Tonči Sabalić obrađujući kamen otkrio vrijedan nalaz

Pažanin našao zub čudovišta iz miocena

Josip Portada

Posebno je zanimljiv fosil zuba jer je dvadesetak puta veći od zuba krokodila  kakav je prije 18 milijuna godina živio na području na kojem se danas nalazi otok Pag, a koji je postavljen na izložbi "Pradavno paško jezero"



PAG Nevjerojatni fosili koje je posve slučajno pronašao Tonči Sabalić iz Paga mogli bi paleontološka istraživanja s miocenskih naslaga na području Crnike proširiti i na središnji dio otoka Paga. Sabalić je, naime, pronašao fosil golemog puža i velik okamenjeni zub, s dijelom okamenjenog zubnog mesa u kojem se nalaze još dva manja zuba.


U organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba od 2001. godine na plaži Crnika se provode paleontološka istraživanja na temelju kojih je u Zagrebu i Pagu postavljena izložba »Pradavno paško jezero« na kojoj su prikazani brojni fosili, a među ostalim i zub krokodila kakav je prije 18 milijuna godina živio na području na kojem se danas nalazi otok Pag. Na Crniku dolaze paleontolozi iz čitavog svijeta, a nakon pronalaska brojnih manjih fosila i ostataka krokodila nadaju se pronaći i ostatke velikih miocenskih životinja. Kažu kako za to treba imati veliku sreću. No, možda im u tome pomognu fosili koje je pronašao Tonči Sabalić jer je okamenjeni zub sasvim sigurno pripadao nekoj velikoj životinji. 


– Obrađivao sam kamen za ogradni zid oko dvorišta kuće i tako sam naišao na ove fosile koji su me iznenadili jer tako velike nikada nisam vidio. Dugo obrađujem kamen i nalazio sam na manje fosile školjkaša i ježeva, ali nikada nisam vidio nešto ovako veliko i upravo zbog toga sam ih i uzeo – rekao je Tonči Sabalić. 




Kamen u kojem se nalazio fosil golemog puža Sabalić je uzeo kod mjesta Gorica na središnjem dijelu otoka, a kamen u kojem je bio zub uzeo je zapadno od mjesta Proboj. Fosil zuba bi mogao biti posebno zanimljiv jer je dvadesetak puta veći od zuba krokodila koji je postavljen na izložbi »Pradavno paško jezero«, a i dva manja zuba su desetak puta veća od zuba krokodila. Bez daljnjih istraživanja nije moguće utvrditi kojoj je životinji pripadao takav zub, no bez sumnje se moralo raditi o životinji golemih dimenzija. Fotografije pronađenih fosila, Tonči Sabalić dostavit će se Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu koji organizira istraživanja miocenskih naslaga na području Crnike.