Politička arena

Ankete najavljuju mrtvu utrku u Opatiji: Dujmić i Kirigin vode bitku za svaki birački glas

Srđan Brajčić

Fernando Kirigin i Ivo Dujmić / Snimio Sergej DRECHSLER

Fernando Kirigin i Ivo Dujmić / Snimio Sergej DRECHSLER

Dosad je provedeno nekoliko anketnih istraživanja i premda njihovi rezultati nisu  objavljeni, prema dostupnim informacijama, čini se da Opatijci neće dobiti gradonačelnika u prvom krugu, a najviše šansi da uđu u drugi krug imaju Ivo Dujmić i Fernando Kirigin



OPATIJA Političke opcije u Opatiji dosad su provele nekoliko anketnih istraživanja o preferencijama biračkog tijela za predstojeće lokalne izbore koji će, prema najavama, biti održani 21. svibnja. No, potpuni rezultati tih istraživanja ostaju zasad nedostupni široj javnosti.


Razlog tajnovitosti prikupljenih podataka može se, možda, tražiti u tome što sva provedena istraživanja pokazuju to da će se u Opatiji voditi mrtva utrka za izvršnu vlast. Stoga, političarima koji su naručili anketna istraživanja, nije baš u interesu da u javnost izađu podaci koji im ne idu posve u prilog.


Kako god bilo, unatoč toj tajnovitosti detalji iz tri provedene ankete polako cure iz stranačkih prostorija. Zajedničko tim anketama je to da će se u Opatiji voditi mrtva utrka za izvršnu vlast, to jest Opatijci neće dobiti gradonačelnika već u prvom izbornom ciklusu. Ankete, naime, govore o tome da nezavisni kandidat Ivo Dujmić i kandidat koalicije stranaka SDP, HNS, HSU, IDS i PGS Fernando Kirigin imaju najviše šansi za osvajanje gradonačelničkog mandata. S druge strane, većinu u predstavničkom tijelu Opatije vjerojatno će osvojiti koalicija predvođena SDP-om.





Odnos snaga u opatijskoj političkoj areni ide donekle u prilog SDP-ovom Fernandu Kiriginu. Kirigin, naime, već u startu iza sebe ima pet političkih stranaka, k tome može računati i na podršku Akcije mladih, ali i Liburnijske stranke. Jer, teško je za očekivati da ove dvije opcije mogu dati podršku Ivi Dujmiću nakon brojnih kritika, čak i optužbi na njegovih osam gradonačelničkih godina. S druge strane, Dujmić eventualno može računati na prikrivenu podršku HDZ-a. No, postavlja se pitanje je li to baš realna opcija. Osim toga, dvojben je sinergijski učinak takve podrške, s obzirom na to da se Dujmić nada podršci politički lijevo orijentiranih glasača.



Konkretno, jedna anketa govori o tome da će u prvom krugu dosadašnji gradonačelnik Ivo Dujmić osvojiti 25 posto podrške birača, SDP-ov Fernando Kirigin 18 posto, Robert Kurelić iz Akcije mladih sedam posto, HDZ-ov Marko Ćorić četiri posto, a Nikica Pažin iz Liburnijske stranke dva posto. Druga pak pokazuje da Dujmić ima 27 posto podrške, a Kirigin 25 posto.


Dakle, u drugi izborni krug vrlo vjerojatno odlaze Ivo Dujmić i Fernando Kirigin. No, tada niti jedan od ta dva kandidata nema izrazitu prednost, odnosno vodit će se neizvjesna politička borba, u kojoj će baš svaki glas Opatijaca biti od presudne važnosti. Sve u svemu, pred Opatijom su jedni od neizvjesnijih izbora, u kojima će se dva politička suparnika ipak najviše boriti za naklonost birača ljevice.