Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
19. siječnja 2020.
Posebna veza

Sve je spremno za povratak tradicije operete u Opatiju, najavljen je program

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2019. u 9:22 2019-09-21T09:22:40+02:00

Opereta i Opatija imaju posebnu vezu. Ovogodišnja »Večer opereta u Opatiji« posvećena je najvećim operetnim uspješnicama uz ponajbolje domaće umjetnike - istaknuo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija

OPATIJA - Opereta se vraća u Opatiju! U Centru »Gervais« u petak, 4. listopada, u 20 sati bit će održana »Večer opereta u Opatiji - 2019.« Ovaj važan događaj za Opatiju, ali i šire, najavljen je na konferenciji za novinare na kojoj je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, podsjetio na tradiciju operete u Opatiji.

- Opereta i Opatija imaju posebnu vezu. Davne 1935. godine u ovom biseru Jadrana održane su prve večeri opereta posvećene djelima znamenitog Franza Lehara – rođen je opatijski festival opereta!

Uslijedilo je nekoliko plodonosnih godina, a sve je prekinuo nemilosrdan vihor svjetskog rata. Godine 2017. ustanova Festival Opatija je u suradnji s Međunarodnim udruženjem opereta iz Italije priredila »Večer opereta u Opatiji«.

Ovo nije bio tek jednokratni hommage i naredne 2018. godine u fokusu se našao majstor opereta Gioachino Rossini, a ovogodišnja »Večer opereta u Opatiji« posvećena je najvećim operetnim uspješnicama uz ponajbolje domaće umjetnike - istaknuo je Gigante Dešković.

Od Lehara do Zajca

Izvođači su nacionalna prvakinja Kristina Kolar (sopran), Vanja Zelčić (sopran), Marko Fortunato (tenor), Robert Kolar (bariton) i maestro Igor Vlajnić (klavir). Kako je ovim povodom istaknula Kristina Kolar, iznimno je raduje program »Večeri opereta«, u koji su pokušali utkati sve važnije skladatelje opereta 19. i 20. stoljeća.

- Uz Lehara, Kalmana, Straussa..., u program smo uvrstili i hrvatske skladatelje Ivana pl. Zajca i Ivu Tijardovića. Poznato je da su Zajcu u Beču izvođene operete, a taj dio njegova opusa na visokom je nivou i predstavlja skladateljeve bisere.

Program opatijskog koncerta zamislili smo tako da bude poslastica za širu publiku, a na njemu su zastupljene vesele arije i dueti - osvrnula se Kristina Kolar, koja je od 1996. zaposlena u HNK-u Ivana pl. Zajca u statusu prvakinje Opere, a od 2019. godine nosi titulu nacionalne prvakinje. Kao solistica ostvarila je više od 50 uloga u nizu glazbeno-scenskih djela, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu.

3887613

Robert Kolar od 1997. solist je opere HNK-a Ivana pl. Zajca, a od 2016. prvak Opere istog kazališta. Izuzev kao operni pjevač djeluje i na koncertnim podijima gdje kao solist sudjeluje u izvedbama komornih djela, misa, rekvijema, i to od skladbi baroknih autora do skladatelja našeg stoljeća. Kao solist nastupa i u drugim kazalištima. Uoči nastupa u Centru »Gervais«, Robert Kolar ističe da mu je čast što će nastupiti u ovom predivnom zdanju i inspirativnom okruženju grada kakav je Opatija.

Veselo i zabavno

- Osjećam veliku sreću i ushićenje što ću nastupiti na ovoj opatijskoj pozornici i u gradu koji ima tradiciju operete. Mislim da je oživljavanje ove tradicije važno i za kulturu i za turizam Opatije - naglasio je Robert Kolar.

Vanja Zelčić članica je opernog ansambla HNK-a Ivana pl. Zajca od 2005. godine, gdje je otpjevala niz uloga. Sudjelovala je na brojnim koncertima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Na konferenciji za novinare kazala je da gaji izrazitu sklonost prema operetama i komičnim operama, čija je velika ljubiteljica.

- Program koncerta u Opatiji sastavili smo da bude veselo i zabavno. Opereta je jedan specifičan žanr u kojemu ima puno glume i govora, a s obzirom na to želja nam je da budemo u interakciji s publikom. Mislim da su nam današnjem društvu potrebni zabava i veselje. Nadam se da će naša »Večer opereta« biti zabavna publici i da će svi uživati - kaže Vanja Zelčić. 

Nastupit će i Marko Fortunato, solist Opere HNK-a Ivana pl. Zajca koji je osvojio brojne nagrade na domaćim i regionalnim natjecanjima. Kako je kazao, »Večer opereta« predstavlja mu pravo osvježenje.

- U moru drama koje izvodimo, drago mi je što ćemo sada izvesti nešto što je istinski veselo i optimistično. To je moje iskustvo i vjerujem da će i publika uživati u koncertu.

Ovoga puta dirigent Igor Vlajnić bit će za klavirom. Od 2006. godine dirigent je i zborovođa Opere HNK-a Ivana pl. Zajca. Godine 2005. započinje suradnju s asocijacijom »Melodija kao dijalog među narodima« pri UNESCO-u u Parizu gdje ostvaruje brojne nastupe diljem svijeta. Za svoj rad dobitnik je brojnih priznanja.

Osim već spomenutih Lehara, Kalmana, Straussa, Zajca i Tijardovića, više o detaljima programa sudionici čuvaju za samu »Večer opereta«, a kako su istaknuli - bit će i nekih iznenađenja.

Ulaznice

Prema riječima Ernieja Gigantea Deškovića, cijena ulaznice je popularna i iznosi 80 kuna. Cijena ulaznice s popustom za studente i umirovljenike je 60 kuna, a popust je moguće ostvariti samo na blagajnama Festivala Opatija.

Ulaznice se mogu kupiti u Opatiji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, Foto Reviji, u caffe baru »Nad urom« u Robnoj kući »Korzo« te online na www.mojekarte.hr.

Na dan programa, blagajna u prizemlju Centra »Gervais« otvorena je sat vremena prije početka održavanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.