Prve analize fosila koji je pronašao Tonči Sabalić

Zub s Paga pripadao je divovskom pra-krokodilu iz roda Gavialosuchus

Josip Portada

Radi se o gmazu  koji je živio prije 4 do 5 milijuna godina, a bio je prosječne dužine devet metara i težak oko četiri tone, izvijestili su s londonskog UCL Sveučilišta



PAG Okamenjeni zub što ga je nedavno pronašao Pažanin Tonči Sabalić obrađujući kamen za gradnju zida oko kuće, mogao bi biti prava senzacija jer je po svemu sudeći pripadao golemom krokodilu iz roda Gavialosuchus koji je živio u kasnom miocenu, prije četiri do pet milijuna godina. Taj je krokodil bio prava grdosija, prosječne dužine devet metara i težak oko četiri tone. Za usporedbu, najveći današnji krokodil Crocodylus porosus naraste najviše do pet metara i dostigne maksimalnu težinu od oko 700 kilograma. Rezultat je to prve analize pronađenog okamenjenog zuba što smo je dobili posredstvom paleontologinje Hede Agić s Department of Earth Sciences, UCL iz Londona. 


– Paleoklimatološke studije su rađene na izotopima iz zuba miocenske faune, pa i krokodila, u svrhu proučavanja miocenskog klimatskog optimuma. Jedan od ondje navedenih krokodila jest i genus Gavialosuchus čijem bi morphospaceu po veličini ovaj zub i mogao pripadati, te za koji je u spomenutim radovima iz paleoklimatologije utvrđeno da je prisutan na širem području panonskog bazena i centralnog paratethysa, navodi Agić, objašnjavajući neobične tragove oštećenja vidljive na zubu kao posljedicu trošenja ili možda manjeg udarca o kamen. Zub miocenskog krokodila veličine dvanaest centimetara, inače, nađen je na nekoliko lokacija u Europi. 


Podsjetimo, Tonči Sabalić je okamenjeni golemi zub unutar kojeg se nalaze još dva manja zuba, pronašao u jednom kamenu. Pronađeni fosil pobudio je veliko zanimanje znanstvenika. Sabalića su nakon objavljivanja informacije o pronalasku fosila zvali iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, a posjetili su ga i suradnici HPM-a iz Zadra. 


– Rado ću znanstvenicima ustupiti fosile kako bi ih se moglo proučiti, ali mi se fosili moraju vratiti, kazao je Sabalić. 




Fotografije fosila poslane su mr. sc. Jakovu Radovčiću iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, a za dva tjedna u Pag bi trebali doći i paleontolozi kako bi ispitali fosile. Zahvaljujući pronalasku zuba krokodila Gavialosuchus, Pag bi se mogao naći na karti najzanimljivijih paleontoloških područja na svijetu.