Do 31. listopada

POREZ NA NEKRETNINE Građanima stižu obrasci i upitnici, evo do kad se moraju ispuniti

Ljiljana Hlača

arhiva NL

arhiva NL

U Gradu navode da je u ovoj fazi teško prejudicirati utjecaj ove reforme na proračun, ali ono što sada znaju jest to da je pred njima velik posao



 Grad Crikvenica započeo je slati obrasce/upitnike i prikupljati podatke za stambeni prostor temeljem kojih će se definirati porez na nekretnine. Vlasnici poslovnih prostora dolaze na red u srpnju.


S ovim porezom, podsjetimo, u Hrvatskoj se kreće od sljedeće godine primjenom Zakona o lokalnim porezima, a objedinit će tri davanja – komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu.


– Grad Crikvenica ove godine mora ustanoviti ispravnu evidenciju o stambenim prostorima pa se stoga pozivaju svi građani da dostave podatke o svojoj nekretnini temeljem upitnika. Ispunjeni obrazac potrebno je dostaviti Gradu Crikvenici poštom (Kralja Tomislava 85, 51260 Crikvenica) ili e-mailom ([email protected]) najkasnije do 31. listopada 2017. godine, naglašavaju u Gradu Crikvenici.




Porez na nekretnine naplatit će se prema stanju nekretnine i evidenciji vlasnika (korisnika) na dan 1. siječnja tekuće godine za cijelu kalendarsku godinu bez obzira na promjenu vlasništva ili korisništva nekretnine u toj kalendarskoj godini. Ako je došlo do promjene vlasništva/korisništva (kupoprodaja, nasljeđivanje, darovanje i slično) potrebno je dostaviti akt (ugovor ili rješenje) kojim se to dokazuje. Posjednici više nekretnina, više stanova ili garaža ili pomoćnih prostorija, točnu brojku nekretnina moraju navesti u rubrici »napomena« sa svim podacima o prostorima kao u dijelu »Stambeni prostor – podaci o nekretnini«, posebno naglašavaju u gradskoj upravi.


– Kod ispunjavanja površine nekretnine potrebno je uzeti u obzir dosadašnje zaduženje površine za komunalnu naknadu koja se može iščitati na uplatnici za komunalnu naknadu. U slučaju da se traženi podaci ne dostave koristit će se postojeća evidencija podataka dok će se za stanje nekretnine i godinu izgradnje (rekonstrukcije ) koristiti najviši koeficijent (a to znači i veći iznos računa op.a).


U Gradu navode da je u ovoj fazi teško prejudicirati utjecaj ove reforme na proračun, ali ono što sada znaju jest to da je pred njima veliki posao koji uključuje obradu informacija dobivenih putem upitnika, tu je i preuzimanje baza podataka od državnih institucija, te utvrđivanje parametara za obračun a to su kvadratura, zona u kojoj se nalazi nekretnina, namjena, stanje i starost nekretnine.


Inače, na području Grada Crikvenice ima 13.000 nekretnina. Od toga 12.100 otpada na stambeni prostor, a 900 su poslovni prostori. Crikvenica je imala porez na kuće za odmor i on je iznosio 15 kuna po metru četvornom.