Nautički turizam

Muroskva i 180 novih vezova donose Novom ekstra zvjezdice

Franjo Deranja

Foto. A. RAVLIĆ

Foto. A. RAVLIĆ

Nismo predvidjeli nikakvo svečano otvaranje Luke Muroskva, već smo je praktično otvorili uporabom i ugošćavanjem prvih jahti i brodova, kaže Robert Jovanović, direktor tvrtke Navicon d.o.o., koja je nositelj cjelokupne investicije u uvali na jugoistočnom ulazu u Novi Vinodolski



NOVI VINODOLSKI Nakon obavljenih svih završnih radova i finog dotjerivanja svih detalja u novoizgrađenoj Luci Muroskva, koja ima sadržaje i ponudu luke nautičkog turizma, ili popularno zvane marine, te nakon uspjelog tehničkog prijema svih objekata i dobivanja uporabne dozvole, u tu su uvalu uplovile prve brodice nautičara. Luka Muroskva nalazi se u istoimenoj uvali na jugoistočnom ulazu u Novi Vinodolski.


Robert Jovanović, direktor tvrtke Navicon d.o.o., nositelja i realizatora čitave investicije, napokon sa svojim najbližim suradnicima može samo nakratko odahnuti, jer je počelo razdoblje intenzivnih raznovrsnih aktivnosti u Luci Muroskva.


– Nismo predvidjeli nikakvo svečano otvaranje Luke Muroskva, već smo je praktično otvorili uporabom i ugošćavanjem uz pontone i na vezove objekta luke prvih jahti i brodova domaćih i inozemnih nautičara i nautičkih turista. Ovaj objekt nosi s razlogom naziv luke jer je na ovom prostoru i u svim planovima bila predviđena gradnja i opremanje upravo – luke. To što Luka Muroskva ima sve značajke luke nautičkog turizma što se popularno nazivaju marinama, ne mijenja ništa na bitnim značajkama i sadržaju, kaže Robert Jovanović.





U luci je veliki restoran, bistro, prodavaonica s potrepštinama namijenjenima nautičkim turistima, te ostali popratni sadržaji koji idu uza sve i uz slične objekte poznate po atribucijama luke nautičkog turizma ili marine. U ugostiteljske objekte moći će već za koji dan doći i gosti i turisti, ali i građani Novog Vinodolskog i okolnih mjesta koji nisu vlasnici brodova, što znači kao dobrodošli gosti.



U Luci Muroskva je 180 vezova za brodove i jahte nautičkih turista, koji su – prema prvim dojmovima i njihovim vrlo povoljnim reakcijama – jedva dočekali da se otisnu iz svojih dosadašnjih privezišta i uplove u uvalu Muroskva, ili pak doputuju cestom, s brodovima na lafetima vučenim automobilima. Interes je iz dana u dan sve očitiji za dolazak u Luku Muroskva, i to među nautičarima u našoj zemlji, ali i u mnogim europskim zemljama.


U gradnju i opremanje Luke Muroskva utrošeno je osamdeset milijuna kuna i ovi su prostori svojim uključenjem u nautičku ponudu na hrvatskoj obali Jadrana već od prošlog vikenda počeli pridonositi sveukupnoj ponudi i budućim postignućima našeg hotelijersko-turističkog gospodarstva.


Foto: A. RAVLIĆ


Foto: A. RAVLIĆ



Upravo o tom značenju novoizgrađene Luke Muroskva rekao je sljedeće novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić.


– Ova će investicija dati nove značajke i novu kvalitetu, pa tako i nove »zvjezdice« našem gradu kao poznatom i privlačnom ljetovalištu s gotovo 140-godišnjom tradicijom, ali i nova radna mjesta što je, pak, iznimno važno i neprocjenjivo vrijedno, rekao je gradonačelnik Piškulić.