Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
18. siječnja 2020.
Konstituirajuća sjednica bez tenzija

Vjetroelektrane kamen spoticanja Vijeća i načelnika u Fužinama

Foto Ivica TOMIĆ
Foto Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2013. u 20:28 2013-06-18T20:28:48+02:00

Za predsjednika Općinskog vijeća Fužina izabran je Damir Zanoškar, nositelj liste PGS-a i HSLS-a, a tom je prilikom naglasio da većina vijećnika u novom sazivu neće podržati izgradnju vjetroelektrana

FUŽINE Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Fužina protekla je bez tenzija i za novog predsjednika tog tijela izabran je Damir Zanoškar, nositelj liste PGS-a i HSLS-a na proteklim izborima. Novi saziv Vijeća i novog predsjednika pozdravio je reizabrani općinski načelnik Marinko Kauzlarić koji je na svoje kolege apelirao da u četverogodišnjem mandatu budu u stalnom kontaktu sa svojom bazom, to jest građanima Fužina. K tome, Kauzlarić je Vijeću poručio da je pred svima puno posla, pa je shodno tome najavio sazivanje dviju općinskih sjednica prije nego što se ode na godišnji odmor. 

Izvlačenje iz minusa

– Očekujem da ćete na sjednice doći sa svojim planovima, posebice onim strateškim, za koje ste se zalagali u izbornoj kampanji, kazao je Kauzlarić. 

Kauzlarić: Prilagodit ćemo se

Načelnik Marinko Kauzlarić kazuje da je Općina Fužine odavno izradila svoje kratkoročne i dugoročne strateške planove. Napominje da ih on kao načelnik ne misli bitnije mijenjati. 

– Ako nova vlada i novi saziv Općinskog vijeća imaju drukčije planove, nije problem i prilagodit ćemo se, kaže nam Kauzlarić i podsjeća da je Vijeće Fužina stranački uvijek bilo podijeljeno. 

– Fužinarci su poznati po politiziranju, ali kad zajedno sjednemo za stol, donosimo dobre odluke za napredak ovoga kraja. Izgradnja vjetroelektrana je sada izvan ingerencija Općinskog vijeća; to je sada problem hrvatske Vlade, odnosno nadležnih ministarstava, kaže Kauzlarić.

Damir Zanoškar u izjavi za medije najavljuje da će ovaj saziv Vijeća vratiti Fužinama status vodeće općine u Gorskom kotaru. Vjeruje Zanoškar također u slogu vijećnika i da će svi oni raditi isključivo u interesu građana ove općine. »Prioritet novog saziva Vijeća bit će«, kaže nam Zanoškar, »izvući Općinu iz minusa«. 

– Želimo potom pokrenuti sve one strateške projekte vezane za ruralni razvoj koje podržava Europska unija, dodao je Zanoškar i potom se vratio na nedavno održani i neuspjeli referendum na kojem su se građani Fužina izjašnjavali o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane Fužine na lokaciji Zvirjak pokraj Liča. 

Predsjednik općinskog vijeća međutim ne smatra da je referendum doživio fijasko; objašnjava da se 46 posto građana odazvalo i da su odlučno tada vjetroelektranama rekli – ne. 

– Gotovo 75 posto građana Fužina glasovalo je protiv projekta. Većina vijećnika u novom sazivu neće podržati izgradnju vjetroelektrana. Svim silama, štoviše, borit ćemo se protiv toga da se na toj lokaciji izgradi vjetropark. Naime, ne možemo dopustiti da se zbog tog projekta posiječe 30 hektara šume i pritom unište staništa divljih zvijeri i zaštićenih vrsta. K tome, državna stručna komisija glasala je protiv projekta, naglašava Zanoškar. 

Buran saziv

S obzirom na to da je reizabrani načelnik Marinko Kauzlarić podržavao izgradnju vjetroparka Zvirjak, dojam je da će ovaj projekt biti kamen spoticanja u radu novog saziva vijeća. 

– Bit će prijepora, to je sigurno. Ali vijećnici su spremni braniti svoj stav, tim više jer podršku dobivamo i iz Europske unije. Sudeći, dakle, po nekim temama, bit će ovo buran saziv Općinskog vijeća Fužina, nagovijestio je Zanoškar, ali je svjestan činjenice da Vlada ima mehanizme kojima svejedno može izgraditi vjetropark. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.