Sezona radova

Novi Vinodolski postaje veliko gradilište: Milijunski projekti za elitni turizam

Anto Ravlić

Dvije marine, kilometri kanalizacije, pretovarna stanica Duplja, raskršće Kalvarija, vidikovac na Turnacu i jednog dana lukobran u Klenovici i hotel na Glavici

NOVI VINODOLSKI Slikajte Novi Vinodolski ove jeseni jer bi već na proljeće aktualna slika Novog Vinodolskog mogla postati prošlost. Ponajviše zbog dviju marina, jedne koja je pri kraju, u uvali Muroskva, i druge u novljanskoj luci na koju se nakon podosta skepse gleda s većim optimizmom. – Nadam se i očekujem da će marine pokrenuti puno toga u turističkom smislu, kaže novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić. Dobra je vijest za novljanske marine da Nijemci pošto-poto žele preseliti svoje brodove u Hrvatsku iz Turske gdje se više ništa ne može planirati sa sigurnošću.

Iako najveće, marine nisu jedine novljanske investicije u sezoni jesen-zima. Već su nastavljeni radovi na postavljanju kanalizacije Pod Sveti Mikulj i Mikulja, a 1. listopada nastavlja se polaganje kanalizacije na Prisiki. Svi radovi bi trebali završiti do kraja godine. Na tri gradilišta se investira 8,5 milijuna kuna, a kanalizaciju će zahvaljujući ovogodišnjim investicijama dobiti 270 objekata. Položit će oko 5,5 kilometara kanalizacijskih i vodovodnih cijevi. Završetkom radova sam grad će gotovo kompletno dobiti kanalizaciju.



Počela je sanacija kule Kvadrac na frankopanskom kaštelu u Novom Vinodolskom. Po završetku sanacije, posjetitelji će moći na krov koji će postati atraktivan vidikovac.





Otvorio se natječaj za rekonstrukciju raskršća Kalvarija te se očekuje da će početkom studenog početi radovi koji će omogućiti brži i sigurniji pristup Jadranskoj magistrali iz gradskog naselja. Nedaleko raskršća, na ulazu u naselju Pod Sveti Mikulj uredit će se nogostup. Dobit će ga i pedesetak metara magistrale od restorana Vinodol do mosta na ulazu u Novi.


Novi Vinodolski javit će se na natječaj za nastavak uređenja plaža na Obali Petra Krešimira IV. U planu je i uređenje stubišta koje se od Lidla penje prema starom gradu. Završetkom gradske marine stubište će postati glavna pješačka komunikacija između mora i centra grada. Za sezonu jesen-zima planira se poboljšanje javne rasvjete u gradu. Hrvatske vode sanirat će ušće Ričine kako bi se spriječila poplavljivanja.



Do kraja listopada završit će se pretovarna stanica na Duplji vrijedna šest milijuna kuna. – U zadnji tren. Postojeći kapaciteti Duplje dostatan je do kraja godine, objašnjava gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić.

Na Duplju će stizati novljanski otpad, ali i otpad Crikvenice, Vinodolske općine i Senja te će se prevoziti na Marišćinu.



U planu je sanacija domova u Ledenicama i Zagonu. U kancelarijama se priprema teren za novu veliku investiciju u Klenovici. U postupku je ishodovanje lokacijske dozvole za sekundarni lukobran u Klenovici odnosno drugu fazu ribarske luke. Uz sve te investicije, u Novom s optimizmom gledaju na interes za gradnju hotela na Glavici, predjelu između uvale Lišanj odnosno glavne gradske plaže i novljanske luke. Radi se o jedinoj slobodnoj atraktivnoj poziciji u samom Novom Vinodolskom. Na tom prostoru mogao bi se graditi jedan ili više hotela sa 500 soba odnosno tisuću kreveta.