Istinite kuloarske priče

»Jadranski luksuzni hoteli« dolaze na Krk

Mladen Trinajstić

Naša grupacija u fazi je finaliziranja pregovora o preuzimanju operativnog upravljanja hotelom Argentum u Vrbniku, potvrdila je PR menadžerica JLH-a Zrinka Marinović



VRBNIK  Hotelska grupacija »Jadranski luksuzni hoteli« Gorana Štroka učinila je prve konkretne korake ulaska na turističko tržište otoka Krka. Jedna od vodećih domaćih tvrtki za upravljanje u hotelijerstvu visoke kategorije na pragu je zaključenja ugovora o operativnom vođenju hotela »Argentum« u Vrbniku, skromnog hotelčića sa tek desetak soba smještenog u poznatom krčkom vinarskom i izletničkom odredištu u kojem je odavno zamjetan manjak hotelskog smještaja.


Da su kuloarska šuškanja o dolasku Štrokove grupacije na Krk točna potvrdila nam je već činjenica da se prilikom poziva na telefonski broj jedinog vrbničkog hotela javila recepcija riječkog hotela Bonavia!


Službena potvrda da u JLH uistinu rade na preuzimanju operativnog vođenja spomenutog hotelskog objekta jučer smo ipak dobili iz Dubrovnika, od PR predstavnika Štrokove kompanije koja, spomenimo i to, uz Bonaviju u svom porfelju ima i hotele Dubrovnik Palace, Excelsior, Bellevue i Kompas.



Atraktivna lokacija




– Grupacija Jadranski luksuzni hoteli u fazi je finaliziranja pregovora o preuzimanju operativnog upravljanja hotelom Argentum u Vrbniku te u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati više informacija, prenijela nam je šturo Zrinka Marinović, PR menadžerica JLH-a obvezavši se da će nas uskoro, nakon što poslovni dogovori budu finalizirani i formalno zaključeni, o svemu znatno detaljnije i iscrpnije izvijestiti.


Hotel Argentum, danas još uvijek skromni hotelski objekt smješten je na atraktivnoj, priobalnoj lokaciji unutar Vrbnika, krčkog mjesta koje svoju turističku ponudu bazira na promociji kulturno povijesne baštine, ali i eno-gastronomske ponude lokalnih proizvođača domaćih delicija i vina, posebice glasovite vrbničke žlahtine.


Prije nekoliko je godina slične aspiracije poput JLH-ovih imala tvrtka Hoteli Njivice, kompanija u vlasništvu čabarskog Finvestcorpa koja je kanila obnoviti i u funkciju staviti ruinirani i davno zatvoreni hotelski objekt »Vrbniče nad morem« smješten u samom centru mjesta. Ipak, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa taj je plan propao, a vrbnička hotelska ponuda nastavila je »vegetirati« i stagnirati oslanjajući se na Argentum – objekt u vlasništvu osječke tvrtke »Mesić d.o.o.« koja gotovo svako ljeto hotel daje u najam nekom novom zakupcu. Logično je očekivati da će dolaskom Štrokove hotelske grupacije, dijela međunarodne kompanije »GS HR Holdings Limited« stvari na tom planu ipak krenuti nabolje.



Iako mjesto velikih potencijala, Vrbnik je jedino krčko lokalno središte koje svoje turističke mogućnosti dosad nije uspjelo iskoristiti i kapitalizirati. Udio turističkog prometa u ukupnom ostvarenju otoka Krka (na kojem je lani ostvareno 3,3 milijuna noćenja) nažalost se još uvijek mjeri u promilima. Glavninu smještajnih kapaciteta ondje nosi kućna radinost, a uz Argentum, u kojem je prema službenim pokazateljima TZ otoka Krka u 2010. ostvareno simboličnih 108 dolazaka i tek 361 noćenje, hotela i kampova ondje jednostavno nema.



Vrbnički deficit


Tome se nada i Sanja Polonijo, direktorica TU TZO Vrbnik koja je, iako ne detaljno, načelno upoznata sa intencijama JLH-a.


– Turizmu ovog mjesta potrebni su kvalitetni hotelski kapaciteti i nadam se da će se u tom smislu napokon nešto dogoditi. Deficit na tom planu reflektira se na naš turizam i teško je razmišljati o bilo kakvom uzletu ili pak jačanju prihoda institucije koju vodim dok ne ojačamo receptivne mogućnosti ovog dijela otoka koji u turističkom smislu uvelike zaostaje za ostatkom otoka Krka. TZ-u bi dobro došao ozbiljan partner i u pogledu promocije Vrbnika, ali i organizacije odnosno provedbe različitih događanja kakvima nastojimo obogatiti našu ponudu, naglasila je Polonijo.


Zaključila je kako zbog svega toga blagonaklono gleda na naznake dolaska JLH-a, tvrtke čije bi poslovanje napokon moglo pokrenuti vrbničko turističko klatno s točke mirovanja.