Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
21. siječnja 2020.
Carl Seidl

Berislav Valušek objavio monografiju o arhitektu koji je od Opatije stvarao 'mali Beč na moru'

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2019. u 9:40 2019-06-12T09:40:24+02:00

OPATIJA - Opatija, grad koji je bio poznat i kao »mali Beč na moru«, ne bi bila ono što jest da njezinoj posebnoj arhitekturi izniman doprinos nije dao arhitekt Carl Seidl, čovjek o čijim se postignućima do sada nije previše znalo, niti je bilo dovoljno pisanih materijala, a sve je promijenio još jedan izuzetan kreativac, povjesničar umjetnosti Berislav Valušek.

Dugogodišnja istraživanja o Seidlu na Opatijskoj rivijeri, objavio je u raskošnoj monografiji na približno 400 stranica, čija je premijerna promocija bila jučer u opatijskom Centru »Gervais«.

– Jučer je bila obljetnica smrti Carla Seidla, a umro je prije 83 godine. Bio je urbana legenda i svi su čuli za njega, ali nitko nije znao koje je sve zgrade napravio na Opatijskoj rivijeri. Zajedno sa suradnicima uspio sam u ovoj monografiji objediniti njegovo stvaralaštvo u ovim krajevima.

Otkrio sam tako da je na primjer planirao izgraditi veliki sportski stadion u Opatiji koji nije nikada realiziran, ali je zato napravio dvije crkve, evangeličku i Navještenja Blažene Djevice Marije, njemačku crkvu u Opatiji, dvije upravne zgrade, Grada Opatije i Suda, hotele Milenij i Sveti Jakov (nekad Jadran i Atlantic, op. a.), dvije kupališne kućice na Lipovici i u Lovranu, tri grobnice i čak 14 vila, i po tome je najpoznatiji.

Ukupno se radi o 31 projektu, a možemo sa sigurnošću reći i da je Villa Castello u Medveji njegova, jer kada sam nakon što je Todorić iz nje izašao sve pregledao, sto posto sam siguran da je i ona njegovo djelo. Znači, ukupno 32 Seidlova projekta na području Opatijske rivijere – rekao je Berislav Valušek na sinoćnjoj promociji autor knjige »Arhitekt Carl Seidl – opus na Opatijskoj rivijeri«.

Izdavač ove iznimno vrijedne znanstvene monografije je ArTresor naklada iz Zagreba, a pored autora, predstavili su ju njezina urednica, dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, te recenzent dr. sc. Marijan Bradanović, predstojnik Katedre za istraživanje i zaštitu kulturne baštine na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

O fotografijama kojima je knjiga ilustrirana govorio je fotograf Damir Fabijanić iz Zagreba, a o grafičkom oblikovanju Franjo Kiš iz Izdavačke kuće ArTresor. Tijekom promocije koju je uveličao i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, publika je na velikom platnu mogla uživati u fotografijama arhitektonskih ljepotica Carla Seidla te na kraju kupiti monografiju s Valušekovim potpisom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.