Art Laundry

Nesvakidašnja ideja u Selcu: Praonica i galerija u staroj kovačiji

Ljiljana Hlača

»Art Laundry« u vlasništvu je Ivice Pobora, a ideju o praonici rublja i galeriji u istom prostoru, zatvorenom duže od 70 godina, realizirao je u suradnji s umjetnikom Marijanom Mavrićem



SELCE Neobična je to kombinacija da se spaja umjetnost i rublje – ali i to je moguće. Pokazuje to »Art Laundry«, obrt za pranje odjeće i izlaganje umjetnina, možda i prvi obrt takve vrste u Hrvatskoj, koji je otvoren u centru Selca, u kući koja je nekad bila lokalna kovačnica… »Art Laundry« u vlasništvu je Ivice Pobora, a cijela ova poduzetničko-umjetnička ideja ostvaruje se u suradnji s lokalnim umjetnikom Marijanom Mavrićem.


– »Art Laundry« zapravo je i galerija i praonica rublja odnosno ujutro se tu može oprati rublje u dvjema profi perilicama, dok navečer radi kao galerija, otkriva nam Pobor, koji je porijeklom iz Selca, ali živi na relaciji Milano-Selce. Mavrić je naš dugogodišnji prijatelj i s veseljem je prihvatio ovu ideju, jer smatra da je bolje da se njegova djela izlažu na više mjesta. Ne smeta mu što su njegove slike nalaze oko perilica, kaže Pobor dodajući da se ovakva namjena »stare kovačije« koja je bila zatvorena više od 70 godina, nametnula sama od sebe. Željeli su zapravo spojiti ugodno s korisnim.


– Dosta je turista u Selcu koji nemaju gdje oprati svoje rublje, jer apartmani ili sobe nisu opremljeni s takvom opremom, a dugo ostaju ovdje. A tu je i kamp. Tako smo željeli uvesti i tu vrstu usluge u selački turizam, jer mislimo da to turistima ipak treba. Ali, opet nismo htjeli da prostor ipak bude samo to, otkriva nam dalje naš sugovornik, koji se i sam bavi turizmom kada je u Hrvatskoj. Njegova praonica-galerija uređivala se u fazama, a izgled interijera potpisuje njegova supruga Sunčica Pobor. Ne otkrivaju iznos investicije cijelog ovog pothvata.




»Art Laundry« je kompletno opremljen opremom koja je karakteristična za praonicu (dvije perilice, police, mali stolić sa stolicama za odmor i sudoper). Zidovi su ukrašeni Mavrićevim djelima.


Ovaj umjetnik koji za sebe kaže da spava u Grižanama (gdje također ima svoju galeriju), a živi u Selcu, naglašava da je rođak našeg najpoznatijeg minijaturista Jurja Julija Klovića. Stvara u temperi, slike mu prikazuju primorske motive, a radi i autoportrete. Na upit je li mu izložba prodajna, Mavrić nam veli:


– Pa ja ipak slikam za palentu. Ja je jako volim i jedem je svaki dan, jer je zdrava, šali se ovaj umjetnik, vidno zadovoljan što je Selce dobilo još jedan prostor u kojem ima mjesta i za umjetnost.