Sezona iz snova

Crikvenički hotel Mediteran – dokaz da se može raditi i tristo dana u godini

Anto Ravlić

Hotel Mediteran / arhiva NL

Hotel Mediteran / arhiva NL

U siječnju i veljači mogu doći samo umirovljenici. No, ni oni neće doći ako nemaju sadržaja koji će ispuniti dan. U suradnji s Thalassotherapijom nudimo zdravstveni paket s deset noćenja i izletima, kaže direktor Mediterana Želimir Jokić



 Golema većina hotelijera u Crikvenici mašta o sezoni koja traje deset mjeseci. Hotel Mediteran dokaz je da hoteli u Crikvenici mogu biti otvoreni 300 dana u godini.


Koji je recept?


– Sve je već izmišljeno u svijetu. Samo treba promatrati što drugi rade. I treba se truditi. Vozim cestom, vidim autobus i zovem. Od tisuću autobusa neka jedan dođe, nešto sam napravio. U pred i posezoni morate imati grupe, dobro je došao svaki individualni gost, no na individualnom gostu ne možete graditi razdoblje izvan sezone, ističe direktor hotela Mediteran Želimir Jokić.





Hotel Mediteran lani je startao sa zdravstvenim programom. Ističu izvrsnu suradnju s Thalassotherapijom s kojom su spojeni toplim hodnikom. Gosti i ne znaju da se radi o dva objekta. Uskaču jedan drugom kad nekome uzmanjka soba.



Crikvenički Mediteran dio je malog carstva Lovre Misira koji ima hotele u Essenu, Garmisch-Partenkirchenu, Podgori i Dubrovniku. Misirova firma proslavila je 50 godina poslovanja. U crikveničkom hotelu 90 posto gostiju izvan sezone čine Nijemci i Austrijanci.


– U siječnju i veljači mogu doći samo umirovljenici. No, ni oni neće doći ako nemaju sadržaja koji će im ispuniti dan. U suradnji s Thalassotherapijom nudimo zdravstveni paket s deset noćenja i izletima. Gosti imaju fizioterapiju, masažu, tretmane ljekovitim blatom, idu na izlete na Krk, Opatiju, na brodske izlete, objašnjava direktor Jokić dodajući da mnogim gostima, naravno iz inozemstva, njihovo osiguranje plaća boravak.


Hotel ima 144 sobe, 40 stalno zaposlenih, koji u sezoni dobiju potporu još 20 sezonaca. No, direktor Jokić ističe:


– Čovjek čini turizam. Nama se gosti vraćaju zbog osoblja. Šefa recepcije ili restorana. Inače imamo dosta starih gostiju. Gost mora biti zadovoljan, sve što obećate, morate ispuniti, kaže direktor Mediterana dodajući da je teško naći radnu snagu u sezoni svima koji imaju kratku sezonu.


Hotel je otvoren za božićno-novogodišnje blagdane.


– Lako je napuniti Novu godinu tri-četiri dana, ali to se ne isplati. Uspjeli smo s 250 gostiju iz Austrije spojiti Božić i Novu godinu, kaže Jokić.


Mediteran ima tri zvjezdice. U planu je renoviranje. Uložit će se u dodatno uređenje welnessa koji upotpunjava unutarnji bazen. Zvjezdice su manje bitne, recenzije gostiju su danas glavna preporuka, drže u Mediteranu koji zimi živi i od vjerskog turizma i vikend grupa od 150-200 gostiju.


– U siječnju nema turista i dobro dođe svaki gost, kaže Jokić.


Manifestacije privlače goste. Riječki karneval tako privuče grupu. Jokić ima ideju za Crikvenicu izvan sezone.


– Olimpijada turističkih djelatnika.