U Domu kulture svečana sjednica Vinodolske općine u povodu 21. rođendana

SDP i HDZ u Vinodolu pokazali da mogu zajedno

Ivor Balen

Mnogi su mislili da ovakva koalicija nije moguća, ali mi smo pokazali da jest i ubuduće ćemo ostvariti još bolje rezultate, rekao je predsjednik Vijeća Boris Miklić, naglasivši da su glavni ciljevi rješavanje komunalnih problema te projekti dvorane u Triblju, gradine Drivenik i uređenje centra Bribira 



GRIŽANE  Vinodolska općina proslavila je preksinoć u Domu kulture u Grižanama 21. rođendan. Dan općine inače je bio dan ranije, ali 15. travnja obilježen je otvaranjem Kuće Klović u čast čuvenog slikara Jurja Julija Klovića, jednog od najpoznatijih izdanaka ovoga kraja.


Bio je to izvanredni događaj, za rođendansku proslavu upriličena je uobičajena svečana sjednica Vijeća općine, specifične po tome da je na vlasti koalicija SDP-HDZ, a u oporbi HNS. 


   – Mnogi su mislili da ovakva koalicija nije moguća, ali mi smo pokazali da jest i u buduće ćemo ostvariti još bolje rezultate. Krizna vremena to traže, rekao je predsjednik Vijeća Boris Miklić (HDZ), naglasivši da su glavni ciljevi u narednom razdoblju rješavanje komunalnih problema te projekti dvorane u Triblju, gradine Drivenik i uređenje centra Bribira. Također, naglasio je važnost suradnje sa susjednim općinama po pitanju EU fondova. 




   U nešto dužem govoru u kojem je nabrojao općinske projekte iz različitih sfera i sektora, načelnik Ivica Crnić (SDP) detaljnije je objasnio put ove i okolnih općina do novca Europske unije. Tajna je, naime, u LAG-u, odnosno lokalnoj akcijskoj grupi, cilj koje je da se zajedničkim snagama, u ovom slučaju Vinodolske općine, Crikvenice i Novog Vinodolskog, dođe do eura. 


   – Općina posluje na zadovoljavajući način i sve je prepoznatljivija. Razvojni iskorak očekujemo putem LAG-a, budući da je u fondovima na raspolaganju 300 milijuna eura, rekao je Crnić. 


   Naravno, svi ti euri ne čekaju samo članove ovog LAG-a, no Crnić je dodao i da je njihov LAG jedini u Primorsko-goranskoj županiji. 


   Od ostalih projekata koje je načelnik spomenuo može se istaknuti subvencioniranje poduzetništva. 


   – U suradnji s Poduzetničkim centrom Vinodol subvencioniramo kredite od ukupno 13 milijuna kuna. Na te subvencije Općina godišnje iz proračuna izdvaja 200.000 kuna, rekao je Crnić. 


   To je bio formalni dio sjednice, nakon kojeg je uslijedio svečarski. Od gostiju, posebno je nadahnut bio izaslanik župana Petar Mamula. 



Najveći pljesak tijekom večeri dobila je Branka Dražić, dugogodišnja profesorica matematike i fizike u OŠ Josipa Pančića u Bribiru, koja je dobila Godišnju nagradu Općine Vinodolske.    – Vjerujem da ova nagrada zapravo odražava 41. generaciju s kojom sam radila, skromno je rekla Dražić, napomenuvši da bribirska škola proporcionalno svojoj veličini bilježi velike uspjehe.


   – Vinodolska općina jedan je od najljepših primjera spoja zelenog i plavog, a Kuća Klović posebnost u svjetskim razmjerima, rekao je Mamula, dodavši da je zbog spriječenosti na sjednicu župan poslao njega, a dan ranije na otvaranje Kuće Klović – on je poslao župana. 


   Saborski zastupnik iz Novog Vinodolskog Saša Đujić rekao je da je u Općini Vinodolskoj kao doma jer mu je dio korijena iz Bribira. 


   – U Hrvatskoj se često govori o ukidanju općina, ali ja sam jedan od onih političara koji su protiv ukidanja. Upravo je Vinodolska općina dokaz da se može biti uspješan ako se općina vodi racionalno, rekao je Đujić. Domaćine je pozdravio i gost iz istarskog Cerovlja, načelnik općine Emil Daus. 


   U zabavnom dijelu programa nastupili su tamburaši KUD-a dr. Antun Barac iz Grižana te vokalna skupina Vinodolke, kojima je ovo bio 201. nastup. Nakon sjednice gosti su provedeni po Kući Klović, a potom je uslijedio prigodni domjenak.