Turistička atrakcija

Nebeski labirinti u Krmpotama: Gongovi na 800 metara rade puno radno vrijeme

Anto Ravlić

Kad god se prođe pored Nebeskih labirinata, netko je uvijek tamo / NL arhiva

Kad god se prođe pored Nebeskih labirinata, netko je uvijek tamo / NL arhiva

Četiri godine nakon otvaranja, posjetitelji se broje u tisućama. Uskoro će niknuti sjenica i dječje igralište, a uvijek je najživlje na ljetni solsticij kada gongovi sviraju cijelu noć. Tako će biti i sutra kada će zaljubljenici u prirodu i labirinte provesti noć pod zvijezdama



KRMPOTE Kad su prije tri godine otvoreni Nebeski labirinti u Krmpotama, mnogi su bili oduševljeni pogledom, ali je bilo i skepse. Ponajviše zbog lokacije labirinata. Tko će doći ovdje u brda da bi hodao labirintima, pitali su se skeptici u svibnju 2012. godine. Danas je jasno da je skepsa bila suvišna. Labirinti su pogođen i uspio projekt.


Kad god se prođe pored Nebeskih labirinata, netko šeće šetnicom dugom 800 metara u sklopu koje se nalazi deset labirinata. I ne zna na što bi se koncentrirao. Na poruke koje šalju labiriniti ili na predivan pogled na more i Krk. Posjetitelji se kroz godinu broje u tisućama.


– Ponekad poželim da nema nikoga, da mogu malo uživati u tišini, ali malo je takvih prilika, kaže pomalo u zbilji, a pomalo u šali, zadovoljna uspjehom krmpotskih labirinata Ingrid Karačić Butorac, idejna začetnica projekta koji su podržali Grad Novi i TZ Grada Novog Vinodolskog.




Zašto netko vozi dvadesetak minuta od Novog Vinodolskog, na 800 metara nadmorske visine? Nebeski labirinti, kažu pobornici projekta, pomažu ljudima da nađu sebe, potiču pozitivne promjene, pomažu u zdravstvenim i psihološkim problemima, u odnosima s ljudima, a do njih treba navratiti i kad se čovjek nađe u poslovnim dilemama. Jedino je bitno da se labirint, sastavljen od kamenja koji se postavljao devet mjeseci, ne »siječe« koracima. Tada sve pada u vodu.



Dodatni magnet za turiste koje imaju afiniteta za nešto drugačiju ponudu od sunca i mora predstavljalo je proglašenje krmpotskih labirinata Vrtom mira. Ili na engleskom Starhenge. Vrtove mira osmislio je UNICEF-ov ambasador mira Don Conreaux, najveći gong majstor svijeta. U udruzi Amor ističu da se radi o prvom Vrtu mira u Hrvatskoj i sedmom u svijetu te da su Nebeski labirinti uvrštanje na listu zaslužili svojim položajem i svrhom. Proglašenje Vrta mira privuklo je nove posjetitelje u Krmpote. 



Uz Nebeske labirinte postavljene su ploče koje nude objašnjenje na hrvatskom i engleskom. Uskoro će labirinti biti još atraktivniji. U režiji Grada Novog Vinodolskog i uz pomoć Primorsko-goranske županije, kreće uređenje dječjeg igrališta i sjenice u kojoj će se posjetitelji moći sakriti od sunca. Cilj je zadržati posjetitelje, u dobroj mjeri turiste, što duže u Krmpotama.


Na Nebeskim labirintima posebno je živo kad se organiziraju manifestacije. Recimo, kad zasviraju gongovi, što je posebno atraktivno i opuštajuće na tim visinama i pogledima. Nema sumnje da će sutra, na ljetni solsticij, Nebeski labirinti četvrti put biti okupirani.


Pod vedrim nebom dočekat će se ponedjeljak. Stotinjak zaljubljenika u prirodu i labirinte provest će noć pod zvjezdama. Druženje starta u 15 sati masažama tibetanskim zdjelama i iscjeljivanjem šamanskim bubnjevima. Od 19 do 20 sati zvučna gong kupka pokazat će kako se tijelo kupa u vibracijama.


Od 22.30 do šest sati ujutro neprekidno će svirati gongovi. Krmpote će preplaviti vreće za spavanje i mali šatori, a nema sumnje da opasnost od medvjeda neće vrebati. Ne vole buku i gužvu i teško će koji od njih pokušati doznati izbliza kako zvuče gongovi.