Borba s virusom

Matulji spremaju potpore za građane, roditelje vrtićke djece i poduzetnike

Marina Kirigin

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

U planu je umanjiti komunalnu naknadu za dane kad se djelatnost ne obavlja, umanjiti zakupninu za zakupce općinskih prostora za dane kad se djelatnost ne obavlja, odnosno prolongirati rokove plaćanja komunalne naknade i zakupnine



MATULJI – Uvažavajući velik interes i zabrinutost javnosti, posebice poduzetnika koji posluju na području općine Matulji te korisnika usluga Dječjeg vrtića Matulji, Općina Matulji pripremila je set izmjena općinskih odluka, a u skladu s izmjenom propisa koje je donio Hrvatski sabor. Pripremljene izmjene odnose se na potporu poduzetnicima koji uslijed odluka nadležnih tijela ne smiju obavljati djelatnosti za vrijeme trajanja posebnih mjera. Točnije, u planu je umanjiti komunalnu naknadu za dane kad se djelatnost ne obavlja, kao i umanjiti zakupninu za zakupce općinskih prostora za dane kad se djelatnost ne obavlja.


Prijedlog je i da se građanima i poduzetnicima (koji nisu obuhvaćeni mjerama zabrane) prolongiraju rokovi plaćanja komunalne naknade i zakupnine. Isto tako, Općina ima u planu u ovim teškim vremenima potporu dati i roditeljima, korisnicima usluga dječjeg vrtića koje želi osloboditi od plaćanja vrtića za dane kada je vrtić zatvoren.


Prijedlozi odluka bit će u hitnoj proceduri upućeni Općinskom vijeću na donošenje, a sjednica Vijeća planira se održati 31. ožujka. S obzirom na posebne okolnosti u uvjetima proglašene epidemije i proglašenih mjera zabrane javnih skupova i sastanaka u kojima sudjeluje više od pet ljudi, sjednica Općinskog vijeća održat će se na daljinu korištenjem tehnoloških rješenja.




Općina Matulji će sukladno važećim propisima i općinskim odlukama također odgoditi naplatu dospjelih obveza za sve ostale osobe (pravne i fizičke) koje iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti platiti dospjele obveze, a koje se s takvim zahtjevom obrate Općini Matulji, stoji u priopćenju što ga potpisuje zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, a u kojem se navodi da Općina Matulji nesmetano obavlja djelatnost unatoč nemogućnosti primanja stranaka, uz napomenu da su sve službe dostupne putem maila i telefonskih poziva.


Od danas je dostupan telefonski kontakt 274-114 u vremenu od 7.30 do 19.30 sati na koji građani mogu postavljati pitanja, prijedloge te dostavljati obavijesti u vezi s funkcioniranjem rada i života u novonastalim okolnostima. Svi zaprimljeni upiti i obavijesti bit će usmjereni prema Stožeru civilne zaštite.