Državno natjecanje

U fužinskim šumama izviđači iz tri države

Marinko Krmpotić

Među sudionicima su bili izviđači iz Pule, Splita, Varaždina, Zagreba, Rijeke i niza drugih sredina, a bili su tu i članovi Izviđačkog odreda Mija Stanimirović iz Niša te Odred izviđača »22. april« iz Banja Luke



FUŽINE Na području Općine Fužine boravilo je 230 izviđača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a povod njihova dolaska bilo je Državno izviđačko orijentacijsko natjecanje (DION) i Državni izviđački višeboj (DIV), te orijentacijsko natjecanje Lipsus i Kup izviđačkog prijateljstva (KIP).


Zadatak izviđača u spomenutim natjecanjima nije bio nimalo jednostavan jer su po prilično teškim vremenskim prilikama, uz jaku kišu, trebali savladati zahtjevne staze oko Fužina na kojima su rješavali određene zadatke iz topografije, prve pomoći i orijentacije, a jednu su noć morali prespavati u šumi u skloništu koje su sami izgradili i u kojem su trebali pripremiti jedan kuhani obrok.


Pravi izviđači


Dario Hren, predsjednik Saveza izviđača Rijeke naglašava da je zadataka bilo puno, a realizirani su u potpunosti pa su svi zadovoljni.




– Fužine su idealne za ove oblike natjecanja jer su predjeli oko naselja takvi da je na njima moguće provesti natjecanja u okviru kojih je, primjerice, trebalo biti uspješan u orijentacijskom trčanju, višeboju, boravku u prirodi i izviđačkim disciplinama kao što su dizanje šatora, paljenje vatre i slično.


Nije nam čak smetala ni jaka kiša koja je padala dijelom našeg boravka ovdje jer pravi izviđači se moraju znati snaći i u takvim uvjetima, rekao je Hren naglasivši da je ovo bilo pravo finale sezone i potvrda kvalitetnog rada u izviđačkim odredima Hrvatske. Među sudionicima su bili izviđači iz Pule, Splita, Varaždina, Zagreba, Rijeke i niza drugih sredina, a sudjelovali su i članovi Izviđačkog odreda Mija Stanimirović iz Niša te Odred izviđača »22. april« iz Banja Luke.


Predrag Stefanović, član niškog izviđačkog odreda ističe da su prvi put u Hrvatskoj.– Oduševljeni smo prijemom i organizacijom. Staze su bile vrlo zahtjevne, a mi smo dali sve od sebe pa smo zadovoljni i ovo ćemo natjecanje pamtiti po lijepom, rekao je Stefanović.

Odlični tereni


Njegov kolega iz banjalučkog odreda Damjan Pušić već je u niz navrata bio na području Fužina i u Hrvatskoj pa je znao što može očekivati.


– Ovdje su tereni za naša natjecanja odlični pa smo i ovog puta savladali sve prepreke po ovim šumama i brdima te otkrili sve što je trebalo otkriti, a najbitnije je da je društvo uvijek dobro pa smo i ovog puta uživali i nastavit ćemo se družiti u Kupu izviđačkog prijateljstva, natjecanju koje okuplja izviđače iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, rekao je Pušić.


Organizator natjecanja DIV i DION bio je Savez izviđača Rijeke, dok je Odred izviđača 3. maj iz Rijeke organizirao natjecanje Lipsus i Kup izviđačkog prijateljstva. Događanje ne bi bilo moguće bez pokrovitelja, odnosno Općine Fužine i Primorsko-goranske županije kojima se riječki izviđači zahvaljuju na pruženoj potpori.