3000. gost

Njemačka obitelj Kneja matuljski jubilarci: Bez bazena nema punih apartmana

Srđan Brajčić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Četveročlana obitelj iz okolice Kölna odsjela je kod Luke Pešuta i kažu da nisu požalili. Cijene su im prihvatljive, a atmosfera opuštajuća



MATULJI Čelnici Turističke zajednice Matulja posjetili su privatnog iznajmljivača Luku Pešuta i njegove goste, mladu četveročlanu obitelj Kneja iz Njemačke. Naime, ta obitelj stigla je u Hrvatsku iz okolice Kölna, a u općinskoj turističkoj statistici vodi se kao 3.000. gost u privatnom smještaju Matulja. Nijemcima je ljetovanje u Hrvatskoj preporučila rodbina. Alexandar Kneja kaže da zbog toga nisu požalili. Vrijeme je odlično, cijene su im prihvatljive, a atmosfera kod njihovog domaćina je opuštajuća. 


– Posjetili smo Opatiju i Kastav, bili smo i na Trsatu. Posebno nam se svidjela plaža u Medveji. Opatija je isto lijepa. Sve u svemu, puno nam je ljepše i ugodnije nego na Majorci, gdje smo inače ljetovali. U Njemačkoj se budimo već ranim jutrom, ali ovdje spavamo do devet ili deset, što je i nas iznenadilo, dojmovi su Alexandra koji sitnu zamjerku upućuje jedino uređenju središta Matulja koje nije posve prilagođeno pješacima, pa nedostaje nogostupa i pokoji pješački prijelaz.


Roštiljade i izleti


Unatoč negodovanju dijela privatnih iznajmljivača s područja Liburnije na manjak gostiju, Luka Pešut kaže da je on više nego zadovoljan ovogodišnjom sezonom. U kući ima dva apartmana koja su rezervirana idućih godinu dana.





Matuljska Turistička zajednica uskoro će se preseliti u novi ured, ovog puta u središte Matulja.


– Uređenje novog prostora je počelo. Trenutačno uređujemo samo ono što nam je najnužnije za poslovanje. Preseljenje u centar Matulja umnogome će poboljšati našu uslugu, jer ćemo biti bliže turistima, ali i iznajmljivačima, kaže Marijana Kalčić Grlaš.



– Oglašavam se putem svoje internetske stranice. Gosti su uglavnom Nijemci. S obzirom na to da sam 40 godina živio u Njemačkoj, moja je velika prednost u tome da govorim njemački i mogu se gostima u potpunosti posvetiti, a to je ono što traže današnji turisti. Zapravo, ja sa svojim gostima razvijam neku vrstu kolegijalnih, čak prijateljskih odnosa. Recimo, zajedno radimo roštilj ili odlazimo na izlet. Na raspolaganju sam 24 sata dnevno, poručuje Luka Pešut, ali otkriva da je ključ njegovog uspjeha ipak u – bazenu.


Nakon te investicije, kaže Pešut, njegovi apartmani su stalno puni. Napominje da je bazen nužnost svakog privatnog iznajmljivača. Gostima se ponekad ne odlazi na pune plaže, pogotovo ne cijeli dan, a najmanje kada se temperature približavaju 40 stupnjeva Celzijevih. Stoga Luka Pešut namjerava već ove zime povećati kapacitet svog bazena.


Sezona bolja nego lani


Direktorica matuljskog TZ-a Marijana Grlaš Kalčić napominje da privatni iznajmljivači moraju podizati standard svojih usluga. Bazen je jedna od tih, osnovnih investicija za dobro poslovanje, tim više jer je na području općine Matulji sve više privatnih iznajmljivača.


– Televizor, klima uređaj, bazen ili roštilj su obavezni. Gostu se ne može ponuditi manji standard od onoga koji ima kući. To privatni iznajmljivači moraju znati, jer će na tržištu opstati samo oni koji nude najbolje, poručuje Grlaš Kalčić i dodaje da je turistička sezona u Matuljima bolja od prošlogodišnje.


– Znam, neki se iznajmljivači žale da nemaju gostiju. No, treba znati da je ponuda privatnog smještaja u znatnom porastu i zakonitosti tržišta rade svoje. Luka Pešut je dobar primjer tome kako poslovati, dočarava Grlaš Kalčić.


Od siječnja do 23. srpnja u Matuljima je ukupno bilo 4.465 dolazaka i 21.324 noćenja, što je povećanje od 16, to jest 21 posto u odnosu na prošlu godinu. Tijekom srpnja ostvareno je 24 posto više dolazaka i 32 posto više noćenja.