Zdrava prehrana

5 namirnica bogatih vitaminom D: Važne su za osnaživanje imuniteta

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Poboljšava tjelesnu apsorpciju drugih vitamina i minerala kao što su kalcij, željezo, magnezij, cink i fosfat.

Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina za dobro zdravlje – ali kako možete osigurati da dobijete dnevnu dozu koja vam toliko potrebna? Znate li s kojim namirnicama s vitaminom D trebate puniti tanjur ove zime?


Iako postoji mnoštvo dokaza koji pokazuju nevjerojatne prednosti dobivanja dnevne doze vitamina D, ne kruži toliko informacija o tome kako doseći dnevnih 10 mg bez suplementacije.


Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina jer ima obilje primjena. Također, poboljšava tjelesnu apsorpciju drugih vitamina i minerala kao što su kalcij, željezo, magnezij, cink i fosfat. Vitamin D može također imati ulogu u prevenciji zdravstvenih problema kao što su rak, bolesti srca, dijabetes i virusne infekcije, piše Marie Claire.


Pronašli smo ukusne namirnice koje će vam pomoći osigurati potrebnu dozu vitamina D.


5 najboljih namirnica s vitaminom D koje možete dodati svojoj prehrani:


Losos


Losos je najbolja hrana s vitaminom D (divlji losos ima više vitamina D od uzgojenog lososa). Samo pola fileta lososa ima više od dnevne preporučene doze za jednu osobu.


Mlijeko


Kravlje mlijeko je bogato vitaminom D. Također možete kupiti jogurt i druge mliječne proizvode koji su obogaćeni (obično punomasno mlijeko koje nije poluobrano).


Jaja


Dva velika jaja iz slobodnog uzgoja mogu sadržavati otprilike jednu osminu vaše preporučene doze vitamina D.


Gljive


Ako u svoj obrok uključite veliku šaku gljiva, dobit ćete značajnu količinu vitamina D, osobito ako su bile izložene sunčevoj svjetlosti.


Tuna


Konzervirane ribe, kao što su tuna ili sardine, sadrže više od četvrtine preporučene količine vitamina D.


Dodatno obogatite svoj tjedni jelovnik navedenim namirnicama i razmišljajte o svom zdravlju.