Posljedice zime

Vukovi se opet pojavili iznad Novog Vinodolskog: Rastrgali šest konja i psa.

Anto Ravlić

Vuk je viđen nadomak odlagališta Duplja, a lovci ističu da su primijetili najmanje jedan čopor na terenu od Breza do Antova. U višim predjelima napadalo je dosta snijega, a srne i jeleni lak su plijen u dubokom snijegu pa divljač bježi niže, prema moru. Za divljači su krenuli i vukovi...



NOVI VINODOLSKI Vukovi su se opet pojavili iznad Novog Vinodolskog i u šumskom dijelu Vinodolske općine. Prije četiri-pet godina harali su na području iznad Pletena, tek kilometar od ceste Novi Vinodolski-Ogulin, gdje su zaklali 35 ovaca i veći broj konja. Pojavili su se i u Krmpotama. I lanjskih godina vukovi su vrebali na brdima i u šumama udaljenim tek petnaestak minuta vožnje od Novog Vinodolskog. Lani su zaklali konja kod sela Šaini u kojem živit tek jedan stanovnik. No, ipak su se proteklih godina držali podalje od naselja.



I lovci i konjogojci smatraju da politika apsolutne zaštite vukova nije ispravna te smatraju da se mora dopustiti odstrel viška vukova jer prevelik broj vukova znači i uništavanje fonda divljači.



Samotnjaci opasniji




Čini se da su se ove godine vukovi približili naseljima. Predsjednik Konjogojske udruge Primorac Mijat Jovanović upozorava da je vuk dva puta viđen u blizini Donjeg Zagona, kod odlagališta Duplja, gdje je i nađena strvina konja kojeg su usmrtili vukovi.


– U zadnjih mjesec dana vukovi su zaklali četiri velika grla i dva ždrebeta, priča Jovanović dodajući da su vukovi zaklali i psa u zaleđu Novog Vinodolskog.


Lovci iz Grižana nam potvrđuju prisutnost vukova na terenu od Breza do Antova. Imaju i objašnjenje zašto su se vukovi spustili tako nisko. U višim predjelima napadalo je dosta snijega. Srne i jeleni lak su plijen za vuka u dubokom snijegu pa divljač bježi niže, prema moru. Za divljači su krenuli i vukovi i tako stigli nadomak naselja. Lovci iz Vinodolske općine procjenjuju da područjem iznad Novog Vinodolskog, Bribira i Triblja hara najmanje jedan čopor od pet šest vukova. Još su opasniji samotnjaci, upozoravaju lovci sumnjajući da najviše štete radi nekoliko samotnjaka. Vuk ima veliki radijus kretanja, u jednoj noći prođe bez problema 40 kilometara, objašnjavaju lovci.


Loše za turizam


Postoji li opasnost za ljude, nameće se logično pitanje.


Foto A. Ravlić


Foto A. Ravlić



Vuk izbjegava čovjeka, danju ga se ne može vidjeti, pritaji se, obično na nekoj uzvisini s koje promatra kretanje životinja. Aktivira se noću, objašnjavaju lovci dodajući da sigurno nije ugodno saznanje da se uz naseljena mjesta šuljaju vukovi i da se nikad ne zna što se može dogoditi u iznenadnom susretu vuka i čovjeka.Mještani Batera, Breza i okolnih sela ne žive u strahu od samih vukova, no brinu zbog mogućih posljedica na turizam koji postaje se popularniji u novljanskom zaleđu.

– Lani sam imao kuću popunjenu sto dana, toliko nemam niti na moru. Ljudi dolaze šetati, voziti bicikl i sigurno nije dobra reklama kad se u šumama oko mjesta pojavljuju vukovi, komentirao nam je iznajmljivač iz Breza.