Umjetnički projekt na Krku

“Arteco”: Iz drvenog otpada stvorili skulpture

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Skupina kreativaca od starih je panjeva, naplavina i ostataka orezanih maslina i vinove loze izradila niz skulptura – konja, jelena, pegaza i dupina te razne predmete uporabne vrijednosti



KRK Na lokalitetu Prvo more nedaleko Dunata, članovi udruge ekološki osviještenih umjetnika nazvane »Arteco« predstavili su zanimljiv i krajnje neobičan umjetnički projekt. Skupina kreativaca iz mjesta Malino u općini Oriovac od prikupljenih starih panjeva, naplavina ali i ostataka orezanih maslina i vinove loze proteklih je tjedana gradila i izradila čitav niz dojmljivih skulptura – konja, jelena, pegaza i dupina, kao i mnoštvo manjih, dijelom uporabnih predmeta od drva.


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Izrađenim skulpturama odnosno drvenim instalacijama članovi udruženja osnovanog 2013. godine, kaže njihov predsjednik Zoran Pavletić, promiču umjetnost i ujedno nastoje širiti ekološku osvještenost koja ih je osim prijateljskih veza s Krčanima zapravo i dovela na taj otok.




Otvorenje »putujućeg« Parka skulptura kreiranog na jednoj, za ovu priliku ustupljenoj im privatnoj priobalnoj parceli ekološki kreativci iz malog mjesta u okolici Slavonskog Broda iskoristili su i za predstavljanje svog višegodišnjeg land art stvaralaštva u kojem će, otkriva nam Pavletić, Krčani moći uživati guštajući u ljepoti prirodnog okružja u kojem se njihove skulpture (među kojima neke teške i više od tri stotine kilograma) zapravo najbolje »snalaze« i u kojem najučinkovitije komuniciraju s publikom.


Udruga je osnovana s ciljem povezivanja ekologije i umjetnosti, ali jednako tako i s htijenjem povezivanja svih djelova naše zemlje, i to kroz projekt mobilnog parka skulputra koji će, nadamo se, polako proputovati cijelu Hrvatsku, ističe naš sugovornik.



Za nastanak najvećih, čak i do tri metra visokih skulptura (teških preko 300 kilograma) njegovim kreatorima treba više tjedana rada. U svakom slučaju, vremena za posjetu Parku skulptura u kojem i dalje nastaju nove kreacije ima jer će, objasnili su nam njegovi autori, izrađene instalacije ondje ostati sve do konca ljeta, možda i do početka listopada. A da sinergija njihove i energije lokalnih kretivaca »vuče« prema novim sličnim, čak i ponešto većim odnosno trajnijim projektima članovi Arteca dali su naslutiti najavljujući da bi, »poslože li se kockice« onako kako se oni nadaju da hoće, narednih ljeta na Krku mogao nastati i jedan ponešto sveobuhvatniji landart projekt.



Dio skulptura one monumentalnije prirode uglavnom je posvećen životinjama i mitološkim motivima, dok je onaj vezan uz ponešto manje kreacije uglavnom vjerske odnosno sakralne prirode a koja je, posebice u drvodjeljstvu, u našem narodu oduvijek bila važan i svugdje prisutan motiv, objašnjava Pavletić napominjući i da se važan dio njihova stvaralaštva odnosi na »umjetničko interpretiranje uporabnih predmeta«.


Osim da djeluju tek tri godine, od čelnika Arteca doznali smo i da ta udruga danas okuplja 20-tak kreativaca s područja Brodsko-posavske županije ali odnedavna i nekolicinu njihovih »istomišljenika« s Krka koji su im se, upravo za njihova relativno kratkotrajnog boravka na tom otoku, priključili prepoznajući u njihovom radu umjetničke  i ekološke vrijednosti za koje se i sami zalažu.