Klimatske nevolje

Korito rijeke kao scena iz SF filmova: pomor riba u rijeci Lici

Marin Smolčić

Između dvaju mostova ostale su dvije poveće lokve u kojima se koprcaju preživjele ribe.



GOSPIĆ Na potezu od dvaju mostova u selu Budak, onoga starog i novog kojim se prilazi auto-cesti, rijeka Lika tekla je u duljini manjoj od kilometra. Tekla je donedavno dok joj ovogodišnja suša nije otela vodu.


Kameno korito rijeke Like danas podsjeća na scene iz SF filmova što nam slikom i riječju opisuju neke daleke, bezvodne planete. Između dvaju mostova ostale su dvije poveće lokve u kojima se koprcaju preživjele ribe.


Na najmanje 20-ak mjesta nailazimo na naličje klimatskih nevolja. Hrpe mrtvih riba »urešene« su pokojim riječnim rakom, dokazom da je voda Like (dok je tekla) bila kemijski čista.




U udubljenjima među stijenama smrt su zajednički dočekali predatori i plijen: somovi, štuke, grgeči, šarani, bjelice, klenovi… Čini se da je suhozemnim ljubiteljima ribe ova gozba već dojadila. Posvuda se vide sasušeni tragovi lisica i vodenih ptica, a svježih tragova nema.


Nema niti svježih tragova ljudi koji bi pohvatali barem dio umiruće ribe i prenijela ih u dublju vodu. Tek poneki otisak obuće kazuje da su ljubitelji prirode na nekoliko su mjesta uspjeli spasiti nešto plemenitije ribe, ali će najveći dio skončati ukoliko za koji dan ne padnu obilnije oborine.


Ovakve scene vide se puno mjesta pa je sasvim sigurno da naredna ribička sezona u gornjem toku Like neće biti uspješna kao one prethodne.