Burna maratonska sjednica Gradskog vijeća

Darko Ostoja uspio ujediniti opatijske vijećnike

Davor Žic

Stručne službe Grada Opatije i predsjednici stranaka i klubova vijećnika sastavit će deklaraciju koja će se prihvatiti na izvanrednoj sjednici posvećenoj problematici LRH 



Oporba, kojoj su se kasnije pridružili i neki glasovi iz vladajuće većine – poput HNS-ovih Hrvoja Marušića i Ksenije Baždarić – kritizirala je prezentaciju koju gradonačelnik Ivo Dujmić namjerava poslati svim bitnim nacionalnim političkim akterima. Na dvadesetak kartica ove »slikovnice« ukratko su pobrojane sve nedaće s kojima se Opatija susrela tijekom dugotrajnog »slučaja LRH«, ali pojedinim vijećnicima zasmetao je »simplistički« pristup ovoj problematici. 


Cvek glavni operativac


– Nemojte ovo slati u Zagreb. Ovo nije na razini Opatije, nego na razini uvrijeđenog djeteta koje se duri, ovo nije dokument primjeren za diplomatske rasprave, kazao je Nikica Pažin kojeg je dio vijećnika podržao u nastojanju da se gradonačelnikovoj »slikovnici« pridoda i ozbiljna izjava sročena »diplomatskim« jezikom. Ipak, gradonačelnik Dujmić branio je svoj proizvod. 


– Treba ovo sve predstaviti na jednostavan način, da ljudi to shvate, jer nitko neće čitati duge dokumente, ma koliko bili puni argumenata, poručio je Dujmić. Kao svojevrstan »most« između gradonačelnikove i oporbene struje pojavio se nezavisni vijećnik Roman Cvek koji je iznio i nekoliko novih detalja o LRH. 




 – Ovo je sukob naših, opatijskih nastojanja te političkih veza sadašnjeg vlasnika LRH. Čitavo vrijeme dok smo mi bili na vlasti, vodila se igra mačke i miša između lokalnih interesa i interesa krupnog kapitala. Stoga je onaj sporazum potpisan 2007. godine bio svojevrstan kompromis, u kojem su načelno prihvaćene naše tvrdnje o izvornom stjecanju, ali su iz njega izbačene neke ključne riječi koje su možda dovele do situacije u kojoj sada Opatiji prijeti bankrot, kazao je Cvek, te objasnio kako je i prošla vlast razrađivala »plan B« u slučaju da Hanfa Opatiji propiše obavezu preuzimanja Liburnia Riviera Hotela. U tom je planu upravo Cvek bio glavni operativac. 


Odrekli se naknada


– Bio sam zadužen za pronalaženje načina financiranja otkupa svih dionica LRH, dakle za rješavanje ovog problema od 1,3 milijarde kuna koji pritišće Opatiju. Pronašli smo dva izvora sredstava te razradili model prema kojem bi Nova Liburnija otkupila sve dionice, konsolidirala tvrtku i kasnije prodala većinski udio na tržištu te od tih sredstava platila kredit. Naravno, sada su uvjeti promijenjeni i taj model je izvan igre, ali mi i dalje moramo zajednički djelovati prema Vladi i drugim institucijama. Moramo pokazati dvije stvari – da smo jednstveni, da čitavo Vijeće ima zajednički stav oko LRH, ali i da smo pragmatični, odnosno da smo voljni surađivati na rješavanju tog problema, kazao je »nadahnuti« Cvek. 


A upravo je njegovo izlaganje poslužilo kao motiv za ujedinjenje dvije zaraćene strane vijećnice, i nakon dugo vremena donesen je jednoglasni zaključak – stručne službe Grada Opatije i predsjednici stranaka i klubova vijećnika sastavit će zajedničku deklaraciju koja će se temeljiti na opatijskim argumentima o izvornom stjecanju kontrolnog paketa dionica LRH. Ta će se deklaracija prihvatiti na izvanrednoj sjednici posvećenoj isključivo temi LRH, koja će se održati unutar dva tjedna, a nakon toga svi će je akteri zajednički predstaviti javnosti na konferenciji za novinare. I sve to vijećnici će odraditi volonterski – kako bi pokazali dobru volju i zajedništvo, jednoglasno su podržali prijedlog da se za izvanrednu sjednicu odreknu naknada.