Traju predbiljedžbe

Omišljanima 60 posto jefitinije sadnice voćki, masline, loze…

Mladen Trinajstić

Žitelji Općine Omišalj iznova imaju priliku povoljno nabaviti različite sadnice  / snimio M. TRINAJSTIĆ

Žitelji Općine Omišalj iznova imaju priliku povoljno nabaviti različite sadnice / snimio M. TRINAJSTIĆ

Sukladno prethodno postignutom sporazumu, malinskarski rasadnik P&B Hortikultura kupcima će odobravati popust od 16 posto, dok će Općina Omišalj ostatak sufinancirati u 50-postotnom udjelu



Nastavljajući svoju, ali i praksu dobrog dijela krčkih lokalnih jedinica koje već godinama programima sufinanciranja nabave trajnih nasada – voćnih sadnica, maslina i loznih cjepova potiču razvoj poljoprivredne proizvodnje na svom području, i Općina Omišalj je ovih dana pokrenula (još) jednu takvu akciju. Omišaljski će »općinari«, doznajemo, u 2018. godini sufinancirati nabavu sadnog materijala u suradnji s malinskarskim rasadnikom P&B Hortikultura.


Sam rasadnik, ističu najavljujući otvoreni postupak zaprimanja prijava i predbilježbi, žiteljima najsjevernije otočne lokalne samouprave sukladno prethodno s Općinom postignutom sporazumu, kupcima će odobravati popust od 16 posto na maloprodajnu cijenu voćnih sadnica i loznih cjepova, dok će Općina Omišalj preostali iznos njihove cijene sufinancirati u 50-postotnom udjelu.



Zahvaljujući popustu dobavljača i učešću Općine, Omišljani i Njivičari mogu računati na više no povoljne cijene. Sadnice maslina domaće sorte oblica moći će se nabaviti po cijeni od samo 27,30 kuna, a one talijanskih sorti po 41,16 kn. Smokve će se kupovati po cijeni od samo 31,50 kuna, a voćke (jabuke, kruške, trešnje, dunje, breskve…) po 17,64 kn po sadnici. Limuni, mandarine i naranče dostupni će biti po 31,50 kuna, a lozni cjepovi crnih i bijelih sorti po 8,40 kn.





Ostatak, odnosno i više no povoljnu razliku do pune cijene, snosit će sami kupci, stanovnici općine Omišalj, koji će u konačnici za kupnju sadnica morati izdvojiti tek 40 posto od redovne cijene njihova koštanja.


Predbilježba u svrhu nabave voćnih sadnica i loznih cjepova, doznajemo od općinskih službenika, započela je prošlog tjedna, a prijave zainteresiranih zaprimat će se svakodnevno, sve do 21. ožujka, putem odgovarajućih obrazaca koje je, u uredu broj 8, u zgradi Općine Omišalj, moguće predati u vremenu od 13 do 16 sati. Svi stanovnici koji nisu u mogućnosti doći te ondje osobno ispuniti i predati obrazac za narudžbu sadnica, naglašavaju u Općini, isto mogu učiniti putem računala, slanjem skeniranog potpisanog obrasca putem elektronske pošte.


Nakon dovršetka postupka predbilježbi, sadnice će se od 21. ožujka pa do 4. travnja ove godine moći kupiti i preuzimati u spomenutom rasadniku. Pravo kupnje, doznajemo od organizatora postupka u sklopu kojeg su proteklih godina u vrtovima i okućnicama otočana zasađene respektabilne količine voćaka, maslina i vinove loze, i ovog će puta imati svi punoljetni stanovnici Općine Omišalj, izuzev osoba koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja imaju status fizičke osobe ili obrtnika, upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Moguća je predbilježba za najviše 5 voćnih sadnica te 10 loznih cjepova po kućanstvu, a najviši iznos sufinanciranja po korisniku određen je na iznos od 165 kuna.