Poticanje proizvodnje

Novi Vinodolski nudi tisuće kvadrata za kunu

Franjo Deranja

Svakome tko se pojavi i ispunjava preduvjete, a to znači da želimo dobiti ozbiljne i poduzetne, stabilne tvrtke,  proizvodnih programa, dat ćemo ovo vrlo atraktivno zemljište za simboličnu jednu kunu



Spremni smo potaknuti dolazak proizvodnih tvrtki, i to ćemo nastojati pokazati i vrlo praktično - Oleg Butković



Na upit o mogućem dolasku u Novi Vinodolski i novog trgovca, tvrtke »Lidl«, o čemu se govori u posljednje vrijeme, usporedno s nedavnom gradnjom marketa »Plodina«, novljanski gradonačelnik je  određen.


Zemljište bivšeg DIP-a


– Nemamo još uvijek nikakav upit o mogućem traženju suglasnosti  za eventualni dolazak »Lidla«, pa stoga ne mogu ni komentirati mogući  dolazak još jedne trgovačke kuće u naš grad.


Međutim, na moguće pretvaranje Novog Vinodolskog u nekakvo stanovito i novovjeko »veliko trgovište«, nakon što su već ovdje etablirani  »Konzum«, »Gavranović«, »Tommy«…, novljanski gradonačelnik rekao  je nešto što bi valjalo prenijeti i znatno dalje od lokalnih i međugradskih granica.


– Spremni smo potaknuti dolazak proizvodnih tvrtki, i to ćemo nastojati pokazati i vrlo praktično.


Naime, pripremili smo elaborate što se  odnose na zemljište koje smo preuzeli od bivše drvnoindustrijske firme, DIP-a, a riječ je o šezdeset tisuća četvornih metara kvalitetnih površina, u neposrednoj blizini i okolišu nekadašnje Tvornice »Novokal«.  Grad Novi Vinodolski spreman je to zemljište dati za svega jednu kunu.


 Zaista, spremni smo ustupiti taj cjelokupni teren za simboličnu jednu  kunu, ako se pojavi investitor – ili investitori – koji bi uložili u proizvodnju i u proizvodne pogone na ovom terenu i u našem gradu.


Proizvodnja – potrošnja 


Područje je ionako predviđeno za takve objekte – katastarske čestice  velike su najčešće od deset pa sve do petnaestak tisuća četvornih metara – i očekujemo da će se takav investitor pojaviti. Ako ih bude i više,  kamo sreće – pojašnjava gradonačelnik Butković – ali je grad spreman  već sada o tome razgovarati.


Svakome tko se pojavi i ispunjava preduvjete, a to znači da želimo dobiti ozbiljne i poduzetne, stabilne tvrtke,  proizvodnih programa, dat ćemo ovo vrlo atraktivno zemljište za simboličnu jednu kunu.


Novljanski gradonačelnik vjeruje da se na takve  ulagače, ulagače u proizvodne projekte, objekte i pogone na gradskom  području Novog Vinodolskog neće morati čekati predugo.


Otvaranje trgovinskih kuća objašnjava procjenom tih investitora i  optimizmom da će im posao ići, a s gledišta grada da su se otvorila nova radna mjesta.


Međutim, dugoročno, ni potrošača ne može biti dok  se prethodno kroz proizvodne pogone ne otvore nova radna mjesta,  stvore nove vrijednosti i ostvare nove plaće zaposlenih u tim proizvodnim zanimanjima, koji bi nakon svojega radnog angažmana i radnog  vremena mogli, u svoje slobodno vrijeme, biti i dobri potrošači.