Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. siječnja 2020.
Suradnja s Kinezima

U Thalassotherapiji Opatija traje tečaj tradicionalne kineske medicine

Kina ima tradiciju tradicionalne medicine dugu pet tisuća godina / Foto THALASSOTHERAPIJA OPATIJA
Kina ima tradiciju tradicionalne medicine dugu pet tisuća godina / Foto THALASSOTHERAPIJA OPATIJA
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2018. u 21:10 2018-11-25T21:10:22+01:00

Četvero liječnika tradicionalne kineske medicine iz bolnice Hou Liping iz Pekinga u Thalassotherapiji rješavaju zdravstvene probleme hrvatskih pacijenata koji su im poklonili povjerenje

OPATIJA U Thalassotherapiji Opatija otvoren je međunarodni tečaj tradicionalne kineske medicine »Temeljni principi liječenja kronične boli perifernih vaskularnih bolesti i alergija«.

Međunarodni tečaj koji se održava aktualni i sljedeći vikend privukao je petnaestak liječnika iz čitave Hrvatske i dio je šire suradnje opatijske Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma s kineskim partnerima.

Otkud suradnja s Kinezima? Incijatori skupa vjeruju da kineska medicina može ponuditi odgovore kako liječiti bolesti koje tradicionalna zapadnjačka medicina nije kadra efikasno riješiti.

Spona Opatije i Hrvatske s Kinom je dr. Ante Simonić, inicijator brojnih projekata koji se temelje na povezivanju Lijepe Naše i dalekoistočne zemlje.

Otvorenju tečaja prisustvovali su ravnatelj opatijske Thalassotherapije Viktor Peršić, dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina te predavači sa Shanxi Health Vocational College Taiyuan.

U tijeku su i »Dani tradicionalne kineske medicine« koji će se protegnuti na dva mjeseca. Četvero liječnika tradicionalne kineske medicine iz bolnice Hou Liping iz Pekinga u Thalassotherapiji rješavaju zdravstvene probleme hrvatskih pacijenata koji su im odlučili pokloniti povjerenje.

Intenzivnija suradnja

Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina vjeruje da bi tečaj mogao biti uvod u intenzivniju suradnju.

– To je zemlja koja ima tradiciju tradicionalne medicine dugu pet tisuća godina. Tradicionalna medicina ima status ravnopravne grane medicine u Kini. Vrlo su uspješni, pogotovo u nekim područjima, u kojima zapadnjačka medicina nema odgovore. Prvi tečaj usmjeren je ka tri grupacije bolesti. Prije svega kronična bol. I na našim prostorima se akupunktura kao metoda liječenja ustoličila kao nešto prihvaćeno, a sigurno je dragocjeno čuti kineska iskustva. Druga grupacija su alergijski poremećaji za koje naša zapadnjačka medicina možda nema rješenja ili ih ima u ograničenoj količini, a tradicionalna kineska medicina se može pohvaliti s više uspješnosti u drugačijem pristupu. Treća grupacija su vaskularne bolesti krvnih žila na periferiji. Radi se o rastućem problemu, obzirom na značajne promjene u načinu života i prehrane, uz premalo kretanja. Sve te promjene remete normalne cirkulacijske događaje, pogotovo u periferiji. Nadamo se da će prvi polaznici biti jezgra, da će tečaj otvoriti vrata šire suradnje, da će kolege sudionici dobiti teoretska, a još važnije i praktična znanja koja će primijeniti u liječenju svojih pacijenata, istaknuo je Rukavina.

Sjajna ekipa

Ravnatelja Thalassotherapije prof. dr. Viktora Peršića veseli suradnja.

– Kolege iz Kine su sjajna ekipa, ostavili su snažan dojam na mene. Nisam shvaćao koncept tradicionalne kineske medicine, ali nekoliko odlazaka je bilo dovoljno da čovjek shvati i potom organizira nešto ovako. Workshop je puno više od workshopa, to je interakcija koja traje pet godina, u koju je uključen dr. Simonić i u koju smo spojili Medicinski fakultet u Rijeci. Uvjeren sam u daljnju uspješnu suradnju, istaknuo je Peršić naglašavajući važnost stjecanja praktičnog znanja.

– Ljudi moraju shvatiti teoretski dio, koncepciju i filozofiju, ali uvijek je target vještina koju netko želi naučiti, istaknuo je Peršić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.