– Nekad se lovilo na sviću i na osti. Danas je malo drugačije, ha, ha. A mreže su se uvijek krpale iako nekad nije bilo plastike već su rađene od pamuka, kazao nam je Boris Dumančić iz Sportsko-ribolovnog kluba Dolin čiji su članovi, uz ostale udruge, pokazali kako se krpaju mreže i rade odlične gradele na koje su poredali škombre. Njih su vrijedni ribari premazivali maslinovim uljem u koje je umočena grančica ružmarina. Baš za pravi srednjovjekovni gušt.
Nešto dalje, članovi udruge Tunera imali su maestralnu pomoć u kuhinji na otvorenom. Naime, savjetima im je pomagao prvi hrvatski masterchef Šime Sušić koji nam je otkrio kako je već nekoliko godina redovan gost Rabske fjere no tek ove godine aktivno sudjeluje. Objasnio je mladi masterchef kako je tuna koju su pripremali ovdašnji ribari jako fina jer je pacana gotovo cijeli dan i to u mješavini ulja, soli i papra.
– I vatra mora biti jaka da dobije lijepu boju jer u suprotnom posivi. Imali smo i gavune koji su odmah planuli. Fjera je sjajna manifestacija, lijepo je kako se na ovakav način njeguje tradicija i običaji, rekao je ovaj kulinarski znalac čiji su savjeti očito urodili podom obzirom na to koliko je brzo tuna nestajala među okupljenim pukom.
Rapske su ulice i sinoć bile prave radionice na otvorenom na kojima su Rabljani pokazali dio svoje bogate prošlosti i zanatstva. Danas je pak na redu velika završnica jubilarne Fjere – Viteški turnir u čast sv. Kristofora. Natjecanjem u gađanju samostrelima rapski će samostreličari na najljepši način zaključiti desetu Fjeru koja je još jednom pokazala da je u samo deset godina postala jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija u Hrvatskoj.