Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Kontinuitet promjena

video Pogledajte film o divnim ljudima koji već 20 godina stvaraju sjajne stvari u Lubenicama

Foto Screenshot
Foto Screenshot
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2019. u 18:00 2019-10-08T18:00:00+02:00

LUBENICE Nakon uspješne proslave 20. godišnjice utemeljenja Centra za održivi razvoj Gerbin, čiju aktivnost nastavlja ROG, Ruralna otočna grupa, a koja je održana proteklog vikenda u Muzeju ovčarstva i na još nekoliko lokacija u Lubenicama na Cresu, javno je objavljen i prigodni kratki film koji je kao jedna od točaka proslave izazvao pozornost skoro stotinjak okupljenih uzvanika.

Video uradak osmislili su članovi i članice Udruge Spirit, a kao i druge svoje uratke izveli su to neobično. Filmić možete pogledati u prilogu, a nekoliko riječi o tome smo upitali organizatore i autore.

Mario Šlosar ističe da sa Spiritom održavaju dugogodišnju i raznoliku suradnju.

- Željeli smo neki prigodni filmić, pomalo nešto drugačije, željeli smo da se uklope arhivske fotografije kojih je veliki broj, a da ne bude običan slajd-show. Spiritovci su logičan izbor jer su u nekoliko navrata prošlih godina i volontirali u Muzeju i znaju sve o tome, i zanima ih priča, što je jako bitno a suradnju.

Nisam znao kako će oni to izvesti, dao sam im pun hard disk fotografija i nekakav okvirni prijedlog scenarija, kojeg su se držali, srećom tek u tragovima. Kažem srećom, jer je ovo što je dobiveno ugodno iznenađenje.

Implementirali su čakavski na jedan originalni način što nije bilo zamišljeno u startu, dodali neke zanimljive originalne kadrove, izbacili nabrajanje događaja po godinama, ubacili ponešto o Lubenicama općenito izlazeći time iz konteksta Muzeja i stvorili su filmić šireg značaja. U svakom slučaju prisutnima se jako svidjelo, rekao je.

Denis Pilepić-Pille osvnruo se na proces stvaranja ovog filma.

- Bilo je pitanje kako izaći iz forme slajd-showa, a zadržati tu hrpu slika različite kvalitete, kako ne nabrajati "kad smo što napravili" kao TV kalendar, a pokazati napredak radova. Pokušali smo dati miris autentičnosti, a tko je tamo autentičniji nego ovce... i Macmalići (patuljak s crvenom kapicom, lokalna legenda) pa su eto one progovorile čakavski.

003

Dobili smo instrukcije od domaćih stanovnika, jer naš riječki, krčki ili ovaj čakavski nije ni najmanje isti. Helga i Ana odradile su odličan posao, a teta Krista dala je i svoj dodatni doprinos, ne samo instrukcijama nego i čitanjem "knjige pijažance" (knjiga utisaka).

Pomoć smo dobili s mnogih strana, u savjetima, fotkama, snimkama, čitanju teksta, ustupanju glavnih glumica - ovce i lutkice, pa se ujedno zahvaljujem svima na dobroj volji i nadam se da smo ih obradovali ovim materijalom.

004

Želimo da se zabavite uz naše ovčice i lutkice i kad ste blizu posjetite ovo lijepo mjesto Lubenice, i Muzej ovčarstva koji je izuzetan projekt koji služi na čast našoj Županiji i lijepom otoku Cresu. Ponosni smo što smo bili dio ovoga i zahvaljujemo na povjerenju, rekao je Denis Pilepić-Pille.

U nešto više od desetak minuta možete vidjeti autentične fotke radova na raznim oblikovanjima Lubenica i Muzeja, ali i fotografije stanovnika mjesta, razne detalje, zalaske sunca po kojima su Lubenice poznate, kao i vragolastog divljeg jarca koji prkosi litici.

002

Možete se i zajedno sa nama nadati da ovo neće biti prva lubenička zima koju će dočekati samo hladni zidovi, prvi puta bez stanovnika, kao što to narator kaže.

Pogledajte KONTINUITET PROMJENA 1999-2019.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.