost ostaje. Reprezentativan je Dječji vrtić na Punta Kolovi smješten na 3.500 četvornih metara u pet šarenih kuća. Bila je to investicija vrijedna 32 milijuna kuna + PDV, no svaki je novčić uložen u ljepše odrastanje mališana pravo “pozlaćivanje budućnosti”.


DJEČJI VRTIĆ PUNTA KOLOVA SNIMIO: VEDRAN KARUZA


Vrtić Veprinac
– Ovim iznimno važnim projektom ostvaren je strateški cilj da niti jedno opatijsko dijete koje ostvaruje uvjete za upis u vrtić, ne ostane neupisano, kao i to da standard predškolskog odgoja u opatijskoj ustanovi bude na najvišoj razini, među vodećima u Hrvatskoj – zadovoljan je Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije.
Kako bi se odlični uvjeti za boravak i brigu o mališanima dok njihovi roditelji rade omogućili i u drugim sredinama s područja Grada Opatije, uspješno se posegnulo za europskim novcem. Tako je za dogradnju zgrade dječjeg vrtića i područne škole Veprinac Gradu Opatiji odobreno 5,43 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, a još 1,35 milijuna financira gradski proračun.


VEPRINAC
DOGRADNJA PODRUČNE ŠKOLE I VRTIĆA
SNIMIO MARKO GRACIN


Zgrada je dograđena sa sjeveroistočne strane, što će omogućiti izvrsne uvjete rada, u skladu s državnim pedagoškim standardom. Vrtić će moći smjestiti 50-ak djece, te će se poboljšati uvjeti života stanovnika Veprinca i nastojati zadržati mlade obitelji u zaleđu. Također, i za projekt energetske obnove zgrade dječjeg vrtića Volosko Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva. Ukupna investicija iznosila je 1,13 milijuna kuna. Bespovratne potpore iz europskih fondova bile su u visini od 576 tisuća kuna. Energetskom obnovom zgrade vrtića postignut je planirani cilj – smanjenje potrošnje toplinske energije od čak 74 %.


Laskava titula


Velika je novost i činjenica da je predškolski odgoj u Opatiji obogaćen uvođenjem vrtićkih grupa sa smjenskim radom, što je doprinijelo boljoj ravnoteži poslovnih i obiteljskih obveza suvremenih roditelja, osobito u gradu čiji se građani pretežno bave turističkom djelatnošću. Projekt je u cijelosti financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, odnosno s 3 milijuna i 295 tisuća kuna, a dobivena sredstva omogućila su i otvaranje sedam novih radnih mjesta.
– Puno pažnje, ali i konkretnih mjera posvetili smo pronatalitetnoj politici, te je pomoć za poticanje nataliteta izdašno povećana u posljednje četiri godine. Za prvo dijete u obitelji roditelji dobivaju 10 tisuća kuna, za drugo 15 tisuća, za treće 20 tisuća te za svako iduće po 5 tisuća kuna više. Treba još reći i da u Opatiji svako drugo i iduće dijete u obitelji ima besplatan vrtić. Dodatno, godišnjom financijskom potporom Grad pomaže sve obitelji s četiri ili više djece – ispričao je o željama da se “rode vrate u grad” opatijski gradonačelnik Dujmić.


POTICAJNE PRONALITETNE MJERE


Nisu spomenute mjere koje već daju prve rezultate usamljene, jer su ukupna ulaganja u kvalitetu života zajednice, ali i gospodarstvo tako značajna, da je Opatija uspjela postati “hrvatski Top 10″, te je ponijela laskavu titulu pobjednika ‘”Top 10 od top 10” – portala gradonačelnik.hr. Analizom podataka Ministarstva financija o proračunskom izdvajanju gradova za različite stavke koje izravno utječu na kvalitetu života i gospodarstvo tijekom 2019. godine poput izdvajanja za vrtiće, stipendije i obrazovanje, subvencije poduzetnicima, izdvajanja za sport, kulturu, socijalnu zaštitu, vatrogastvo, civilnu zaštitu, sufinanciranje prijevoza i ukupno ulaganje u unapređenje kvalitete života zajednice, Opatija se čak šest puta našla u samom vrhu.


Opatijska kolajnica


Parkovna arhitektura Opatije, uz lungomare koji slavi 110 godina postojanja i šumsko šetalište Carmen Sylve, adut je koji gradu daje neodoljiv šarm.
– Poseban pečat identitetu Opatije daje perivojno naslijeđe. Ono nije samo spomenik prošlosti, nego kao iznimno vrijedan resurs treba doprinijeti gospodarskom i društvenom razvoju grada. S tim je ciljem osmišljen projekt Opatijska kolajnica u suradnji s dr. sc. Koraljkom Vahtar Jurković. Tematski put pod nazivom Opatijska kolajnica čini deset “zelenih bisera”, a to su Park Angiolina, Park sv. Jakova, perivojni trg na Slatini, perivoj Esperia, Amerikanski vrtovi, Park Margarita, perivoj Imperial, perivoj u Ulici Vladimira Nazora, Park Drage Gervaisa i perivoj Bulgaria.


FOTO 1 AMERIKANSKI VRTOVI
FOTO 2 PARK ANGIOLINA


U svih deset perivoja postavljene su informativne ploče, a ujedno je i promovirana knjiga “Opatijska kolajnica – vodič opatijskim gradskim perivojima” – naglasio je Ivo Dujmić.
Prisjetio se i nedavnog opatijskog Adventa koji iz godine u godinu raste i postaje sve zanimljiviji, što je važno za promociju Opatije.


Najljepši Advent uz more


– Opatijski Advent posljednjih se godina pozicionirao kao jedan od najboljih u Hrvatskoj, ali definitivno kao Najljepši Advent uz more. Ovoga je Adventa grad zablistao sjajnije no ikad prije, osvijetljen s više od 20 kilometara lampica, oko 10 tisuća različitih dekoracija i desecima velikih ukrasa. Opatija je zabljesnula kao svjetionik nade koji je proširio božićni duh daleko izvan granica grada, unijevši toplinu i blagdansku atmosferu u brojne domove u našoj zemlji, ali i izvan nje. Najljepši Advent uz more je temelj na kojem gradimo budućnost Opatije kao popularne zimske destinacije – zaključio je gradonačelnik Opatije Dujmić.


NAJLJEPŠI ADVENT


Grad Opatija se opredijelio za “zelenu” budućnost i uštedu energije, te je u tijeku i postavljanje nove ekološke rasvjete. Kada je o prometnicama riječ, u ovom mandatu je novo ruho dobio Put za Plahuti čija je kompletna rekonstrukcija koštala 1,87 milijuna kuna, zatim cesta za prilaz novom Dječjem vrtiću, a sanirana je i Ulica Veli Jože.
Osim što se ulaže u kvalitetu prometnica, vodi se računa i o kvaliteti javnog gradskog prijevoza, pa Opatija ima i besplatan City bus.
– Besplatni javni gradski prijevoz u Opatiji je uveden u rujnu 2018. godine sklapanjem ugovora s Autotransom o pružanju usluge na relaciji Slatina-Punta Kolova- Dječji vrtić Punta Kolova- naselje Zora- Nova cesta- Škrbići- Tržnica- Slatina. Riječ je o mini autobusu s 15 sjedećih mjesta koji od 6 do 17 sati polazi sa Slatine. Kod dječjeg vrtića Punta Kolova autobus stoji po 10 minuta što roditeljima, bakama i djedovima omogućava da sigurno predaju djecu u vrtić i vrate se istom autobusnom linijom – pojasnio je opatijski gradonačelnik Dujmić.


Razvoj gospodarstva i LRH


Kada je o parking-problematici riječ, upravljanje parkiralištima na javnim površinama, nakon isteka ugovora o koncesiji s privatnom tvrtkom, postalo je nadležnost gradske tvrtke Opatija 21, što se pokazalo poslovno opravdano.
– Tvrtka Opatija 21 d.o.o. upravlja i garažom u Sportskoj dvorani Marino Cvetković te parkingom na Gorovu, ostvaruje izvrsne poslovne rezultate i uspješno ulaže u modernizaciju sustava. Potvrda dobrom radu došla je je kroz priznanje Hrvatske parking udruge za najbolju tvrtku u 2020. godini u organizaciji, unapređenju i razvoju sustava parkiranja u RH – rekao je o ovom važnom segmentu Ivo Dujmić.
Osvrnuo se i na jednu od najvažnijih tema za opatijsko i liburnijsko gospodarstvo, dolazak novog vlasnika Liburnia Riviera Hotela.
– Jedna od najvažnijih odluka u ovom mandatu bila je trebamo li prihvatiti ponudu društva GITONE Adriatic d.o.o. Zagreb za prodaju kontrolnog paketa, 25 % +1 dionicu hotelske kuće LRH d.d., kojega u vlasništvu ima Nova Liburnija d.o.o. O tome da je odluka o neprodavanju bila dobra i u interesu razvoja grada govori i to što smo nakon uspostave izvrsnih partnerskih odnosa s novim vlasnikom zacrtali zajedničku strategiju razvoja Opatije i Opatijske rivijere s ciljem dizanja kvalitete i ponude destinacije, ulaganja u kadrove, razvoja opatijskog gospodarstva u skladu sa zelenom ekonomijom i modernim tehnologijama.


HOTEL IMPERIAL
SNIMIO MARKO GRACIN


Vodili smo promišljenu politiku, zadržali kontrolni paket dionica LRH i to nam ulijeva optimizam za budućnost. Grad Opatija ima veliko bogatstvo, veliku vrijednost u vlasništvu što osigurava sigurnost, stabilnost i budući razvoj grada – smatra gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.


Od đaka do umirovljenika


Velika se pažnja pridaje lokalnom stanovništvu, te ga se na sve načine nastoji zadržati u Opatiji. Stoga su socijalni program i poticaji za građane svih dobi, ističu u Gradu Opatiji “među najboljima u državi”.
Primjerice, u tekućoj školskoj/akademskoj godini Grad Opatija ima 117 stipendista, 46 učenika, 55 studenata, jednu stipendiju za izvrsne studente prava “Dr. Jadranko Crnić”, 5 stipendija za studente u Vukovaru te 10 novih stipendista s područja Petrinje.
– Već niz godina Grad Opatija bilježi trend porasta broja gradskih stipendista. Ovom respektabilnom brojkom Opatija prednjači u širem okruženju gradova i općina. Učenici, stipendisti Grada Opatije, mjesečno dobivaju 500 kuna i to kroz 10 mjeseci, a studenti po 1.000 kuna kroz 12 mjeseci. U četiri godine sredstva namijenjena školovanju mladih iznose 3,91 milijun kuna – naveo je Ivo Dujmić, pojasnivši i da je Grad ranije sufinancirao udžbenike za osnovnoškolce, a sada kada je država uvela besplatne udžbenike, sufinancira nabavku radnih materijala. Srednjoškolcima Grad sufinancira udžbenike u iznosu od po 750 kuna, a na 33% subvencije javnog prijevoza pravo imaju redovni studenti. Tu je i gradski program poticanja zapošljavanja mladih kroz razne tečajeve i usvajanje novih znanja, od informatičke edukacije, do stranih jezika… Tome treba dodati i da je Grad Opatija jedan od rijetkih gradova koji u svojim osnovnim školama ima produženi boravak za svu zainteresiranu djecu od 1. do 4. razreda.
Na značajnu pomoć mogu računati i opatijski umirovljenici s prebivalištem na području Opatije. Ukoliko im je mirovina do 3.000 kuna, ostvaruju pravo na novčanu potporu od 500 kuna za Uskrs i 500 kuna za Božić, te sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 840 kuna godišnje. Besplatni javni prijevoz imaju osobe s invaliditetom, dobrovoljni darivatelji krvi, umirovljenici s mirovinom do 2 tisuće kuna, a umirovljenici s mirovinom do 1.300 kuna i mjesečni dodatak od 300 kuna.


Zdravlje, sport i kultura


Grad Opatija brine i o zdravlju svojih stanovnika, pa u suradnji s Poliklinikom Dental provodi preventivne zdravstvene preglede za građane starije od 40 godina. Za ovu namjenu godišnje se izdvaja po 50 tisuća kuna. Građani mogu izabrati jedan ultrazvučni pregled: abdomena, dojke ili prostate. Tijekom četiri godine preventivne je preglede obavilo gotovo 2.000 Opatijki i Opatijaca, jer – prevencija je u sprečavanju težih oboljenja – najvažnija.
Kako bi “u zdravom tijelu ostao i zdrav duh”, velika su i kontinuirana ulaganja Grada Opatije u sport i kulturu. U protekle tri godine kroz program Javn


Novac iz EU fondova


Zahvaljujući novcu iz EU fondova, u protekle četiri godine na području Grada Opatije realizirani su značajni projekti, a dio ih je u tijeku evaluacije ili su pripremljeni za prijavu. Točnije, u razdoblju od 2017. do danas Grad Opatija je prijavio 22 projekta na natječaje EU fondova ili nacionalnih fondova. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 52,9 milijuna kuna, od čega je udio bespovratnih sredstava 35,8 milijuna kuna, odnosno 68 %.
Do sada je završeno 8 projekata ukupno vrijednih 7,2 milijuna kuna, od čega je bespovratnim sredstvima financirano 3,7 milijuna kuna. U tijeku realizacije trenutačno je 9 projekata vrijednih 23,7 milijuna kuna, od čega je bespovratno 18,6 milijuna kuna, a evaluacije 5 projekata vrijednih 22 milijuna kuna, od čega je bespovratno 13,4 milijuna kuna.


Poticaji za poduzetnike


Imati posao i izvor prihoda također je od ključne važnosti, pa Grad Opatija u fokus svojega djelovanja stavlja i poticaje za poduzetnike. Programom poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa u četiri je godine iz gradskog proračuna izdvojeno 4,1 milijuna kuna. Za 2021. godinu planirano je 1,6 milijuna kuna. Građani Opatije mogu ostvariti poticaje za zapošljavanje nezaposlenih osoba, za početak obavljanja registrirane djelatnosti, subvencije kamata na kredite, dobiti poticaje za obavljanje djelatnosti u zaleđu i na području pojedinih mjesnih odbora, kao i poticaje za troškove prijave na natječaje za bespovratna sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova. Novost su poticaji za studiranje nosioca obrta i slobodnih zanimanja i članova uže obitelji.


Zahvaljujući novcu iz EU fondova, u protekle četiri godine na području Grada Opatije realizirani su značajni projekti, a dio ih je u tijeku evaluacije ili su pripremljeni za prijavu. Točnije, u razdoblju od 2017. do danas Grad Opatija je prijavio 22 projekta na natječaje EU fondova ili nacionalnih fondova. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 52,9 milijuna kuna, od čega je udio bespovratnih sredstava 35,8 milijuna kuna, odnosno 68 %.
Do sada je završeno 8 projekata ukupno vrijednih 7,2 milijuna kuna, od čega je bespovratnim sredstvima financirano 3,7 milijuna kuna. U tijeku realizacije trenutačno je 9 projekata vrijednih 23,7 milijuna kuna, od čega je bespovratno 18,6 milijuna kuna, a evaluacije 5 projekata vrijednih 22 milijuna kuna, od čega je bespovratno 13,4 milijuna kuna.


MOHO Centar

U Domu Liburnija u Voloskom otvoren je Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar. Grad Opatija ovim projektom odaje zasluženu počast jednom od svojih najvećih sinova. Prva faza uređenja MOHO centra prikazuje životni put slavnog Vološćana, a u drugoj fazi uređena je dodatna prostorija s interaktivnim prikazom eksperimenata koje je dr. Mohorovičić izvodio i znanstvenih spoznaja do kojih je došao. U MOHO centru održavaju se i znanstveno-popularna predavanja.

MOHO CENTAR


Villa Angiolina


VILLA ANGIOLINA
SNIMIO MARKO GRACIN


Sanacija i rekonstrukcija Ville Angioline u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma ima za cilj urediti villu u što je više moguće izvornom obliku te opremanjem muzejskog prostora omogućiti suvremeniju prezentaciju hrvatske turističke baštine. Važnost ove građevine za prepoznatljivost Opatije je neizmjerna, riječ je o nultom mjestu stvaranja opatijskog turizma koji broji tradiciju dugu 175 godina. Ukupna je vrijednost obnove 5,02 milijuna kuna, a bespovratna su sredstva dobivena u iznosu od 72%, odnosno 3,63 milijuna kuna.Sadržaj izrađen u suradnji s Gradom Opatija


Rasadnik Ville Angioline


Usporedno s obnovom Ville Angioline revitalizaciju će doživjeti i obližnji rasadnik. U bliskoj budućnosti postat će izložbeno-edukativni urbani prostor. Ondje će biti Centar za posjetitelje praćen ugostiteljskim sadržajem. U rasadniku će se uzgajati sadni materijal tvrtke Parkovi koja će i upravljati njime, biljne vrste koje postoje ili su postojale u parku Angiolina krajem 19. stoljeća.


Amerikanski vrtovi


AMERIKANSKI VRTOVI
SNIMIO MARKO GRACIN


Na proljeće 2019. otvoreni su Amerikanski vrtovi, povijesni opatijski botanički vrt. Nakon stoljeća zapuštenosti Grad Opatija krenuo je u obnovu Amerikanskih vrtova na nešto više od 9 tisuća četvornih metara terasaste površine. Za uređenje je u prvoj fazi sredstvima Ministarstva turizma i gradskim proračunom osigurano oko 2 milijuna kuna te još milijun i 600 tisuća kuna za izgradnju pješačkog mosta preko Nove ceste.
U drugoj fazi uređenja Amerikanskih vrtova otvorit će se gornji ulaz u vrtove te urediti vrtna kuća – kaktus bar. Prostor Amerikanskih vrtova izniman je za održavanje raznih prigodnih manifestacija, a uz sve druge vrste zelenila i cvijeća poput kamelija, imat će i jednu od najvećih zbirki ruža u Hrvatskoj.


Plaža Črnikovica


Novouređena plaža Črnikovica u Voloskom – uljepšala je svakodnevicu kupačima koji su ju obogaćenu novim sadržajima na raspolaganje dobili početkom kupališne sezone 2020. Rekonstrukcijom je značajno povećan plažni prostor, a ujedno je očuvan prirodni žal u uvali. Plaža ima sve potrebne sadržaje: ugostiteljski objekt, sanitarije, kabine, tuš. Iznad tih objekata postavljena je krovna konstrukcija sa sigurnosnom ogradom i funkcijom sunčališta. Riječ je o ukupnoj investiciji od 1,34 milijuna kuna, od čega je Grad dobio i sredstva Ministarstva turizma u iznosu od 400 tisuća kuna.


Hubbazia


Gradu Opatiji su odobrena bespovratna sredstva za Projekt uspostave poduzetničkog inkubatora HUBBAZIA – centra za inovacije u turizmu kroz Europski fond za regionalni razvoj. Bespovratna sredstva u iznosu od 83 % iznose 1,87 milijun kuna, a Grad će osigurati preostalih 367 tisuća kuna. Poduzetnički inkubator HUBBAZIA ima za cilj snažiti start-up poduzetnike, postojeće poduzetnike i sve one fizičke osobe koje namjeravaju pokrenuti vlastiti posao i time doprinijeti inovativnim rješenjima u jednoj od najznačajnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske – turizmu. Poduzetnicima i onima koji to žele postati na raspolaganju će biti suteren Ville Antonio čije je preuređenje u tijeku.


Vatrogasni dom


Projekt izgradnje Vatrogasnog doma na lokaciji iznad groblja u Voloskom najveća je planirana investicija u 2021.godini koja će biti prijavljena na Europski fond za regionalni razvoj. Izgradnja Vatrogasnog doma u vrijednosti od 58 milijuna kuna u iznosu od 85% financirat će se iz sredstava europskih fondova, a za preostali dio investicije od 15% planirano je kreditno zaduženje opatijske Javne vatrogasne postrojbe.


SRC Dobreć


Projekt uređenja Sportsko-rekreacijskog centra Dobreć s multifunkcionalnim igralištem ukupno je vrijedan 485 tisuća kuna. Bespovratna sredstva za uređenje SRC-a Dobreć u iznosu od 388 tisuća kuna osigurana su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te državnog proračuna. Razliku od 97 tisuća kuna osigurao je Grad. Centar je nedavno svečano otvoren, djeca se na novom igralištu već igraju i bave sportom, a bit će to ujedno i prostor za društvene namjene kojim upravlja Mjesni odbor Dobreć.


Dom Veprinac


DOM VEPRINAC
SNIMIO MARKO GRACIN


Kompleksni radovi na potpunom preuređenju zgrade Doma Veprinac su pri kraju. Novouređeni će dom ispunjavati sve društvene, kulturne i zabavne potrebe stanovnika Veprinca. Srušene su dvije drvene međukatne konstrukcije i načinjene armiranobetonske ploče te je tako dobivena potpuno upotrebljiva potkrovna etaža. Pored Mjesnog odbora Veprinac, na gotovo 600 četvornih metara prostora naći će se sve lokalne udruge, kao i velik prostor za izložbe, pjesničke večeri i slične kulturne i zabavne programe.
Rekonstrukcija zgrade Doma ukupno je vrijedna 2 milijuna i 445 tisuća kuna.


Ika – 300 let škvera


Za uređenje i interpretaciju “300 let škvera va Ike” Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u 100-postotnom iznosu od 2,13 milijuna kuna na natječaju LAGUR-a Vela Vrata za očuvanje i valorizaciju pomorske i ribarske baštine i očuvanje identiteta područja.
Osim građevinskih radova na uređenju trga u Iki i manjeg dijela obalne šetnice, 300-ta obljetnica škvera u Iki obilježit će se izdavanjem prigodne monografije, organizacijom regata tradicijskih plovila, radionicama za mlade s ciljem popularizacije starih zanata. Na trgu će biti postavljeni multimedijalni stupovi s vizualno atraktivno predstavljenim informacijama o povijesti brodogradilišta.


 


Sadržaj izrađen u suradnji s Gradom Opatija