Opasnost

OTKUD ZVIJERI USRED GRADA? Između Šmrike i Novog šeće – najmanje 15 medvjeda

Anto Ravlić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina kaže da je nakon šetnje medvjeda na njegovu inicijativu održan sastanak s lovcima i policijom, a odluka je da se opasnost mora eliminirati



CRIKVENICA U manje od mjesec dana u sam centar ušetala je divlja svinja, a potom i medvjed. Životinje su i ranije posjećivale Crikvenicu, Dramalj i Jadranovo, no nisu se upuštale u posjet gusto naseljenim dijelovima grada. Otkud »hrabrosti« za šetnju samim centrom? Zašto medvjedi šeću samim centrom Crikvenice tajna je i lovcima. Predsjednik Lovačkog društva Kotor Leo Ivančić nema objašnjenja.


– Inače dolaze po smokve kojom se hrane. Sad nema smokava i nije jasno zašto dolaze. Možemo samo nagađati zašto dolaze. Možda pamte da je u mjestu bilo smokava pa misle da će ih opet naći, nagađa predsjednik crikveničkog lovačkog društva.


Realna opasnost


U LD Kotor ocjenjuju da se od Novog Vinodolskog do Šmrike šeće petnaestak medvjeda. Možda i više.




– Toliko ih se vidi, a kad ih se toliko vidi, to znači da ih može biti više. Rekao bih da je to zabrinjavajući broj, kaže Ivančić. Lovci dobiju dopuštenje za odstrel određenog broja medvjeda. U slučaju opasnosti, dobiju odobrenje za tzv. sanitarni odstrel. Takvo odobrenje stiglo je nakon posljednje šetnje medvjeda Crikvenicom jer je ocijenjeno da medvjedi postaju opasnost u ovom broju.



Medvjed se neće eliminirati negdje u blizini naselja jer bi to bilo preopasno. Vrebat će ga se daleko od mjesta i blizu čeka. Naime, opasno je i pucati s tla na tako snažnu životinju. Gradonačelnik Crikvenice je zatražio da se djeluje i preventivno kako se ne bi događalo da medvjedi i divlje svinje šeću gradom.



Obzirom na broj medvjeda i mogućnost da se sretnu, mogu li lovci dati savjet što u slučaju bliskog susreta sa zvijeri?


– Nezahvalno je davati savjete iz kuta lovca. Mi ipak imamo iskustva i sretali smo se sa životinjama. Savjet za lovce ne mora biti dobar savjet za običnog čovjeka koji se može uplašiti i krivo reagirati. Bilo je slučajeva da se medvjeda gleda u oči i da ode, bilo je slučajeva da su medvjedi napali tek kad bi čovjek počeo bježati. Ne usudim se ljudima savjetovati što da učine. Osim toga, nije bilo susreta s medvjedom u gradu pa ne možemo znati kako medvjed reagira kad je u njemu stranoj okolini, smatra Ivančić.


Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina je rekao da je nakon šetnje medvjeda na njegovu inicijativu održan sastanak s lovcima i policijom nakon kojeg se odlučilo da se opasnost mora eliminirati. Lovci su sa psima pročešljali teren na koji se sumnjalo da bi mogao biti privremeno utočište medvjeda viđenog u Crikvenici i nisu ništa našli, rekao je gradonačelnik Rukavina.


Zapustili zemlju


Direktor Murvice Lovorko Gržac objašnjava da razlog dolaska medvjeda u grad sigurno nije deponij koji nigdje ne postoji, niti veće količine smeća. Možda se ponegdje koji put ostavi nešto smeća, no ni približno toliko da bi privlačio medvjeda.


Medvjedi stižu do naseljenih mjesta jer se nalaze uz velike zapuštene i neobrađene šumske površine. Da je više zemljišta obrađeno, kao nekad kad su Vinodolom dominirali vinogradi, medvjed se ne bi imao gdje skriti. Medvjed ide logikom: što manje truda da bi se došlo do hrane. Očito čovjek ipak ostavlja prostor medvjedu.