Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
22. siječnja 2020.
Najstariji u Hrvatskoj

PRIČA O AMERIČKOM MARINCU IZ SELCA Josip Kršul proslavio 108. rođendan, a još ide na barku i navija za Rijeku

Josip Kršul navijač je NK Rijeke  / Snimio Franjo DERANJA
Josip Kršul navijač je NK Rijeke / Snimio Franjo DERANJA
Autor:
Objavljeno: 10. prosinac 2019. u 17:22 2019-12-10T17:22:00+01:00

Prati utakmice, dakako, uglavnom iz svojeg Selca, ali rado i porazgovara o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, nogometu.

 

 

SELCE  Najstariji Hrvat i jedan od najstarijih američkih marinaca iz Drugog svjetskog rata, Selčanin Josip Kršul, proslavio je u utorak 108. rođendan!

Na pitanje što mu ga je nekidan postavio nećak Žarko Jeličić, u čijoj obitelji Kršul živi nakon povratka iz SAD-a prije desetak godina – kako će proslaviti rođendan – slavljenik mu je odgovorio protupitanjem da što se tu ima slaviti?!

Naravno, najstariji Selčanin rado se šali, ali još radije, gotovo svakodnevno, dolazi na selačku rivu, u središte mjesta, a kada su topliji dani, osobito ljeti, s nećakom odlazi na barku i onda se otisnu u smjeru Novog Vinodolskog.

Nedavno su Selce posjetili američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst zajedno s izaslanstvom američke vojske koje mu je uručilo odlikovanje kao jednom od najstarijih živućih veterana, američkih marinaca, iz Drugog svjetskog rata.

Taj je rat zatekao Kršula u Sjedinjenim Državama kao mladića koji se odazvao mogućnosti da se javi u američke vojne postrojbe te u razdoblju najvećih i najžešćih ratnih operacija dospio i u borbe oko Iwo Jime.

Kada je susret s najstarijim Hrvatom, Selčaninom, bio već pri kraju, nećak Žarko sjeti se da mu je blizu i jedan drag ali također unikatan dres, kao što je jedinstven i ovaj slavljenik: iz ruke mu se razvije dres HNK Rijeke s natpisom na leđima „Kršul! I, dakako, broj 108!

Josip Kršul je, osim što je najstariji Hrvat i, stoga, najstariji Selčanin, uza sve to i najstariji član riječkog prvoligaša. Prati utakmice, dakako, uglavnom iz svojeg Selca, ali rado i porazgovara o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, nogometu. Kako i ne bi, kada je Hrvatska u tom sportu druga na svijetu. To nije, barem u tome, niti Amerika, je li?!

Kršulov nećak, Žarko Jeličić, sin je Josipove sestre Jelene koja je nedavno preminula u 102. godini.

 

Josip Kršul s nećakom Žarkom Jeličićem / Snimio Franjo DERANJA

Josip Kršul / Snimio Franjo DERANJA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.