Optužnica protiv Ivana Malnara

Ravnatelj bespravno gradio u NP Risnjak novcem Svjetske banke

Robert Frank

Ministarstvo kulture je preko svoje Državne uprave za zaštitu prirode kontroliralo trošenje novca namjenjenog zaštiti krških područja u okviru KEC projekta, ignorirajući činjenicu da se on troši bespravno za gradnju objekta

DELNICE Protiv ravnatelja Nacionalnog parka Risnjak, Ivana Malnara, Općinsko državno odvjetništvo u Delnicama podnijelo je optužni prijedlog zbog kaznenog djela protupravne gradnje u najzaštićenijem području NP Risnjak za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Dvoetažni bespravni objekt zbog kojeg započinje sudski postupak protiv Malnara, a o čemu je naš list već pisao, nalazi se na gorskoj livadi Lazac, na kojoj je Prostornim planom NP Risnjak zabranjena bilo kakva aktivnost kojom bi se promijenilo postojeće stanje. Bez obzira na te okolnosti, odnosno striktnu zabranu bilo kakve gradnje, NP Risnjak je pod ravnanjem Ivana Malnara u razdoblju od 2006. do 2008. godine izgradilo veliki zidano-drveni objekt ukupne površine preko 200 četvornih metara.    

Nenamjensko trošenje




Posebno je zanimljivo da je gradnja objekta financirana sredstvima Svjetske banke koja ih je dodijelila Ministarstvu kulture za zaštitu krških područja u okviru KEC projekta. Iako su ta sredstva dodijeljena namjenski, za zaštitu vrijednih područja, u slučaju NP Risnjak potrošena su upravo protivno toj svrsi. Naime, umjesto za zaštitu okoliša, NP Risnjak potrošio ih je za bespravnu gradnju. Zanimljivo je i to da je upravo Ministarstvo kulture, preko svoje Državne uprave za zaštitu prirode, kontroliralo trošenje tih sredstava, pritom očito ignorirajući činjenicu da se sredstva troše nelegalno.



I dalje se vodi istraga o probijanju ceste do vrha Snježnik koja je, navodno, trebala poslužiti za dopremu materijala za obnovu doma



 Dok je Općinsko državno odvjetništvo u Delnicama optužnim prijedlogom pokrenulo kazneni postupak protiv Ivana Malnara zbog bespravne gradnje kuće na Lascu, u nazaštićenijem dijelu NP Risnjak, zbog sumnje u protuzakonito probijanje ceste do vrha Snježnik, koji se također nalazi u najzaštićenijem dijelu NP Risnjak, istraga se i dalje vodi. Zanimljivo je da je gradnja ceste, koja je navodno trebala poslužiti za dopremu materijala za obnovu doma na Snježniku, prekinuta odmah nakon objave te informacije u našem listu da je ta gradnja izričito protivna PPNP Risnjak.    

Kamin kao na Zdihovu




Predsjednik Gradskog vijeća Čabra i član Upravnog vijeća NP Risnjak Zdravko Tomac, koji je zbog ukazivanja na Malnarove nepravilnosti u vođenju NP Risnjak doživio niz neugodnosti i političkih pritisaka, kaže da uopće nije začuđen s optužnim prijedlogom protiv Ivana Malnara. 



Htio sam upozoriti bivšeg ministra kulture Božu Biškupića, ali me on nikada nije htio primiti, kaže član UV NP Risnjak Zdravko Tomac



– Stalno upozoravam na nepravilnosti u radu Nacionalnog parka, a posebno oko gradnje kuće u najzaštićenijem području na Lascu. Nepravilnost je i gradnja ceste na Snježniku, za što također očekujem podizanje optužnog prijedloga. Upravo zbog naših sumnji, začudilo me Malnarovo upuštanje u te investicije. Upozoravali smo ga na moguće nepravilnosti, no on je to ignorirao. Osobno ne vidim smisao gradnje kuće na Lascu, ne znam čemu ona uopće služi ili kakvu dobrobit donosi, a još je ispalo da je i nelegalna. Čovjek ne može vjerovati da je uz takav, nelegalan objekt, izgrađen kamin za roštiljanje kakvog se ne bi postidjele ni čuvene gostione kod Zdihova, kaže Tomac, dodajući kako je na ovaj problem htio u više navrata upozoriti bivšeg ministra kulture Božu Biškupića, ali ga ovaj nikada nije htio primiti.