Franšiza

Prvi opatijski hotel pod kapom svjetskog brenda: Derutni hotel Belvedere postaje Sheraton Opatija

Marina Kirigin

Simulacija izgleda budućeg Sheratona Opatija

Simulacija izgleda budućeg Sheratona Opatija

Edin Delibegović, investitor u ovaj projekt vrijedan 20 milijuna eura, potvrdio je informaciju da je postigao dogovor s renomiranom grupacijom Marriott koja upravlja s više od trideset međunarodnih brendova među kojima je i Sheraton



OPATIJA Hotel Belvedere trebao bi postati prvi opatijski hotel s imenom svjetskog brenda, odnosno postati dio međunarodne franšize Sheraton i nositi naziv »Sheraton Opatija«.


Hotel Belvedere i njegova depadansa, koji se nalaze na jednoj od najljepših opatijskih lokacija,  već posljednjih nekoliko godina su u izuzetno lošem stanju.


Derutnost hotela »pod povećalo« je stavila nesreća koja se proteklog ljeta dogodila na balkonu navedenog hotela kada je smrtno stradao češki turist prilikom odvaljivanja betonskog stupa.




Upravo taj ruševni objekt i njegova depadansa do sezone kupanja trebao bi doživjeti kompletnu obnovu.


Dobili suglasnost


Informaciju da je postigao dogovor s renomiranom grupacijom Marriott – koja upravlja s više od trideset međunarodnih brendova među kojima je i Sheraton – potvrdio je i investitor u ovaj projekt vrijedan 20 milijuna eura Edin Delibegović.



Delibegović je naveo da je već izrađena projektna dokumentacija za rekonstrukciju hotela i depadanse, koju je izradila zagrebačka tvrtka Arhitektri.


– Projekt je prošao i proces potvrde u Marriottu, dobili smo suglasnost te mogu najaviti da ćemo otvoriti prvi brendirani opatijski hotel, rekao je Delibegović i naveo da su jučer u Opatiju stigli i predstavnici Marriott grupacije kako bi obišli hotel Belvedere.



Delibegović je podsjetio da je okončanjem sudskog spora pred tri mjeseca, tvrtka GHB d.o.o. u stečaju (u kojoj je on vlasnik društvenih udjela) dobila u vlasništvo hotel Belvedere koji je dotad bio u sastavu Liburnia Riviera Hotela. S obzirom na to da je navedena tvrtka u stečaju, Delibegović se obvezao podmiriti sva dugovanja i potraživanja vjerovnika. Tako će do okončanja stečajnog postupka nad tvrtkom GHB d.o.o. Delibegović biti u najmu tri njena objekta (hotela Belvedere, depandanse i zgrade Rosalije).



– U Opatiju je stigla direktorica za Europu Marriott grupacije Silvia Lovreta, tu je i Nikola Avram, predsjednik Uprave u hotelskom lancu MK grupe iz Beograda i vlasnik Sheratona koji će uskoro biti otvoren u Novom Sadu. On ima i licencu za otvaranje Sheratona u Europi, a pod čijom će se koordinacijom u funkciju staviti i obnovljeni opatijski hotel. Danas će oni razgledati hotel zajedno s arhitektom i suvlasnikom tvrtke Arhitektri Aleksandrom Markovićem, a kako bi se projekt kompletno prilagodio standardima brenda, naveo je Delibegović.


Pet zvjezdica


Vrijednost investicije procijenjena je na oko 150 milijuna kuna. Hotel će zadovoljavati uvjete za dobivanje pet zvjezdica i raspolagat će s unutarnjim bazenom i wellnessom na razini morske obale, vanjskim bazenom na terasi i potpuno uređenom plažom, podzemnom garažom te tri restorana i 195 soba.


Namjera je povezati depadansu i hotel toplom vezom kako bi svim gostima sadržaji bili dostupni bez obzira na to gdje se nalaze. Sama garaža bila bi u razini podruma depandanse i prizemlja hotela, dok bi krov garaže postao zelena zona/park koji osim što dodatno povezuje dva objekta preko vanjske/pješačke površine osigurava dodatne vanjske sadržaje i ugodnu vizuru iz soba.


Dio kompleksa bit će i susjedna zgrada Casino Rosalie za koji je potpisan ugovor s talijanskim menadžmentom koji će dovesti goste visoke platežne moći, govori Delibegović.



Na pitanje kada bi moga započeti obnova hotela, Delibegović odgovara vrlo skoro budu li svi kooperativni.


Otvorenje dogodine


– Budu li svi kooperativni, od Grada Opatije, do Županije koja izdaje koncesije za plažu i svih ostalih sudionika procesa, vjerujem da bi obnova uskoro mogla startati. Što se tiče casina, on bi mogao već sutra početi raditi. Valja samo urediti još nekoliko detalja, tako da svečano otvorenje casina možemo najaviti za ožujak 2018. godine, a do turističke sezone primit ćemo i prve goste u novi hotel, govori Delibegović.


Financijsku konstrukciju obnove i rekonstrukcije hotela Belvedere Delibegović je, kaže, zatvorio vlastitim i kreditnim sredstvima. Vjeruje da će dio pokriti i bespovratnim europskim sredstvima, a kamate na kredit financirati putem Hamag-Bicroa.