Apel udruge Sanus

Bolesnoj djeci treba prostor za oporavak: Bjelolasicu sanjaju u kampu na Fužinama

Marinko Krmpotić

U kampu u Fužinskoj kući boravi tridesetak dječaka i djevojčica  / snimio M. KRMPOTIĆ

U kampu u Fužinskoj kući boravi tridesetak dječaka i djevojčica / snimio M. KRMPOTIĆ

Splitska udruga koja na razini Hrvatske okuplja djecu oboljelu od malignih bolesti nastoji stvoriti što bolje uvjete njihove rehabilitacije nakon liječenja, a nakon požara na Bjelolasici gdje su se okupljali, pokušava pronaći mjesto gdje bi izgradili centar. Milan Bandić obećao je da će se odmarati na Sljemenu



Sve dok se ne izgradi dugo sanjani Centar za rehabilitaciju djece oboljele od malignih bolesti, stotinjak te djece i njihovi roditelji kao članovi Udruge Sanus moći će dva puta godišnje (jednom zimi, jednom ljeti) po sedam do deset dana boraviti u Domu Crvenog križa na Sljemenu o trošku Grada Zagreba, obećao je jučer pri posjetu ljetnom kampu Udruge Sanus u Fužinama zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdivši još jednom kako on »dela«, a ne priča.


Bandić je svoje obećanje uputio nakon što je čuo Boženu Anić, predsjednicu Udruge Sanus koja je njemu i ostalim okupljenima ispričala kroz kakve sve muke prolazi ova splitska udruga koja na razini Hrvatske okuplja djecu oboljelu od malignih bolesti te u suradnji s njihovim roditeljima nastoji stvoriti što bolje uvjete rehabilitacije nakon liječenja.



Udruga Sanus u sklopu programa Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim obiteljima organizira rehabilitacijski ljetni odmor za djecu. Programom, koji traje od 1. do 10. srpnja u Fužinskoj kući obuhvaćene su razne sportske aktivnosti, natjecanja, zabavni program, zajednička druženja, ali i psihološke, likovne i literarne radionice pod nadzorom voditeljice programa, psihologa, liječnika, profesora likovne kulture i volontera.





Nerealiziran projekt


– Postojimo već dvanaest godina i trudimo se po završetku svake školske godine, kao i za vrijeme zimskih praznika, uz potporu Ministarstva zdravstva osigurati rehabilitaciju kroz kampove na kojima se nastoji okupiti što veći broj djece kako bi kroz različite aktivnosti bili što uspješniji u rehabilitaciji. Budući da su pozitivni rezultati bili uočljivi mi smo, nakon požara na Bjelolasici gdje smo se do te nesreće redovito okupljali, pokušali pronaći mjesto gdje bismo izgradili svoj centar.


Ideja se javila 2009. godine za vrijeme dok je premijerka bila Jadranka Kosor, a nedugo potom od Grada Senja dobili smo zemljište od 10.000 četvornih metara za izgradnju rehabilitacijskog centra u mjestu Krasno. Napravili smo i projekt, ali je sve to tamo negdje 2013. godine zastalo, a u međuvremenu je taj projekt ostao u okviru zdravstvenog turizma.


Kontaktirali smo sadašnjeg i prethodnog ministra zdravstva, ali pomoći nije bilo, a u međuvremenu smo pred mjesec dana saznali kako više nemamo pravo na to zemljište u Krasnom pa sad javno pitamo kome će to zemljište i za kakvu svrhu biti dodijeljeno te zašto mi više nemamo pravo na njega, kad je u početku nama namijenjeno i kad smo napravili i projekt. Nadalje, ako nemamo pravo na to zemljište, može li nam se pronaći novi prostor – pa toliko ima objekata u vlasništvu Ureda za državnu imovinu!


Dobrotvorni posjet


Nama je dovoljan jedan paviljon na Bjelolasici – neka nam ga poprave, urede i neka nam ga predaju i mi ćemo biti presretni! Nas je obično na ovim okupljanjima devedesetak, a sad nas je samo tridesetak jer nas više ovdje nije stalo. Nama nužno treba centar pa apeliramo na sve da nam pomognu – rekla je Božena Anić.


Nakon tih riječi zagrebački je gradonačelnik obećao u ime Grada Zagreba boravak na Sljemenu za po stotinjak djece u svakom turnusu te dodao kako će preko saborskih zastupnika svoje stranke tražiti kod nadležnog ministarstva odgovor na pitanje što je sa zemljištem u Krasnu te postoji li mogućnost da se na nekoj drugoj lokaciji krene u uređenje Centra za rehabilitaciju djece oboljele od malignih bolesti.


– Sretan je čovjek koji u svom srcu ima mjesta za druge ljude, a jadan je onaj koji to nema – zaključio je Bandić svoj dobrotvorni posjet Fužinskoj kući te djeci i roditeljima Udruge Sanus.