Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. siječnja 2020.
Svečanost u hotelu Royal

foto Thalassotherapija Opatija slavi: Perjanica zdravstvenog turizma već šest desetljeća

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2017. u 22:04 2017-11-03T22:04:00+01:00

Ravnatelj Viktor Peršić podsjetio je na uzlazni put Thalassotherapije te zahvalio svima koji su dio sebe ugradili u izvrsnost usluge ustanove osnovane kao Institut, potom Zavod, da bi u konačnici postala Specijalna bolnica za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma te perjanica zdravstvenog turizma

OPATIJA  Thalassotherapija Opatija danas je u nazočnosti brojnih uzvanika proslavila značajan jubilej – 60 godina od osnutka ustanove, specijalne bolnice koja je sredinom prošlog stoljeća omogućila nastavak zdravstveno turističke tradicije na Kvarneru, posebno u Opatiji koja je još 1889. godine proglašena referentnim lječilištem Austro-ugarske monarhije.

Godine 1957. osnovana je ustanova koja se do danas uspješno razvija u skladu s turističkim i zdravstvenim trendovima u svijetu, a potvrda čega su i brojni ugovori sa stranim partnerima.

Najvažnije zasluge za osnivanje Thalassotherapije pripisane su sveučilišnom profesoru, doktoru medicine Čedomilu Plavšiću, koji je bio i prvi ravnatelj Zavoda i koji je  omogućio stručni ustroj i početni razvoj ustanove koja ni po čemu nije zaostajala za vodećim kardiološkim središtima svog vremena.

O311AM13
60 godina Thalassotherapije u Opatiji / Snimio Marin ANIČIĆ

Opatijska ustanova tijekom šest desetljeća djelovanja uspješno je spojila znanost i struku, uspostavila suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, imala uspješne odnose s Ministarstvom zdravstva SAD-a, ali i s vrhunskim europskim zdravstvenim udrugama i osiguravateljima.

Uz ime prof. Plavšića vezuje se u prvom redu uspješno uvođenje tada avangardnih principa aktivne rehabilitacije bolesnika sa srčanim infarktom. Svoje vizionarstvo i kvalitetu ustanova je potvrdila i prvom učinjenom ergometrijom na području Jugoslavije te osnivanjem kardiološkog dijagnostičkog laboratorija, prvog te vrste u čitavoj zemlji.

Na temeljima polustoljetne tradicije, u posljednjem desetljeću Thalassotherapija je velikim koracima kročila prema ostvarenju zacrtane misije – daljnjeg subspecijalističkog usavršavanja i stjecanja međunarodne prepoznatljivosti u vrlo uskim područjima suvremene kardiologije i rehabilitacije.

»Turisti« od '61.

Početkom 1961. Thalassotherapija Opatija i rovinjska bolnica za ortopediju i rehabilitaciju potpisale su prvi ugovor o liječenju inozemnih bolesnika u bivšoj Jugoslaviji s austrijskom  osiguravajućom kućom AUVA.

Nakon toga krenula je i suradnja sa švedskim agencijama Helsöresor i Specialresör i gradom Stockholmom koja je trajala sve do Domovinskog rata. U tom je razdoblju liječeno je ukupno 9.100 švedskih bolesnika, što je  posvjedočilo o izvrsnosti medicinske usluge i dokumentiralo neupitne uspjehe Thalassotherapije u promociji hrvatskog zdravstvenog turizma.

Ustanova je dala svoj obol u prihvatu i liječenju stradalnika iz Domovinskog rata, a 1998. postala je referentni centar za zdravstveni turizam te se pristupilo planiranju velikog projekta  izgradnje i aktivacije prvog hrvatskog oglednog medicinskog wellnessa.

Početkom 2000. godine postaje i nastavna baza MF-a u Rijeci i Osijeku, a 2005. izgrađen je i otvoren Thalasso Wellness Centar Opatija čime je na tržište ponuđena usluga medicinskog wellnessa. Centar je razvio vlastiti proizvod medicinskog wellnessa koji je zasnovan na suvremenim medicinskim načelima i uvažava specifičnosti ponude Thalassotherapije kao specijalne bolnice, a u njegovu koncipiranju uvažena je tradicija Opatije te druge regionalne specifičnosti ove turističke destinacije koja prema strateškim dokumentima treba postati turističkom destinacijom zdravlja.

Probili led

Svečanost u Royalu bila je i prilika da se predstavnici opatijske specijalne bolnice zahvale svojim suradnicima i partnerima, ali da se i istakne značenje ove ustanove za širu regiju. To je posebno potcrtao Robert Pende rekavši kako je Thalassotherapija jedan je od lidera zdravstvenog turizma,  ne samo zbog povijesti, tradicije i iskustva, već i zbog toga što su oni probili led u smislu komercijalizacije zdravstvenih usluga kroz turističku ponudu. – U Hrvatskoj od zdravstvenog turizma uprihodimo oko 300 milijuna eura godišnje, potencijali su puno veći, a procjene govore da u kratko vrijeme možemo doseći i milijardu eura. Naravno prije svega moramo stvoriti pretpostavke, kako zakonske, tako i kroz pojačane investicije u objekte – rekao je Pende. Zlatko Komadina je dodao da opatijska ustanova predstavlja perjanicu zdravstvenog turizma Hrvatske koja je po svojoj kvaliteti prepoznata i izvan granica naše zemlje, a Željko Plazonić da je ona svijetli primjer uspjeha koji se bazira isključivo na vrlo kvalitetnom kadru i pojedincima koji su bili i stručnjaci i vizionari.

Odabir kadrova, ciljanim probirom na svim razinama, kao i ulaganjem u sustavnu edukaciju, doveo je ustanovu do visoke stručne, organizacijske te znanstveno nastavne razine koja je svoje priznanje dobila postavši 2006. Katedrom za rehabilitacijsku i sportsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci, a kasnije i Katedrom za fizikalnu medicinu Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci te  nastavnom bazom osječkog Medicinskog fakulteta. 

Krajem 2009. stječe naziv Klinike za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila Medicinskog fakulteta u Rijeci.  Ustanova 2012. dobiva i Referentni centar za rehabilitaciju srčanih bolesnika, a 2016. u prostoru TWC-a i Centar estetske kirurugije kako bi uspješno nastavili pratiti trendove u medicini i zdravstvenom turizmu.

Angiosala vrhunac

U ovoj godini otvoren je  Laboratorij za kateterizaciju srca, nova vrijednost, ali i podsjetnik na razvojni put i nastojanja više generacija. Uređenje i opremanje suvremene angiosale najjači je i najvredniji stručni iskorak od osnutka ustanove.

Unazad desetak godina obnovljena je i suradnja sa skandinavskim zemljama što je rezultiralo potpisivanjem ugovora za liječenje reumatoloških bolesnika tijekom 2017. i 2018. godine – rezime je to bogate povijesti ustanove koja je u dvorani hotela Royal zajedno sa svojim djelatnicima, ali i brojnim uzvanicima iz turističkog i zdravstvenog svijeta, gostima i partnerima iz svijeta, svečano proslavila 60. rođendan.

Ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić zahvalio se svima koji su dio sebe tijekom više od pola stoljeća ugradili u izvrsnost usluge opatijske ustanove koja je osnovana kao Institut, potom Zavod, da bi u konačnici postala Specijalna bolnica za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma.

– Ako je »čovjek mjerilo svih stvari«, onda je nama u Thalassotherapiji Opatija educirani kadar mjerilo uspjeha. Danas imamo stručni kadar kojim se ponosimo, jer je u stanju nositi se sa svim izazovima u modernoj kardiologiji, reumatologiji i rehabilitacijskoj medicini. Put kojeg su utrle generacije djelatnika i ravnatelja mi danas nastavljamo u trenutku kada nam tehnologija omogućuje poseban, personalizirani pristup svakom pacijentu. Naša ustanova kao simbol Opatije i ove regije, kao destinacije zdravstvenog i znanstvenog brenda, vrhunac je koji želimo doseći, stvarajući suvremeni brend Opatije, učvršćen na novim standardima i novim vrijednostima, kao podlogu za nove izazove struke. Time želimo obilježiti zdravstvenu i sveučilišno-nastavnu posebnost regije –  rekao je Peršić u nazočnosti 300-tinjak uzvanika među kojima su bili i župan PGŽ-a Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, državni tajnik Željko Plazonić i predstavnik Ministarstva turizma Robert Pende.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.