Nema viška, ali se smanjuje broj radnika

Uprava LRH ponudila dokup mirovine za 138 radnika

Marina Kirigin

Ponuđen im je model bez otpremnina, koji bi im omogućio doživotno mjesečna primanja u iznosu imeđu pune i prijevremene mirovine



– Pitam se – ako nema viška radnika, zašto je ovaj dokup mirovine prvi korak poslodavca. U nekoliko navrata Uprava LRH-a tvrdila je kako nema viška radne snage u LRH-ima, a sada potencijalno, ali dobrovoljno postoji 138 ljudi viška – konstatirala je regionalna povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske Loredana Gluhak nakon prezentacije.    


Puna mirovina


Uprava LRH-a u dogovoru s Radničkim vijećem, organizirala je radnicima koji u ovoj godini ispunjavaju ili su već ispunili uvjete za prijevremenu mirovinu prezentaciju dokupa mirovine koju su održali predstavnici tvrtke Royal mirovinsko osiguranje d.d. Riječ je o specifičnom programu koji zaposleniku osigurava mjesečna primanja u iznosu između pune i prijevremene mirovine. Zaposlenici koji bi eventualno prihvatili takvu opciju, doživotno bi uživali punu mirovinu, poručili su predstavnici tvrtke Royal istaknuvši kako bi im mirovina bila isplaćena iz dva izvora, iz mirovinskog osiguranja (prijevremena), a razliku između prijevremene i pune mirovine isplaćivao bi Royal mirovinsko osiguranje. 


– Dokup mirovine je zapravo doživotna otpremnina odnosno alternativa jednokratnoj otpremnini – konstatirala je predstavnica Royala Jasmina Bandur koja je održala cjelokupnu prezentaciju radnicima. 




Ovakva ponuda poslodavca (LRH) na prvu loptu nije bila dobro prihvaćena od strane zaposlenika koji zadovoljavaju uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu.    


Niske plaće


Naime, oni tvrde kako nitko ne govori o tome koliko bi oni zaradili da rade do pune mirovine, odnosno govore o tome kako su im plaće ipak znatno veće od zajedničkog iznosa prijevremene mirovine i dokupa. Upravo zato jedna od djelatnica LRH-a izašla je za govornicu i jasno rekla kako bi oni u mirovinu mogli ići jedino pod uvjetom da uz dokup mirovine dobiju i otpremninu a što je nagrađeno pljeskom prisutnih. 


– Složila bi se sa zaposlenicima koji se zalažu da uz dokup mirovine dobiju i otpremninu. Prije svega zbog dugogodišnjih niskih plaća koji su primali i zbrinjavanja prognanika u vrijeme rata – podržala je Gluhak zaposlenike LRH-a.