Nadzorni odbor

NOVI DIREKTOR STIŽE IZ DUBROVNIKA Neslužbeno: Pero Matić novi predsjednik Uprave “Jadrana”

Aneli Dragojević Mijatović

 Pero Matić, bivši je direktor hotela Plat iz Dubrovnika, dok članica Uprave postaje dosadašnja članica Nadzornog odbora društva Marija Galjanić Sovar 



 Novi predsjednik Uprave Jadrana Crikvenica je Pero Matić, bivši direktor hotela Plat iz Dubrovnika, dok članica Uprave postaje dosadašnja članica Nadzornog odbora društva Marija Galjanić Sovar. Neslužbene su to informacije o odlukama sa sjednice Nazdornog odbora društva koja je održana jučer, a na kojoj je dužnosti predsjednika Uprave razriješen donedavni predsjednik Dino Manestar. Primopredaja dužnosti trebala bi uslijediti do kraja ovog tjedna, kada se održava i skupština društva.


Manestru je mandat istekao prošli tjedan, pa je društvo nekoliko dana poslovalo bez rukovodstva, što je otvorilo put brojnim spekulacijama.



Bivši predsjednik Uprave Dino Manestar, kojeg smo pitali za komentar, kaže da je neotuđivo pravo svakog vlasnika da mijenja i postavlja Upravu, te da okolnosti u kojima dolazi do ove promjene, nema namjeru komentirati.




– Jadran je prevelika i prevažna priča za moj grad Crikvenicu, moje sugrađane i radnike, i ta priča je veća i važnija od svih osobnih preferencija, taština ili sebičnih ciljeva. Sve što sam imao reći rekao sam radom i rezultatima u posljednje četiri godine – ističe Manestar.



Iako je dakle Dino Manestar, koji je prvo bio savjetnik stečajne upraviteljice a onda i predsjednik uprave Jadrana, tvrtku praktički dignuo iz pepela, »krimen« preko kojeg mu se očito nije moglo prijeći jest da je svojevremeno postavljen iz redova SDP-a, kojeg je u međuvremenu i napustio poručivši da svoju budućnost vidi u biznisu, te otvoreno rekavši da bi rado ostao u »Jadranu«, za koji je u njegovom mandatu napravljena i strategija razvoja društva do 2025. Prema toj strategiji, plan je do tog roka 70 posto kapaciteta dići na 4 zvjezdice, a 30 posto na tri zvjezdice, te povećati prihod tvrtke za dva i pol puta.


Strategija je bila i dio pripreme za privatizaciju tvrtke, te je pristigla jedna obvezujuća ponuda investitora – mirovinskih fondova PBZ-a i Erstea. Uprava koja je jučer izglasana vjerojatno je privremeno rješenje do formalnog dolaska novog vlasnika, no ne mora značiti. Spekulira se i da je budući vlasnik sklon vratiti Manestra na čelo društva, no o tome još nema čvrstog stava. Ulog fondova ipak je prevelik da bi bili »pristojni« i složili se s rješenjem koje je »pripremila« država, no ta se konstatacija može tumačiti i obratno. Kako zapravo nemaju u što ulagati, fondovi su o državi ovisniji nego bi sami to možda htjeli.


Primopredaja dužnosti do kraja tjedna?