Svečano otvaranje na pješčanom otoku

Na Susku otvoren prvi hotel

Slađana Vignjević

»Hotel pansion« s 14 kreveta otvorio je zagrebački bračni par Kostelac, koji se nakon 30 godina odmaranja na Susku odlučio na pokretanje vlastitog biznisa

SUSAK » Na otoku Susku otvoren je prvi hotel. Riječ je o Hotelu Sansegus kategorije »hotel pansion« koji je prve goste primio još proteklog tjedna, a svečano otvaranje upriličeno je jučer. Među ostalima, na svoje oči u ponudu novog turističkog objekta došla se uvjeriti i direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić koja je pohvalila inicijativu privatnih investitora. Riječ je o bračnom paru Kostelac, Zagrepčanima koji se nisu zaljubili u metropoli, već davnih dana na otoku. Zaljubili su se i u ljepote ovog otoka.  


  Na Susku živi 141 stanovnik, a prema riječima Đuđice Šimičić, trenutno na ovom otoku specifične prirode boravi 917 gostiju.  

  – Susak mora ostati ovakav, ovo nije mjesto za masovni turizam. No, to ne znači da ne bi trebalo uložiti više u uređenje šetnica, staza, komunalnog sustava i drugo, kaže Maja Mrakovčić Kostelac zadovoljna prvim reakcijama, kako kaže, zadovoljnih gostiju hotela.



  – U Zagrebu smo živjeli udaljeni jedan od drugog svega dvije ulice, ali smo se upoznali upravo na Susku. Dolazimo već 30 godina na ljetovanje, s vremenom smo kupili starinu, a sada smo se odlučili i na pokretanje vlastitog biznisa, priča Maja Markovčić Kostelac koja zagrebačku adresu ipak neće u potpunosti, poput supruga Nenada, zamijeniti otočnom. 




   Hotel Sansegus raspolaže s 14 ležajeva, odnosno tri dvokrevetne i dvije obiteljske sobe uređene u rustikalnom stilu. Svaka soba ima specifično ime i svoju priču, objašnjava direktor hotela Nenad Kostelac.


Također, u sklopu hotela nalazi se restoran otvorenog tipa i »wine bar«, kušaonica hrvatskih proizvođača vina. 


   – U ponudi imamo autohtona susačka jela, poput žgvaceta od hobotnice s palentom, šurlica sa šalšom od domaćih pomidora i origana, dodaje Kostelac. 


   U hotelu je trenutno zaposleno četvero radnika, među njima i podmladak Kostelaca, 21-godišnji sin Tin koji obavlja praksu. 


   – Tin je student međunarodnog poslovanja, a ovaj mu je posao dobra prilika za stjecanje radnih navika i iskustva. Jer ovdje se radi sve, od bukinga, nabave, konobarenja i ostalog, dodaje Maja Mrakovčić Kostelac ističući da otok ima dobre vibracija te da su stanovnici srdačni.