Započela vladavina maškara

Zavijorila karnevalska zastava i podignut pust ispred opatijske tržnice

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Visoko na pal u Opatiji podignut je pust »Signore Separato Non Rečiklato Kon Konsiljeri« - puna vreća smeća odgovornih za lošu komunalnu uslugu. Kriv za sve loše u Lovranu je pust Smetko koji će do Pepelnice visiti na palu na Trgu Svetog Jurja i potom biti spaljen, a u Matuljima će ispaštati Bidonino



OPATIJA, MATULJI, LOVRAN, MOŠĆENIČKA DRAGA Pusne, karnevalske zastave su podignute, ključevi gradova i općina predati pusnim gradonačelnicima, Antonjski rog na Zvonećoj je zatulil i od danas je službeno na cijeloj Liburniji započela sedam tjedana duga vladavina maškara.


Živio Pust! Punu gradsku blagajnu i ključeve grada ispred opatijske tržnice gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić predao je pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





– Imate punu škrinjicu šoldi, lep prostor za tancat, saku subotu morete prit na tanac v’ Opatiju, a naši »lumberaši« jedino molin da na Pusni pondejak redu dece va vrtić da deca vide našu maškaranu tradiciju, kazao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić u zadnjim minutama svoje vlasti.


Potom se zavijorila karnevalska zastava, a visoko na pal podignut pust »Signore Separato Non Rečiklato Kon Konsiljeri« – puna vreća smeća odgovornih za lošu komunalnu uslugu.


Maškarane vlasti osudile su komunalni sustav iz Napulja koji je »prekopiran« u Opatiji, a koji im je donio toliko briga i problema.


Da su mještani Liburnije u prošloj godini najviše problema imali s komunalnom uslugom i smećem potvrđeno je i podizanjem pusta u Matuljima i Lovranu.


Kriv za sve loše u Lovranu je pust Smetko koji će do Pepelnice visiti na palu na Trgu Svetog Jurja i potom biti spaljen, a u Matuljima će ispaštati Bidonino. Bidonino je stigao sa vrećom smeća u rukama i nekoliko bidona, a maškarana kumpanija poručila – »ni problem odvajanje smet, leh ča ni bidoni«.


Tradicija je nastavljena i u kultnom opatijskom kafiću »Barić« gdje je autor Jerko Gudac otvorio svoju 16. izložbu karića. Uz pomoć vlasnice lokala i pusnog gradonačelnika Duleta, a uz blagoslov velečasnog, navedena izložba karića »Pinokijo – ministar istine« može se razgledati do kraja karnevala, 6. ožujka.