Mošćenička Draga

“Sipar” pod punim Mjesecom – pun pogodak

Aleksandra Kućel Ilić



MOŠĆENIČKA DRAGA – Sedme međunarodne književne večeri »Sipar« održane u Mošćeničkoj Dragi, u Kući kulture Betty, bile su najposjećenije do sada. Nastupilo je ukupno 13 pjesnika iz Austrije, Italije, Njemačke, Srbije i Hrvatske. Ovogodišnjem »Siparu« su se pridružili Urlike Sbaschnik, Michaela Barbu, Eva Surma, Rita Falsone, Ana Schoretits, dr. Armando Santoro, Maria Cernigoi Maggio, Vjekoslava Jurdana, Nadija Rubeša, Davor Grgurić, Sanja Škorić, Anna Volpe i Jens Reuschel. Tema festivala je bila »Naše društvo mora biti otvoreno, slobodno i snažno«, a pobijedila je Ana Schoretits iz Austrije, odnosno Hrvatske, ispred Davora Grgurića iz Hrvatske i Anne Volpe iz Italije.


Tijekom prve večeri pjesnici su čitali svoje stihove, program je vodio Riccardo Staraj, a u glazbenom su dijelu nastupili Duo Luppi-Akiko, talijanski gitarist i japanska pjevačica nastanjena u Milanu, inače članica milanske Scale.


Bila je to večer talijanskih i etno skladbi, napoletanske i sicilijanske te japanske tradicionalne. Tijekom dana za vrijeme ručka u restoranu Zijavica gdje su pjesnici ručali oba dana, plažom je proveslao »cantastorie« u ulozi Marka Želea (glas, gitara) i Adriano (harmonika) koji su se kroz pjesmu i glazbu prisjetili nekih davnih dana draške plaže s početka 20 stoljeća.




U okvirima druge večeri dodjeljivale su se nagrade i priznanja u smislu zahvalnica, slika, knjiga i prigodnih suvenira. Po završetku koncerta na trgu u Mošćeničkoj Dragi nastupio je Pino Daniele Tribute Band.


– Bio je to jedan od najuspješnijih Sipara do sada, koji se inače održavao koncem lipnja, međutim polovina rujna uz lijepo vrijeme i puni mjesec bili su pravi pogodak – rekao je načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj. Zahvalio se Alji Čenić i Nadiji Rubeša na pomoći oko organizacije te brojnim pokroviteljima. Istaknuo je još i da je Festival tijekom oba dana posjetio direktor Narodnog sveučilišta iz Trsta Fabrizio Somma.