Porod na otoku

Martina jača od bure: beba s Ilovika rođena u rodilištu u Malom Lošinju

Bojan Purić

Zbog rizičnosti trudnoće, procijenjeno je da porod svakako treba obaviti u Rijeci, no zbog olujnog nevremena trajekti za kopno nisu plovili, pa je odlučeno da se porod ipak obavi u Malom Lošinju



MALI LOŠINJ » U moru neugodnih vijesti koje su tijekom jučerašnjeg dana pristizale uslijed olujnog nevremena, koje je na Kvarneru rezultiralo s nemalim brojem ozlijeđenih i velikom materijalnom štetom, »iskočila« je i jedna vesela priča. U jutarnjim satima ponedjeljka – točnije u 8,30 sati, svijet je u Malom Lošinju, unatoč olujnim refulima bure koji su prijetili da zagorčaju cijeli događaj, ugledala mala Martina s Ilovika.


Vijest je tim posebnija, kad se zna da je rodilište u Malom Lošinju već godinama službeno van funkcije, ali jednom do dvaput godišnje porodi se ipak obavljaju na otoku.


  Naime, tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak, majka jučer rođene Martine, Dubravka Gladoić, i otac Karlo Jadrošić krenuli su barkom prijatelja Ivana i Sandra Baričevića s Ilovika prema uvali Mrtvaška na jugu otoka Lošinja, gdje ih je dočekalo vozilo hitne pomoći i otpremilo u Mali Lošinj. Zbog rizičnosti trudnoće, u Malom Lošinju procijenjeno je da porod svakako treba obaviti u Rijeci, no zbog olujnog nevremena koje je tada već dobrano počelo drmati Kvarnerom, trajekti za kopno nisu plovili, pa je odlučeno da se porod ipak obavi u Malom Lošinju.




  Kako doznajemo, sve je proteklo u najboljem redu, a mali Ilovik dobio je jučer novu stanovnicu. Ime Martina odabrano je prigodno, 11. studenog proslavljen je blagdan sv. Martina.