Kaiserschmarrn

Kraljevski doručak: Pripremite carski drobljenac za odličan početak dana

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Podsjetite se na okuse djetinjstva i pripremite carski drobljenac- oduševit ćete svoje ukućane 



Kaiserschmarrn je tradicionalni austrijski recept čiji nas neodoljivi miris i okus veže uz djetinjstvo. Legenda kaže kako je ovaj recept nastao greškom: dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke pa ih je izdrobio, dodao grožđice i zašećerio- i tako je nastao čuveni carski drobljenac.


Greška ili ne, Kaiserschmarrn je prava zimska poslastica u kojoj uživa cijela obitelj, a najviše mališani. Podsjetite se na okuse djetinjstva i pripremite carski drobljenac- oduševit ćete svoje ukućane.


Sastojci:




4 jaja


¾ šalice brašna


½ šalice mlijeka


malo soli


1 žličica praška za pecivo


2 žlice šećera


100 g grožđica


4 žlice maslaca


šećer u prahu


Priprema:


1. Grožđice namočite u rumu ili vodi barem pola sata.


2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto istucite žumanjke, šećer i sol, a zatim postepeno naizmjenično dodavajte brašno i mlijeko dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite 10 minuta.


2. U međuvremenu, istucite bjelanke dok ne postanu čvrsti a zatim ih oprezno umiješajte u smjesu. Na kraju dodajte grožđice.


3. U tavi rastopite maslac i stavite smjesu debljine otprilike 1 cm. Kad dobije zlatnosmeđu boju, okrenite ju i zapecite, a zatim raskomadajte služeći se vilicama.


4. Servirajte s pekmezom ili kompotom od šljiva te pospite šećerom u prahu.