Putovima Frankopana

Mladi Vinodolci igrat će se na Frankopanskom igralištu. Izgleda stvarno lijepo

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Na području Vinodolske općine sada postoje četiri dječja igrališta, po jedno u svakom mjestu. Igralište u Bribiru čekalo se najduže zbog frankopanske tematike, no sad je posve jasno da se čekanje isplatilo



Frankopanski dvorac opremljen crvenim toboganom? Da, moguće je, jer jedinstveno tematsko igralište ovih dana otvara vrata u Bribiru. Riječ je o Frankopanskom igralištu koje ima zanimljiva igrala koja izgledaju kao da su iz razdoblja ove velikaške obitelji. Cijela priča dio je projekta Putovima Frankopana čiji je cilj obnova i zaštita frankopanskih kaštela i dvoraca.


– Djeca će se uskoro kroz igru moći upoznati s obitelji Frankopan jer je iza Bribirske kule izgrađeno Frankopansko igralište. Njihalo, vrtuljak i svakako najzanimljiviji i najveći, frankopanski dvorac dio su novog igrališta. Dizajn igrališta priziva duh prošlosti, a na igralima i popratnim sadržajima istaknuti su likovi Frankopana i piktogrami. Riječ je o pilot-projektu što ga provodi Primorsko-goranska županija, a koji prikazuje prototip frankopanskog igrala, objašnjava pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Vinodolske općine Miljenko Šimić.


Uz igrala postavljene su i tri klupe, kante za smeće te tri stupa javne rasvjete.


Brojna igrališta




Na području Vinodolske općine sada postoje četiri dječja igrališta, jedno u svakom mjestu. Igralište u Bribiru čekalo se najduže. Primorsko-goranska županija sugerirala je ideju o frankopanskoj tematici pa je realizacija trajala nešto duže, no čekanje se isplatilo.


– Inzistirali smo da se to sada napravi i 1. rujna krenuli su radovi, naglasio je Šimić.


Nakon što je Općina provela javnu nabavu, za izvođača je izabrana Kova iz Velike Gorice.


– Sve je napravljeno kako treba i cijela građevina je osigurana, naglasio je Šimić.


Foto Nataša Car


Foto Nataša Car



Igralište je vrijedno 840.000 kuna, a financirano je u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta »Putovima Frankopana« u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.


– Ispalo je »top«, ljudi su zadovoljni. Dugo se čekalo, ali isplatilo se, zaključio je Šimić.


Frankopani su imali značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Hrvatske između 12. i 17. stoljeća. Za sobom su ostavili mnoge utvrde, dvorce i kaštele koje Županija želi obnoviti i oživjeti u sklopu projekta Putovima Frankopana. Kulturno-turistička ruta obuhvaća 17 kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca te tri sakralna kompleksa. Cilj je objediniti kulturnu, prirodnu i turističku ponudu te potaknuti razvoj primorskog zaleđa i Gorskog kotara.


Do igrališta će se uskoro moći dolaziti uređenom šetnicom. Ovi će djeci omogućiti sigurniji pristup igralištu, da ne moraju ići cestom. Projekt pješačke staze oko kule Općina je već kandidirala na mjere LAG-a Vinodol. Cilj je popraviti ambijent oko gradskih zidina, povećati privlačnost naselja i stvoriti uvjete za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, što će se stazom oko kule i tematskim igralištem zasigurno i postići.


FOto Nataša Car


FOto Nataša Car



Veliki projekti


Najbliži novom igralištu uskoro će biti bribirski vrtićarci koji se uskoro sele u prizemlje Općinske zgrade. Općina je pred objavom javne nabave, a u otprilike istoj fazi je i projekt izgradnje vrtića u Triblju za koji je ishodovana građevinska dozvola. Za izgradnju novog objekta Općina je dobila sredstva zahvaljujući uspješnoj prijavi na natječaj za operaciju 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo« Programa ruralnog razvoja RH. Povučeno je 7.4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 9.2 milijuna kuna.


Osim uređenja dijela oko kule i preseljenja vrtićaraca, Bribir čeka još jedan veliki projekt. Riječ je o uređenju centra. Županijske ceste uskoro će početi izvoditi radove, a bit će uređene i zelene površine. Riječ je o investiciji Vinodolske općine koja je u ovaj projekt investirala oko milijun kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do proljeća. Ipak, Šimić je naglasio da realizaciji ovog projekta prethodi zbor građana kako bi se usuglasili svi stavovi.


Još jedan važan projekt za sve stanovnike općine je izgradnja reciklažnog dvorišta. Za izvođača je izabrana Vodogradnja Rijeka, a potpisivanje ugovora vrijednog 2.480.975 kuna s PDV-om planirano je u listopadu. Gradit će se na lokaciji Podbadanj, a očekuje se da će biti gotovo do veljače ili ožujka.